Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Αγορές Αγροτών & Νέοι Αγρότες στην Οινόη Κοζάνης


Αγορές Αγροτών & Νέοι Αγρότες
Την Παρασκευή, 25 Ιαν 2013, στις 19.00, στο «Κτήμα ΟΙΝΟΗ» στην Οινόη Κοζάνης, η Ένωση Νέων Αγροτών Κοζάνης (Σ. Νίκος-6972903647) οργανώνει συνάντηση-συζήτηση με θέμα «Αγορές Αγροτών & Νέοι Αγρότες».

Στην οικονομία της αγοράς το σημαντικότερο είναι να μπορείς να πουλάς. Αν πουλάς μπράβο. Αν μπορείς και να παράγεις αυτό που πουλάς ακόμα καλύτερα, αλλά το σημαντικό πάντα είναι να πουλάς. Στην κοινωνική οικονομία τα σημαντικότερα είναι η παραγωγή και ο χρόνος του ανθρώπου. Η όσμωση των δύο κόσμων (της αγοράς και της κοινωνίας), αν θέλουμε να προσφέρουμε ίσες ευκαιρίες, θα έπρεπε να δίνει ευκαιρία και στους αγρότες να πουλάνε. Μέχρι σήμερα με διάφορες τεχνικές και διαδικασίες δημιουργούνταν ένα σχεδόν ανυπέρβλητο τείχος εμποδίων στους αγρότες για την μεταποίηση και εμπορία της δικιάς τους αγροτικής παραγωγής, που ισοδυναμεί με ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ πώλησης, σήμερα με την απαξίωση-αδρανοποίηση των συνεταιρισμών .
Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ τον Οκτ 2010 ανακοίνωσε την ανάγκη για την δημιουργία Αγορών Αγροτών, ενίσχυσε την πρώτη προσπάθεια για δημιουργία Αγοράς Αγροτών στην Κουλούρα Βέροιας από την Ένωση Νέων Αγροτών Ημαθίας και υποστηρίζει συνεχώς την λειτουργούσα σήμερα Αγορά Αγροτών στην Πρέβεζα από την Ένωση Νέων Αγροτών Πρέβεζας (Λ. Ραβανός-6974111252).
Η πολιτεία ήδη αναγνώρισε τις Αγορές Αγροτών- farmer’s markets, όπου ο αγρότης-παραγωγός φέρνει κατευθείαν τη σοδειά του, την παραγωγή του στο «ράφι» του καταναλωτή. Ο καθ Α. Τσαυτάρης (Υπουργός ΑΑΤ) δήλωσε στις 3 Ιαν 2013 «Το θεσμό των farmer’s markets-Αγορές Αγροτών τον είχα ζήσει στην Αμερική και θεωρείται πετυχημένος και καλός, γιατί συμβάλλει στο να προμηθευτεί ο καταναλωτής φθηνότερα τα προϊόντα, να μειωθεί η ψαλίδα των τιμών από το γεωργό μέχρι τον καταναλωτή και επίσης φέρνοντας κοντά τον παραγωγό με τον καταναλωτή δημιουργείται μια σχέση εμπιστοσύνης καθώς μπορεί κάποιος να δει πώς παράγεται, αν το παράγει ο ίδιος, αν είναι πραγματικά ντόπιο και αν όντως είναι φρέσκο. Προσπαθούμε να λειτουργήσουμε, πιλοτικά, 4-5 σε όλη την επικράτεια προκειμένου να αποκτήσουμε κι εμείς εμπειρία, να δούμε πώς λειτουργούν, τι προβλήματα αντιμετωπίζουν, ποιοι θα πρέπει να συμμετέχουν. Λειτουργεί ήδη στην Πρέβεζα και θα ξεκινήσουν σύντομα στην Ηλεία, την Κοζάνη και στα Χανιά. Έτσι λοιπόν μόλις έχουμε εμπειρία λίγων μηνών θα έχουμε και το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας τους σε συνεργασία και με τη Γεν. Γραμμ. Εμπορίου ΥπΑν και ο θεσμός αυτός θα περπατήσει. Όπως έχουμε δει μέχρι στιγμής οι τιμές των προϊόντων στα farmer’markets θα είναι κάτω του 50% των τιμών τους στα σούπερ μάρκετ».
Ο πρόεδρος της ΕΝΑ Κοζάνης κ. Λεωνίδας Αρνίδης-6975765101 ενημερώνει ότι στην συνάντηση θα παρουσιασθούν στοιχεία από την εμπειρία της επίσκεψης της ΠΕΝΑ σε Δημοπρατήριο του Βελγίου (6/12/2012), ενώ θα προσκαλέσει όλους στην Παρουσίαση Πετυχημένων Πρακτικών 7-10/2/2013 μέσα στην Zootechnia και στην συνάντηση «Ενώπιος Ενωπίω» στις 9/2/2013, στις 12.00 (για την επισήμανση της ανάγκης προσέγγισης της αγροτικής έρευνας με τους Νέους Αγρότες), και μετά την ημερίδα θα μείνουν όσοι είναι Νέοι Αγρότες (18-40 ετών) για να συζητήσουν δραστηριότητες και εκδηλώσεις για την επόμενη τριετία και τους τρόπους υλοποίησης τους για την προαγωγή οικονομικών, κοινωνικών & επαγγελματικών ενδιαφερόντων Νέων Αγροτών. Η ΠΕΝΑ και οι Ενώσεις Νέων Αγροτών έχουν επισημάνει 22 έργα που έχουν υλοποιηθεί με χρηματοδότηση της Ευρ. Ένωσης και προτίθενται να συνδιοργανώσουν με την ΜΙΛΗΤΟΣ στα πλαίσια του έργου FARMS-UP 5 εκδηλώσεις (Κατερίνη, Αλίαρτος, Σέρρες, Λακωνία και Ναύπλιο-15/10/2013) για τις δυνατότητες αξιοποίησής τους.
Την Παρασκευή, 25 Ιαν 2013, στις 19.00, στο «Κτήμα ΟΙΝΟΗ» Κοζάνης, η ENA Κοζάνης προσκαλεί όλους στην εκδήλωση «Αγορές Αγροτών & Νέοι Αγρότες».

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382



Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva nikolas blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο