Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Όλοι εναντίον του Βερολίνου


Σε μία κομβική μάχη για το μέλλον της ευρωζώνης και κυρίως για το μέλλον της Ελλάδας μέσα στη ζώνη του ευρώ, εξελίχθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup, με τους Ευρωπαίους ηγέτες να εκφράζουν τις διαφωνίες τους για το νέο...«κοστούμι» (32,6 δισ. ευρώ) που προκύπτει από τη διετή επιμήκυνση.


Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, στις 20 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί νέο Eurogroup για την Ελλάδα, στη διάρκεια του οποίου εξέφρασε την ελπίδα ότι θα δοθεί το «πράσινο» φως για την εκταμίευση της περίφημης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, στη διάρκεια των εργασιών δεν δόθηκε ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα για το πότε ακριβώς θα εκταμιευτούν αυτά τα χρήματα, τα οποία η Ελλάδα τα αναμένει από τον περασμένο Ιούνιο. Όπως μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, αυτή η έλλειψη αποφασιστικότητας των Ευρωπαίων ηγετών και η απουσία μιας κοινής γραμμής ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Ε.Ε. για τον τρόπο χειρισμού του ελληνικού χρέους, εντείνει την ανησυχία των αγορών, αυξάνοντας τις πιέσεις στις χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Κατόπιν αυτών των εξελίξεων, η παράταση κατά ένα μήνα της αποπληρωμής των ομολόγων των 5 δισ. ευρώ που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ και λήγουν στις 16 Νοεμβρίου θεωρείται μονόδρομος.

Η επιμήκυνση κατά δύο έτη του δημοσιονομικού προγράμματος προϋποθέτει τη χορήγηση επιπλέον 32,6 δισ. ευρώ υπό τη μορφή δανείων, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στα Κοινοβούλια ορισμένων χωρών του Βορρά, ειδικά από τη στιγμή που μαίνονται οι διαφωνίες ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. 

Τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας βρίσκονται στο «κόκκινο» και σύμφωνα με δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά ενδεχόμενη νέα καθυστέρηση στη δανειοδότηση της χώρας μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στο να μην έχει τα απαραίτητα χρήματα προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών έχει στηρίξει τις ελπίδες του σε μια διετή επιμήκυνση του προγράμματος προκειμένου να... χρυσώσει το χάπι στην πλειοψηφία των φορολογούμενων οι οποίοι έχουν δει το εισόδημά τους να μειώνεται θεαματικά και τα «χαράτσια» να πέφτουν βροχή στην ακίνητη περιουσία.

Περισσότερος χρόνος από την Ευρώπη θα σημαίνει ευελιξία κινήσεων στην εφαρμογή των δυσβάσταχτων μέτρων που αποφασίστηκαν στην πρόσφατη συνεδρίαση της Βουλής. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση οι διαρθρωτικές αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να συνεχιστούν και να επιτευχθούν μέσα σ' ένα ασφυκτικό πλαίσιο, καθώς οποιαδήποτε επιμήκυνση δεν συνεπάγεται και αποποίηση ευθυνών όσων αφορά στις υποχρεώσεις προς τους Ευρωπαίους εταίρους.

 «Καλωσορίζουμε την πρόοδο στην Ελλάδα»

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο επικεφαλής του Eurogroup εξήγησε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, υπογραμμίζοντας ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος όσον αφορά στην αξιολόγηση της Ελλάδας.

Παράλληλα, τόνισε πως η αξιολόγηση της Τρόικας για την ελληνική οικονομία είναι θετική σύμφωνα με προσχέδιο της έκθεσης των δανειστών που παρουσιάστηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης.

«Καλωσορίζουμε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην Ελλάδα και τη λήψη των αναγκαίων μέτρων από το ελληνικό κοινοβούλιο και το Eurogroup αναγνωρίζει ακόμα τις προσπάθειες που έχει καταβάλλει ο ελληνικός λαός», σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου.

Στα άκρα η κόντρα ΔΝΤ - Γερμανίας

Κρ. Λαγκάρντ- Β. Σόιμπλε
Κρ. Λαγκάρντ- Β. Σόιμπλε
Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ προσερχόμενη στη συνεδρίαση δήλωσε λακωνικά πως είναι καιρός για μία πραγματική λύση στο ελληνικό ζήτημα και όχι για μία πρόχειρη λύση. Στην ίδια γραμμή βρίσκονται η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ, οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, καθώς και η εξωγενής μεν, αλλά σημαντική παράμετρος που είναι οι ΗΠΑ.

Στο αντίπαλο στρατόπεδο βρίσκεται η Γερμανία με τους συμμάχους της, ιδιαιτέρως την Αυστρία. Μία Γερμανία η οποία επιχειρεί εκ νέου να μεταθέσει το πρόβλημα και να κερδίσει χρόνο, χωρίς να ληφθούν άμεσα οι απαραίτητες αποφάσεις για την επίλυση του κρίσιμου μεγέθους που είναι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Το Βερολίνο θα επιθυμούσε επί της ουσίας να μετατεθεί η επίλυση των κρίσιμων παραμέτρων του ελληνικού ζητήματος, αν είναι δυνατόν, για μετά τις γενικές εκλογές στη Γερμανία, δηλαδή για μετά τον Σεπτέμβριο του 2013. 
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών
Είναι ωστόσο, αδύνατο να πείσει κανείς τις αγορές να αναμένουν για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Αλλά ούτε και το σύνολο της ευρωζώνης έχει τη δυνατότητα να περιμένει την εξέλιξη της γερμανικής προεκλογικής καμπάνιας για να ληφθούν αποφάσεις και να υπάρξουν λύσεις για την κρίση χρέους στη ζώνη του ευρώ.

Ο υπουργός οικονομικών της Γαλλίας κ. Μοσκοβισί, καθώς και ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Γιούνκερ ξεκαθαρίζουν πώς είναι καιρός οι πιστωτές της Ελλάδος να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να υλοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους. Για τους κύριους Μοσκοβισί και Γιούνκερ, η ευρωζώνη οφείλει να καταλήξει κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας σε μία ξεκάθαρη πολιτική δήλωση αλλά και σε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα όσον αφορά την επίλυση του ελληνικού ζητήματος αλλά και του προγράμματος χρηματοδότησης αυτής της λύσης. 

Η τρόικα ζητεί επιμήκυνση
Στην απαραίτητη επιμήκυνση καταλήγει στην έκθεση της η τρόικα, μεγάλο μέρος της οποίας εστάλη ήδη από την Κυριακή το βράδυ στις Βρυξέλλες. Η αναγκαία χρηματοδότηση της διετούς επιμήκυνσης ξεπερνά κατά την τρόικα τα 30 δισ. ευρώ. Οι λόγοι που καθιστούν αναγκαία αυτή την επιμήκυνση είναι η βαθειά ύφεση που ξεπέρασε τις προβλέψεις. Υπέρ αυτής της προοπτικής έχει ήδη ταχθεί και το ΔΝΤ, αλλά και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς και άλλοι κοινοτικοί θεσμοί και παράγοντες. Η επιμήκυνση αφορά τη συρρίκνωση του χρέους σε ποσοστό κάτω του 3%. Αυτό το όριο προβλεπόταν για το 2014, αλλά οι πάντες εκτιμούν πλέον πώς είναι ανέφικτο.

Παράλληλα, συζητείται η μείωση των επιτοκίων αποπληρωμής των ελληνικών υποχρεώσεων αλλά και το ζήτημα του κουρέματος του ελληνικού χρέους που αποτελεί και το μεγάλο πρόβλημα του Βερολίνου αλλά και βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του ΔΝΤ το οποίο επιμένει στην ανάγκη υλοποίησης μίας συνο0λικής λύσης ώστε το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο.

Στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός δήλωσε πώς την λύση θα βρούν εκείνοι που έχουν το πρόβλημα, δηλαδή οι Γερμανοί, το ΔΝΤ και η Ευρωζώνη και πως τελικά και η δόση θα δοθεί εγκαίρως και επιπλέον, χρηματοδότηση θα επιδοθεί στην Ελλάδα.

Τι επισημαίνει η Τρόικα

«Η επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο χρόνια διασφαλίζει τη βιωσιμότητα της πορείας εξυγίανσης των δημοσιονομικών», αναφέρεται μεταξύ άλλων, στο προσχέδιο της έκθεσης της τρόικας που εστάλη στις Βρυξέλλες.
Συγκεκριμένα οι νέες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πρωτογενές πλεόνασμα 0%, 1,5%, 3% και 4,5% αντιστοίχως για την περίοδο 2013 - 2016. Σημειώνεται ακόμα ότι «η βαθύτερη ύφεση σε σχέση με ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, συνεπάγεται ότι το μέγεθος της δημοσιονομικής προσπάθειας θα είναι ανάλογα μεγάλο».

Έτσι, για τη διετία 2013-2014 θα απαιτούνταν χωρίς την επιμήκυνση επιπλέον μέτρα 9,2 και 13,5 δισ. ευρώ αντιστοίχως προκειμένου να ήταν εφικτή η επίτευξη του στόχου που αφορά το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης. Το έλλειμμα προβλέπεται πλέον, μετά την επιμήκυνση κατά δυο χρόνια, να πέσει κάτω από το 3% το 2016, δηλαδή δύο χρόνια αργότερα από την αρχική πρόβλεψη.

Όμως η κρίσιμη «λεπτομέρεια» του Μνημονίου ΙΙΙ είναι η υποχρέωση θέσπισης «μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης» τους αμέσως προσεχείς μήνες. Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι θα υπάρχουν «αυτόματες περικοπές δημοσίων δαπανών εκτός μισθών, συντάξεων και επιδομάτων» ανάλογου ύψους με τις πιθανές αποκλίσεις που θα διαπιστώνονται στο εξής από τις περιοδικές εκθέσεις των κλιμακίων της τρόικας, δηλαδή αν δεν πιάνεται ο στόχος των αποκρατικοποιήσεων.

Επιπλέον, κατά ένα δισ. ευρώ αυξάνονται τα μέτρα που θα πρέπει να εξειδικεύσει η Ελλάδα για την περίοδο 2015-2016, σύμφωνα με το προσχέδιο της έκθεσης, σε σχέση με τις προβλέψεις του μεσοπροθέσμου προγράμματος που ψηφίστηκε την Τετάρτη. Η τρόικα στο προσχέδιο σημειώνει ότι εάν δεν δίνονται η διετης παράταση στην Ελλάδα για να μειώσει το έλλειμμά της, τότε θα έπρεπε να λάβει μέτρα ύψους 20,7 δισ ευρώ στη διετία 2013-2014 για να επιτύχει τους στόχους της.

Επίσης, στο προσχέδιο αναφέρεται ότι το χρηματοδοτικό κενό ανέρχεται στα 32,6 δις. ευρώ έως το 2016. Η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότηση για την περίοδο 2013-2014 ύψους 15 δισ ευρώ, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 8,8 δισ ευρώ, ενώ για τη διετία 2015-2016 η αναγκαία χρηματοδότηση φθάνει στα 17,6 δισ ευρώ έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 14,1 δισ ευρώ.

Σε ενδελεχή διαδικασία αξιολόγησης των δομών και του προσωπικού στον δημόσιο τομέα θα προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση, ενώ περίπου 2.000 εργαζόμενοι είτε θα απολυθούν είτε θα ενταχθούν σε «ενός είδους μονάδας παροχής υπηρεσιών με αυξημένη κινητικότητα», προβλέπει η 65σέλιδη προκαταρκτική εισήγηση την τρόικας.
Παράλληλα, η φορολογική μεταρρύθμιση που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2013 και αναφέρεται στο προσχέδιο της τρόικας θα περιλαμβάνει:
-τη θέσπιση νέας φορολογικής κλίμακας, με τρία κλιμάκια, αντί για οκτώ που ισχύουν σήμερα, μαζί με την καθιέρωση αυξημένης επιστροφής φόρου. Μέσα από αυτή την αλλαγή, περίπου 1 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι, δεν θα πληρώνουν φόρο εισοδήματος. 

-την κατάργηση ορισμένων φοροαπαλλαγών (πχ. Για τόκους πρώτης κατοικίας, ασφάλιστρα ζωής, ενοίκιο παιδιών που σπουδάζουν κ.α.) 

-την κατάργηση του πρόσθετου αφορολόγητου για τα παιδιά και την αντικατάστασή του με απευθείας εισοδηματική επιδότηση με βάση την οικονομική κατάσταση του φορολογούμενου 

-την εισαγωγή νέου συστήματος φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών με μηδενικό αφορολόγητο και συντελεστή 26% έως το επίπεδο του εισοδήματος των 50.000 ευρώ και 35% για πάνω από αυτό το εισόδημα. 

-την αύξηση από το 20% στο 26% του συντελεστή φορολογίας των κερδών σε επίπεδο επιχειρήσεων και μείωση του συντελεστή φορολόγησης στα διανεμόμενα μερίσματα από το 25% στο 10%. Από αυτές τις αλλαγές, η φορολογία των επιχειρηματικών κερδών διαμορφώνεται συνολικά στο 33,4%, αντί για 40% που είναι σήμερα. 
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε το πλήρες κείμενο του προσχεδίου της έκθεσης της τρόικας.

Zougla

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva nikolas blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο