Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ: O απίστευτος Γολγοθάς ενός Θεσσαλονικού για να ιδρύσει μια επιχείρηση - Και μία πρόταση για να αλλάξει όλο αυτό


Διαβάστε σε τι μεγάλο μαρτύριο υποβάλλουν τους επενδυτές στην Ελλάδα οι υδροκέφαλοι γραφειοκράτες - Πως μέσα σε μια μέρα, μπορεί να αλλάξει όλο αυτό το απίστευτο σκηνικό!!!



Την Κυριακή το βράδυ παρακολουθούσα τον Πρωθυπουργό της χώρας, Αντώνη Σαμαρά, στην Βουλή, να μιλά για ανάπτυξη και επενδύσεις!! Δύο λέξεις, που χρησιμοποίησαν τα τελευταία τρία χρόνια της κρίσης, όλοι οι Πρωθυπουργοί!

Ο Αντώνης Σαμαράς από το βήμα τη βουλής επανέλαβε πάνω από πέντε φορές ότι η κυβέρνησή του θα φέρει επενδύσεις και ανάπτυξη!!!

Είμαι απόλυτα βέβαιος, ότι δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν

Είτε ο Αντώνης έχει ξεχάσει τα οικονομικά που έμαθε στο πανεπιστήμιο

Είτε δεν τα ξέχασε κα μας δουλεύει ψιλό γαζί.

Θα παρουσιάσω λοιπόν σήμερα στον Μεσσήνιο Πρωθυπουργό μας, με κάθε λεπτομέρεια, τι τράβά στην κυριολεξία σήμερα, ένας άνθρωπος προκειμένου να ιδρύσει μια πολύ μικρή επιχείρηση και μάλιστα προσωπική!

Θα υποβάλλω τον ίδιο, στο μαρτύριο που τραβά κάποιος που θέλει να επενδύσει στην Ανάπτυξη, σε μια περίοδο, που η χώρα χρειάζεται νέους επιχειρηματίες με νέες ιδέες

Η παρακάτω περιγραφή των γεγονότων, είναι απόλυτα πραγματική, συνέβη πριν δύο εβδομάδες, στην Συμπρωτεύουσα την Θεσσαλονίκη, και είναι εξαιρετικά αφιερωμένη στον Πρωθυπουργό μας, τον Αντώνη, ο οποίος θα φέρει την ανάπτυξη!

Διαβάστε προσεκτικά κύριε Πρωθυπουργέ τι Γολγοθά ανεβαίνει κανείς όταν πάρει την τρελή απόφαση να επενδύσει χρήμα στις μέρες μας στην «πρωταθλήτρια της ανεργίας», στην Θεσσαλονίκη!!!

Διαβάστε προσεκτικά, όλα τα παρακάτω είναι πραγματική ιστορία και τα στοιχεία του συμπολίτη μας είναι πραγματικά μιας και μίλησε με τον Αρχισυντάκτη βάρδιας των AegeanTimes.

«Για να ιδρύσω μια πολύ μικρή επιχείρηση στην Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης, πριν ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ μέρες, πήγα πρώτα στην Εφορία, για να θεωρήσω το μισθωτήριο. Χρειάστηκε να περιμένω 2 ώρες στην ουρά για μια απλή υπογραφή και μια σφραγίδα, διαδικασία η οποία είναι αναχρονιστική και άνευ ουσίας!

Κατόπιν, από τον πάνω όροφο της ΔΥΟ Καλαμαριάς, κατεβαίνεις στον πρώτο, όπου πρέπει να κλείσεις ραντεβού, με έναν αρμόδιο υπάλληλο της εφορίας, να έρθει να κάνει επιστασία τον χώρο!!! Τι είναι αυτό ε? Να δει μήπως και έχεις ξεκινήσει εργασίες χωρίς την άδεια του κράτους! Καλό ε? Μέχρι να έρθει να το δει, δεν κάνεις τίποτα … περιμένεις και τα νοίκια τρέχουν. Προσωπικά ήμουν τυχερός γιατί από την Δευτέρα που πήγα, μου έκλεισε ραντεβού για Τετάρτη! Ξέχασα να σας πω, ότι αν δεν πάτε προηγουμένως στον λογιστή σας να σας κάνει τα απαραίτητα έγγραφα, ραντεβού δεν έχει!!!

Το καλό είναι ότι στην ΔΥΟ Καλαμαριάς βρίσκεις κάπως εύκολα πάρκινγκ, μιας και βρίσκεται στην έξοδο του Περιφερειακού.

Την Τετάρτη λοιπόν ξαναπήγα στην ΔΥΟ Καλαμαριάς, για να πάρω με το δικό μου αμάξι τον υπάλληλο της Εφορίας και πήγαμε στο μαγαζί, το είδε απ έξω , μπήκε μέσα, είδε τα … ντουβάρια, και τον ξαναπήγα πίσω στο γραφείο του. Φυσικά άντε να βρεις να παρκάρεις μεσημεριάτικα, γιατι πρεπει να ξανανεβείς επάνω στην εφορία, να συντάξει την έκθεση ελέγχου για να μπορείς να κάνεις τα παρακάτω!

Να πας ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ) κι ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ.

Σε μια πάροδο της οδού 25ης Μαρτίου, είναι παραχωνιασμένο το ΤΕΒΕ, όπου εκτός του ότι είναι μακριά, για να παρκάρεις εκεί είναι αδύνατον, και συνεπώς παρκάρεις 2 χιλιόμετρα μακριά και πας με τα πόδια! Στου διαόλου τη μάνα η μια υπηρεσία από την άλλη δηλαδή

Με το συμφωνητικό ανα χείρας, λοιπόν, πήγα εκεί και χρειάστηκε να περιμένω άλλες δύο ώρες σε μια ουρά να πληρώσω 110 ευρώ ως προεγγραφή (γιατί ακόμη η πραγματική εγγραφή αργεί) αλλά επειδή δεν είχαν φωτοτυπικό, έπρεπε να πάω κάπου έξω να το βγάλουν φωτοτυπίες γιατί όπως καταλάβατε, το κράτος δεν βγάζει φωτοτυπίες στα πλαίσια της … «αγαστής του συνεργασίας» με τα φωτοτυπάδικα που βρίσκονται έξω από τις υπηρεσίες!!! (ελπίζω να το πιάσατε το υπονοούμενο)!

Με τις φωτοτυπίες ξανά επάνω στα σκαλιά, και υπογραφές από την προϊσταμένη και ξανά πίσω στο αυτοκίνητο.

Η μέρα όμως τελείωσε και δεν μπορούσα να πάω στο Επιμελητήριο. Το άφησα για την επόμενη ! Και το άφησα διότι για να πας στην Αριστοτέλους όπου βρίσκεται το Επιμελητήριο, πρέπει να έχεις μπάρμπα στην Κορώνη, για να σου βρει πάρκινγκ!!!

Ετσι, πρωι πρωι για να γλυτώσω την κίνηση, πήγα στο Επιμελητήριο που βρίσκεται στην Πλατεία Αριστοτέλους! Μάλιστα! Ε δεν υπάρχει περίπτωση να παρκάρεις οπότε βρίσκεις ένα πάρκινγκ, πληρώνεις 5 ευρώ για να μη σου πάρει ο Μπουτάρης τις πινακίδες. Εκεί περίμενα στην ουρά άλλες δύο ώρες, για την προεγγραφή. Γιατί όπως σας είπα και για το ΤΕΒΕ, η προεγγραφή είναι … απαραίτητη στο κράτος για να κάνεις πραγματική … εγγραφή! Αδιανόητα πράγματα σκεφτόμουν διαρκώς !

Εκεί πλήρωσα και κάτι … ψιλά για την προεγγραφή και με όλα τα χαρτιά, ξαναπάω στην Εφορία, στο τμήμα μητρώου, για να κάνω την εγγραφή της επιχείρησης.

Καταλάβατε?

Από την Αριστοτέλους, ξανά πίσω στην έξοδο του Περιφερειακού, δηλαδή μία ώρα δρόμος μέσα στην κίνηση, να βλαστημάς την ώρα και την στιγμή που αποφάσισες να ιδρύσεις μια επιχείρηση!!!

Δυστυχώς ήταν Πέμπτη , και «Μητρώο» –άγνωστο γιατί, τις Πέμπτες δεν δουλεύει!!!

Ετσι πήγα την επόμενη μέρα, όπου συνάντησα μια γυναίκα υπάλληλο της εφορίας από αυτές τις περιπτώσεις , που καταριέσαι όλους τους δημόσιους υπαλλήλους για χάρη της. Με ύφος εκατομμυρίων καρδιναλίων, μου ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να με εγγράψει, διότι στο μισθωτήριο δεν αναγραφόταν ο αριθμός της διεύθυνσης(!!!) και με … «διέταξε» να πάω να βρω τον ιδιοκτήτη και να ξανακάνουμε την διαδικασία από την αρχή!

Μπορω να σας πω, ότι το γεγονός ότι ήταν γυναίκα, ήταν ο μοναδικός λόγος που δεν πήδηξα μέσα στο γραφείο της να την πιάσω από τον γιακά! Διότι το συμβόλαιο αυτό το είχε θεωρήσει πριν μέρες ένα συνάδελφος της στο απέναντι γραφείο !!! Το είδε επίσης και ο συνάδελφος της που έκανε την επιστασία του χώρου, αλλά όλοι ,υπογράψανε φαρδιά πλατιά από δέκα χαρτιά ο καθένας με βάση αυτό το συμβόλαιο!

Τελικά αφού με έδιωξε , αποφάσισα και πήγα μόνος μου στον υπάλληλο που το θεώρησε , όπου ανακάλυψα ότι δεν χρειαζόταν να πάω να βρω τον ιδιοκτήτη και κάναμε την αλλαγή επί τόπου , και ξαναπήγα πίσω στην εφοριακό που δεν ήθελε την ζωή της βλέποντας με ξανά, μιας και της χάλασα την διάθεση για ραχάτι!!!

Αφού η «αυτού μεγαλειώτης της», μου έκανε και άλλες νέες παρατηρήσεις, δεν κατάφερε να με ξεφορτωθεί μιας και δεν της άρεσε μια βεβαίωση του ΚΕΠ ! Τελικά με την παρέμβαση της προϊσταμένης της, ενέγραψε την επιχείρηση με το ζόρι, αλλά με όλα αυτά χάθηκε η μέρα!!!

Αφού τελείωσα με όλα αυτά, την επόμενη εργάσιμη μέρα, με όλα τα χαρτιά παραμάσχαλα, χωρίς να διαβάσω το απεργιακό δελτίο, πήγα στο ΤΕΒΕ απ όπου με έδιωξαν γιατί η κοπέλα που χρειαζόμουν απεργούσε!!! Τζάμπα δηλαδή ήμουν δυο ώρες μέσα στους δρόμους και συναγωνιζόμουν με εκατοντάδες Θεσσαλονικιούς για μια θέση πάρκινγκ στην οδό Μαρτίου!!!

Ξαναπήγα λοιπόν μετά από δυο μέρες που τελείωσε η … απεργία της κοπέλας, για να κάνω όπως καταλάβετε την κανονική εγγραφή στο ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ)!

Στήθηκα σε δύο ουρές, από μια ώρα σε κάθε μια, σε μια τρίτη για να πάρω πρωτόκολλο και στο τέλος, αφού ΄έκλεισα ένα ολόκληρο τρίωρο μέσα στο ΤΕΒΕ, πήρα το πολυπόθητο χαρτί της κανονικής εγγραφής υπογεγραμμένο.

Φυσικά, περπάτησα κάνα χιλιόμετρο ως το αμάξι, μιας και ξέχασα να σας πω ότι βρήκα πάρκινγκ … κοντά !!!

Και ξανά-μανά εμπρός για την οδό Αριστοτέλους στο Επιμελητήριο με όλο το πακέτο!!

Αντε πάλι να βλαστημάς γιατί δεν βρίσκεις πάρκινγκ και καταλήγεις στην παραλία , όπου με 5 ευρώ, δίνεις το αμάξι στο ένα και μοναδικό πάρκινγκ! Και περπατάς στην Αριστοτέλους όπου πρέπει να περιμένεις ξανά, καμιά ώρα στην ουρά του Επιμελητηρίου για να κάνεις την … πραγματική εγγραφή στο Επιμελητήριο!!!!

Εκει ξαναπληρώνεις πάλι!!!

Κατι ψιλά … αλλά ξαναπληρώνεις.

Με όλα αυτά τα χαρτιά, αισθάνθηκα κάπως σαν ήρωας, που τα έβαλα με ολάκερο το κράτος και τελείωσα σε μια εβδομάδα, όταν κάποιοι άλλοι χρειάζονται δύο δηλαδή και πολλές φορές δεν τελειώνουν καν!!!

Με αυτά τα χαρτιά, πάω στον λογιστή , που βρίσκεται στου διαόλου τη μάνα, και του δίνω κι αυτουνου ένα πακέτο αντιγράφων, που όλες αυτές τις μέρες, είχα καταφέρει να γεμίσω ένα ντοσιέ χαρτιά από τις υπηρεσίες που πήγα!

Εκεί συντάσσουμε ένα άλλο έντυπο, και η εταιρία έχει ιδρυθεί!

Δεν μπορείς όμως να δουλέψεις!!!

Διότι πρέπει να …. ξαναπάς στην Εφορία, δηλαδή στον Περιφερειακό, να περιμένεις στην ουρά, για να θεωρήσεις βιβλία και στοιχεία και να γνωστοποιήσεις που τηρούνται αυτά!

Αυτή είναι η διαδικασία φίλοι μου της ίδρυσης , μιας πολύ απλής επιχειρήσεως!!!

Χρειάζεσαι όλα τα παραπάνω χαρτιά, και ΤΕΣΣΕΡΑ ντεπόζιτα βενζίνης για να τρέχεις σαν τον παλαβό, από την καρδιά της Θεσσαλονίκης στην Καλαμαριά, για να συστήσεις μια επιχείρηση ! Και δυστυχώς, δεν έχεις τελειώσει ακόμα…

Μετά τραβάς ακριβώς τα ίδια για σου βάλουν ρεύμα! Πάγια, πληρωμές ηλεκτρολόγων για σχέδια , κι όλα τα γνωστά, με ατελείωτες ουρές στην οδό Πόντου όπου βρίσκεται η ΔΕΗ. Και δε τελειώνεις με τις ουρές …

Διότι χρειάζεσαι να πας στον ΟΤΕ, με νέες ατελείωτες ουρές για να βαλεις ένα τηλέφωνο κι ένα φαξ!


Και φυσικά, δυο μέρες στο ΙΚΑ για να τελειώσεις τα διαδικαστικά της πρόσληψης ενός και μόνο υπαλλήλου λες κι αυτό δεν μπορεί να γίνει με ένα Mail όπως σε άλλες χώρες!!!

Όλα αυτά λοιπόν χρειάζονται μέρες ολόκληρες, και άλλα δυο – τρία ντεπόζιτα βενζίνης για τα πήγαινε-έλα και τα νεύρα κρόσια !

Και που να ήταν μια επιχείρηση με εταιρική μορφή, ΟΕ ΕΕ ή ΕΠΕ ΑΕ! Εκει να δείτε τι γίνεται επιπρόσθετα απ ότι σας περιέγραψα. Εξτρα δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και έξτρα πήγαινε έλα στις εφορίες και στα γραφεία συμβολαιογράφων και δικηγόρων!

Σας ερωτώ λοιπόν, και σας ερωτώ ξεκάθαρα…

Πόσο μαλάκας μπορεί να είναι ένας πολιτικός, όταν μιλά για ανάπτυξη, ειδικά την περίοδο της κρίσης» ;;;

Αυτά λοιπόν αγαπητοί μου φίλοι, τραβά στην κυριολεξία, οποιοσδήποτε θελήσει σήμερα να επενδύσει στην Ελλάδα!

Εμείς από την πλευρά μας, να πούμε ότι στην Αθήνα, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα από ότι μας περιγράφει ο φίλος μας από την Θεσσαλονίκη!

Γι αυτό θα κάνουμε μια πρόταση στον Πρωθυπουργό μας, που κάθε φορά που βγαίνει στην τηλεόραση, επαναλαμβάνει πάνω από δεκαπέντε φορές την λέξη ανάπτυξη!

Όπως ίσως θα … έχει ακούσει ο Πρωθυπουργός μας, εδω και 15 χρόνια έχει ανακαλυφθεί το … ίντερνετ!!!

Γιατί λοιπόν σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο δεν αναλαμβάνει κάποιος να εκμηδενίσει τον χρόνο που χρειάζεται για να ιδρυθεί μια επιχείρηση?

Και αυτό μπορεί να γίνει με τον εξής απλούστατο τρόπο:

Σε ένα δωμάτιο, που θα το ονομάσουν «Κέντρο Υποδοχής Επενδυτών», θα υπάρχουν τρία «γκισέ»!

Ένα του ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ) ένα της ΕΦΟΡΙΑΣ, κι ένα του ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ!

Χωρίς να αλλάξει η ταμειακή διαδικασία και το δημόσιο λογιστικό, ο υπάλληλος κάθε γκισέ, θα είναι συνδεδεμένος με την υπηρεσία του, με την γνωστή ακόμη και στους «Παπούα» πλέον, τεχνολογία του ίντερνετ!

Και λέω χωρίς να αλλάξει το δημόσιο λογιστικό (γιατί έχω μια ιδέα πολύ καλύτερη, αλλά για να γίνει θα περάσουν πέντε με δέκα χρόνια! Οπότε ρίχνω αυτήν που μπορεί να γίνει ακόμη και αύριο)!

Οποιος θέλει, με την ταυτότητα του, θα πηγαίνει στο «κέντρο υποδοχής επενδυτών» και θα εγγράφεται πρώτα στο ΤΕΒΕ, μετά στο Επιμελητήριο και με τα δύο αυτά χαρτιά θα κάνει την εγγραφή στα μητρώα της εφορίας. Ούτε προεγγραφές ούτε τίποτα. Την ίδια μέρα, σε τρεις διαφορετικές ουρές στον ίδιο χώρο θα μπορεί να ιδρύει κάποιος την επιχείρησή του, μέσα σε μια εργάσιμη μέρα.

Προτείνω μάλιστα να υπάρξουν τρεις ζώνες στα γκισέ

Μια για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις όπως αυτή που ίδρυσε ο φίλος μας

Μια για εταιρικές μορφές ΟΕ και ΕΕ, ΕΠΕ κι ΑΕ

Και μια για αλλοδαπούς που θέλουν να επενδύσουν στη χώρα

Τελειώνοντας από τα γραφειοκρατικά, στην είσοδο του κτηρίου, θα υπάρχουν γραφεία της ΔΕΗ , της ΥΔΡΕΥΣΗΣ και του ΟΤΕ καθώς και όσων άλλων παρόχων το επιθυμούν, για να λαμβάνεις εύκολα φως, νερό τηλέφωνο!!!

Στον ίδιο χώρο, υπηρεσία του Υγειονομικού, για όσους χρειάζονται και την υπηρεσία αυτή (καφετέριες εστιατόρια, κτλ)!

Χωρίς λοιπόν το κράτος να αλλάξει κανένα νόμο, χωρίς να κάνει καμία
απολύτως «επανάσταση» που κατά καιρούς μας υπόσχονται οι κομματάρχες, θα μπορούν τρεις υπάλληλοι από τρεις διαφορετικές υπηρεσίες, να στεγάζονται σε ένα ενιαίο χώρο, μειώνοντας κατά 90% τον χρόνο που απαιτείται για να ιδρυθεί μια νέα επιχείρηση!
Είπε κανείς τίποτε;;

Γιατί δεν έχει γίνει αυτό μέχρι σήμερα;;; Δεν το έχει σκεφτεί κανείς άλλος;;;

Οσο για το κόστος, αυτό είναι μηδαμινό, για να μη σας πω ότι θα υπάρξει και κέρδος σε εργατώρες, από την αποφόρτιση των υπηρεσιών !!!

Ο οικονομολόγος Πρωθυπουργός μας, ο Α.Σαμαράς, ξέρει καλά ότι οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί ΔΕΝ το έκαναν γιατί δεν ήθελαν να το κάνουν!

Εκείνος άραγε θέλει;

Κι επειδή πιστεύω ακράδαντα ότι δεν έχει καμία απολύτως σοβαρή και ανέξοδη πρόταση, για «μείωση της γραφειοκρατίας στην ίδρυση των επιχειρήσεων», γιατί δεν υιοθετεί την δική μου, αύριο κιόλας!!!!

Αλλιως γιατί τάζει ανάπτυξη ;;;

Ποιος παλαβός, ποιος θεότρελος άνθρωπος θα έρθει να επενδύσει στην Ελλάδα, γνωρίζοντας ότι θα τραβήξει τα πάθη του Ιησού, όπως περιγράφει και στην μαρτυρία του ο φίλος μας;;;

Το ξέρει καλά τόσο ο Α.Σαμαράς όσο και ο Γ.Παπανδρέου και ο Λ.Παπαδήμος που κυβέρνησαν τη χώρα στην περίοδο της κρίσης, ότι οι επενδυτές ακούν Ελλάδα και … τρέχουν!!!

Τι τον κρατά και δεν απλοποιεί με τον τρόπο που περιέγραψα τις διαδικασίες ίδρυσης μιας επιχείρησης; Οι συντεχνίες των δημοσίων υπαλλήλων μήπως;

Γιατί για να ξεκινήσει η ανάπτυξη και να έρθουν οι επενδύσεις πρέπει προηγουμένως να στρώσεις το έδαφος!

Για να σε δούμε Αντώνη…

Γιατί πολλές φορές είπες τη λέξη «ανάπτυξη» από τότε που έγινες πρωθυπουργός, αλλά ούτε ένα νόμο προς την κατεύθυνση αυτή δεν ψήφισες!!! Ξεκίνα λοιπόν από εκεί! Αλλιώς, θα κουνάς κι εσύ, όπως και οι πρηγούμενοι, το καλαματιανό μαντήλι στο τρένο της ανάπτυξης που περνά … αλλά δεν σταματά ποτέ στην χώρα μας!!!


Γιώργος Αδαλής 
aegeantimes.gr 


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva nikolas blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο