Σάββατο 13 Απριλίου 2013

ΑΝΤΙΚΥΡΑ: ΔIAΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗ ΒΟΙΩΤΙΑ


Ζωγραφιά σε τόνους παστέλ
Της Σαντρας Βουλγαρη

Η Αντίκυρα βρίσκεται περίπου μισή ώρα μακριά από τη Λιβαδειά. Ενα ήσυχο ψαροχώρι που συναντάς καθώς βρίσκεσαι χαμένος στους πρόποδες του Παρνασσού. Ταξιδεύοντας για Αράχωβα εάν στρίψεις προς τα εκεί που φαίνεται η θάλασσα θα κατηφορίσεις στριφογυρίζοντας μέσα από βουνά και θα φτάσεις στην Αντίκυρα. Μοιάζει σαν μια όμορφη ζωγραφιά που σε καλεί. Τέτοια εποχή επικρατεί ερημιά. Στο καφενείο της πλατείας μερικοί άντρες πίνουν τον καφέ τους, καθισμένοι έξω. Με καλημερίζουν. Τα σύννεφα έχουν μαζευτεί και όλοι λένε πως έρχεται καταιγίδα. Είναι μόλις δέκα το πρωί και στην κεντρική (μάλλον μοναδική) καφετέρια έχει αρχίσει να μαζεύεται κόσμος από την κηδεία της κυρίας Παναγιώτας, είναι γεγονός της ημέρας, αλλά όχι το μοναδικό.

«Δύσκολος ο χειμώνας στην Αντίκυρα, περιμένουμε τον Απρίλιο να ανοίξει ο καιρός» μου λέει η Μαρία-Κλαίρη Ραυτοπούλου ιδιοκτήτρια του βιβλιοπωλείου «Το Ρόδι», ένας χώρος σαν μικρή όαση, ίσως το πιο καλά κρυμμένο μυστικό της Αντίκυρας που ανακαλύπτω στην οδό Ομήρου έναν δρόμο παράλληλο με τον κεντρικό του χωριού.

«Το Ρόδι» δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από ένα παιδικό βιβλιοπωλείο της Αθήνας, αντιθέτως. Τα ράφια του κοσμούν οι τελευταίες εκδόσεις παιδικών βιβλίων, όλα τα bestsellers αλλά και ξεχωριστές εκδόσεις περασμένων χρόνων. Επίσης παιχνίδια, όμορφα στολίδια και άλλα αντικείμενα, ιδέες για δώρα καθώς και χώρος για παιδικές εκδηλώσεις δίνουν το στίγμα των καλών προθέσεων με τις οποίες γεννήθηκε το βιβλιοπωλείο. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2008 κι από την αρχή με πρωτοβουλία της Μαρίας Ραυτοπούλου ζωντάνεψε τους χειμώνες στην Αντίκυρα καλώντας συγγραφείς και διοργανώνοντας εκδηλώσεις για τα παιδιά. Το κλίμα είναι εντελώς οικογενειακό κι αυτό ένιωσα γενικότερα ως χαρακτηριστικό της Αντίκυρας. «Να έρθετε ξανά το καλοκαίρι, είναι πολύ όμορφα και ήσυχα». Τι ωραία ιδέα...


KAΘHMEPINH

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο