Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Πόσο κυάνιο θα καταναλωθεί στο Πέραμα Έβρου;

Παίρνοντας αφορμή από πρόσφατη ανάρτηση σε BLOG της Αλεξανδρούπολης, όπου ο Υφυπουργός κ. Πεταλωτής δικαίως επικρίνει ορισμένους που εκτός πραγματικότητας υποστηρίζουν ότι «δεν θα χρησιμοποιηθεί κυάνιο» στην προτεινόμενη εκμετάλλευση χρυσού στο Πέραμα (βλ. εδώ), θεωρούμε απαραίτητο να ενημερώσουμε τους πολίτες της Θράκης επ’ αυτού με τα εξής συγκεκριμένα στοιχεία:

Σύμφωνα με την "Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων" (ΠΠΕ) της εταιρείας "Χρυσωρυχεία Θράκης" θα χρησιμοποιούνται στο προτεινόμενο έργο Περάματος 0,61 Kg κυανιούχο νάτριο (NaCN) ανά τόνο εξορυχθέντος και επεξεργασθέντος πετρώματος (ΠΠΕ σελ. 143 και 144)...»


Σύμφωνα πάλι με τα δεδομένα της εταιρείας θα επεξεργάζονται την ημέρα, δηλαδή θα περνούν από κυάνωση περίπου 3.500 τόνοι πετρώματος (το εργοστάσιο επεξεργασίας θα εργάζεται ασταμάτητα και τις 7 ημέρες της εβδομάδας).

Από αυτά προκύπτουν:
  • 3.500 τόνοι πετρώματος Χ 0,61 Kg NaCN = 2.135 Kg NaCN. Δηλαδή ημερήσια κατανάλωση περίπου 2,1 τόνοι κυανιούχο νάτριο.
  • 2,1 τόνοι NaCN Χ 365 ημέρες = 766,5 τόνοι κυανιούχο νάτριο κατανάλωση ετησίως.
  • 766,5 τόνοι NaCN Χ 8 έτη λειτουργίας του έργου = 6.132 τόνοι NaCN.
  • 766,5 τόνοι NaCN Χ 9 έτη λειτουργίας (σύμφωνα με προηγούμενες αναφορές της εταιρείας) = 6.899 τόνοι NaCN.
Συμπέρασμα:
Μόνο το έργο Περάματος θα καταναλώσει 6.000 – 7.000 τόνους (!!!) κυανιούχο νάτριο. Οι ποσότητες αυτές που προκύπτουν από τα στοιχεία της ίδιας της εταιρείας, αποτελούν οπωσδήποτε τα κατώτερα όρια κατανάλωσης κυανίου. Βιβλιογραφικά στοιχεία συνεργατών της εταιρείας αναφέρουν για σχετικά δυσκατέργαστα πετρώματα κατανάλωση κυανίου μέχρι 0,79 Kg ανά τόνο πετρώματος. Αυτό σημαίνει ότι οι επάνω αριθμοί κατανάλωσης κυανίου αυξάνονται μέχρι 30%.

Κυριάκος Αρίκας
Υφηγητής Ινστιτούτου Ορυκτολογίας – Πετρογραφίας
Πανεπιστημίου Αμβούργου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο