Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Tρία "στοιχήματα" ενόψει της δόσης


Μέσα από δραματικές προειδοποιήσεις προς τους ομολόγους του στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας και τις απειλές για την κοινωνική συνοχή, ο Αντώνης Σαμαράς ευελπιστεί ότι η κυβέρνηση δεν θα βρεθεί αντιμέτωπη με νέες καθυστερήσεις για την εκταμίευση της κρίσιμης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Τα μηνύματα από τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, όπως αναφέρουν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, δημιουργούν αισιοδοξία ότι το νέο χρονοδιάγραμμα το οποίο προβλέπει καταβολή της δόσης έως τα μέσα Νοεμβρίου, θα τηρηθεί.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο, δεν έχουν αρθεί όλες οι επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο μιας νέας ανατροπής, με φόντο τον υπόγειο πόλεμο της Ευρώπης, ιδίως της Γερμανίας, με το ΔΝΤ. Πάντως ο πρωθυπουργός έθεσε χωρίς περιστροφές καταληκτική ημερομηνία που θα πρέπει να έχουν λυθεί όλα τα ζητήματα τη 16η Νοεμβρίου. Τότε εξαντλούνται τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας και η καταβολή της δόσης είναι η μόνη διέξοδος για να ανταποκριθεί σε όλες τις επόμενες υποχρεώσεις της.
Στο μεσοδιάστημα των τριών εβδομάδων, όπως αναφέρουν τα Νέα, η κυβέρνηση καλείται να κερδίσει τρία μεγάλα «στοιχήματα» εντός και εκτός συνόρων, που θα βάλουν οριστικά τη χώρα σε μια νέα τροχιά και θα σφραγίσουν αμετάκλητα, όπως εκτιμούν στο πρωθυπουργικό επιτελείο την αλλαγή κλίματος για το ελληνικό πρόγραμμα.

Η ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΙ Η ΔΟΣΗ
Από σήμερα ξεκινά ένας αγώνας ταχύτητας για την κυβέρνηση, ώστε να μην υπάρξουν προσκόμματα γιο τους δανειστές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια τμηματική καταβολή των 31,5 δισ. ευρώ. Συνεργάτες του κ. Σαμαρά αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για μια τέτοια δυσμενή εξέλιξη, αντιθέτως, αφήνουν να εννοηθεί ότι έχουν παρασχεθεί διαβεβαιώσεις ότι η δόση θα καταβληθεί εγκαίρως και στο σύνολο της.

Υπάρχει, ωστόσο, ανησυχία ότι η έκθεση της τρόικας που αναμένεται έως το τέλος Οκτωβρίου μπορεί να επιτρέπει παράταση της εκκρεμότητας και να δικαιολογεί τις αντιστάσεις του ΔΝΤ, με κεντρικό επιχείρημα τη μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Κυβερνητικοί παράγοντες λένε ότι σε αυτή την περίπτωση το ΔΝΤ θα είχε βρει ένα «άλλοθι» ακόμη και για να «παγώσει» την περαιτέρω συμμετοχή του στην ελληνική δανειοδότηση, συνεπώς και στη δόση των 31,5 δισ. Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε εκ νέου χθες την ελπίδα να λυθεί τις αμέσως επόμενες εβδομάδες η αντιπαράθεση του ΔΝΤ με τους ευρωπαίους εταίρους στον μηχανισμό στήριξης και περίπου διεμήνυσε ότι μετά τη συμφωνία με την τρόικα και την ψήφιση των μέτρων από τη Βουλή, δεν θα έχει βάση οποιαδήποτε καθυστέρηση στην καταβολή της δόσης.

ΣΥΝΟΧΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Η έντονη πίεση που δέχονται εσωτερικά, τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΔΗΜΑΡ, στην πλέον κρίσιμη στιγμή για τον κυβερνητικό σχεδιασμό αναγνωρίζεται από το Μέγαρο Μάξιμου. Και δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός φρόντισε χθες από τη βελγική πρωτεύουσα να ευχαριστήσει με ιδιαίτερα θερμά λόγια τους δύο κυβερνητικούς εταίρους για την ενεργό στήριξη τους, σε μια εμφανή προσπάθεια να στηρίξει και από τη δική του πλευρά τους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν κρύβουν την ανησυχία ότι οι εσωτερικές τριβές στο δύο κόμματα μπορεί να ενταθούν και οι κόκκινες γραμμές που έχουν μπει, ιδίως στα εργασιακά, να δημιουργήσουν νέα προβλήματα που θα παρατείνουν τη διελκυστίνδα με την τρόικα.

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Οι κρίσιμες ψηφοφορίες για το διπλό επώδυνο «πακέτο», με τις δημοσιονομικές περικοπές των 13,5 δισ. ευρώ και τις διαρθρωτικές αλλαγές, από κυβερνητικής πλευράς θεωρείται ζωτικός σημασίας να μην προκαλέσουν ρωγμές, που δεν θα μπορούν να επουλωθούν.

Από το πρωθυπουργικό επιτελείο τονίζουν ότι, ακόμη κι αν υπάρξουν διαρροές, το σημαντικό είναι η Βουλή να εκπέμψει ηχηρό μήνυμα για την κυβερνητική σταθερότητα. Διαφορετικά, εάν η τρικομματική συνεργασία βγει από τη Βουλή με βαθιά τραύματα, τότε «όπως λένε-η κυβέρνηση «κινδυνεύει να μπει σε έναν δρόμο χωρίς επιστροφή», ενώ το εκρηκτικό κλίμα θα μεταφερθεί από το Κοινοβούλιο και στο κοινωνικό πεδίο.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva nikolas blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο