Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

AΠΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙ Ο ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΩΝ
Α.Π.401/5.6.2013
Αγαπητά μέλη του ΣΕΟ ,
Όπως ανακοινώθηκε στη διάρκεια της ολομέλειας στο Δουβλίνο, σας στέλνουμε το έγγραφο με το κεντρικό θέμα και τα μηνύματα για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Στοματικής Υγείας στις 12 Σεπτεμβρίου 2013.
Με εκτίμηση,
Από το γραφείο των Βρυξελλών
*****************************************************************
Κεντρικό θέμα και μηνύματα για την
ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ 2013

1. ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣΥΓΕΙΑΣ 2013
Με βάση τη σύσταση της Ο.Ε. του ΣΕΟ για τη Στοματική Υγεία, το Συμβούλιο του ΣΕΟ αποφάσισε στη διάρκεια της συνάντησής του, το Μάρτιο του 2013, να εστιάσει στο θέμα «Στοματική υγεία και καπνός» με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Ημέρας Στοματικής Υγείας στις 12 Σεπτεμβρίου 2013. Η Ο.Ε. προετοίμασε τα ακόλουθα μηνύματα και προτάσεις δράσεων για να συνδράμει τα μέλη του ΣΕΟ που επιθυμούν να δώσουν έμφαση στο θέμα και την Ευρωπαϊκή Ημέρα Στοματικής υγείας.

2. MHNYMATA ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΠΝΟ

Η χρήση του καπνού είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα στη δημόσια υγεία.  Ο καπνός είναι ο βασικός ένοχος και υπεύθυνος για τους ως επί το πλείστον  μη ιάσιμους καρκίνους στο στόμα και το λάρυγγα (με σταθερό επιπολασμό). Ο καπνός βρίσκεται αυτή τη στιγμή ψηλά στην ιεράρχηση της Ημερήσιας Διάταξης των Ευρωπαϊκών Οργάνων εξαιτίας της αναθεώρησης της Οδηγίας για τα Προϊόντα του Καπνού που αναμένεται να υιοθετηθεί. (Ολομέλεια Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  που σχεδιάζεται για το φθινόπωρο του 2013). Αυτό προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση αναφορικά με τη σύνδεση ανάμεσα στη χρήση του καπνού και τη στοματική υγεία και με το σημαντικό ρόλο που οι οδοντίατροι μπορούν να διαδραματίζουν και όλο και περισσότερο διαδραματίζουν στη διακοπή του καπνίσματος σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Επικράτεια.
Στοιχεία και αριθμοί
Ο συνολικός αριθμός καπνιστών στην ΕΕ μειώθηκε τις περασμένες δεκαετίες, όμως 28% όλων των πολιτών της ΕΕ και 29% νέων ανθρώπων, 15-24 ετών, κάπνιζαν ακόμη το 2012.
70% των καπνιστών άρχισαν το κάπνισμα πριν τα 18 τους χρόνια και 94% πριν την ηλικία των 25. Η χρήση του καπνού στα παιδιά και τους νέους ενήλικες δημιουργεί εξάρτηση από τη νικοτίνη – έναν κίνδυνο που συχνά υποτιμάται εντελώς από τα ίδια τα νεαρά άτομα.
Ενώ την περίοδο 2000 ως 2005 ο επιπολασμός του καπνίσματος μεταξύ των νέων ανθρώπων μειώθηκε, ένας σημαντικός αριθμός κρατών μελών έχουν καταγράψει αυξητική τάση από το 2005.
Ο καπνός είναι η κύριος λόγος θανάτων που θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί παγκοσμίως, επιφορτίζοντας τις κοινωνίες με ένα βαρύ φορτίο. Αποτελεί τη σοβαρότερη απειλή για την υγεία που θα μπορούσε να αποφευχθεί, στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ευθύνεται για 697.000 θανάτους (8,5 εκατ. χρόνια ζωής).
Οι μισοί από όλους τους καπνιστές πεθαίνουν πρόωρα. Ο κύκλος ζωής ενός καπνιστή συντομεύεται κατά περίπου 5 λεπτά για κάθε τσιγάρο που καπνίζει- αυτός είναι περίπου ο χρόνος που ξοδεύεται καπνίζοντας ένα τσιγάρο. Κατά μέσο όρο, αυτοί που δολοφονούνται από το κάπνισμα έχουν χάσει 10-15 χρόνια ζωής.
Συνδυασμένη χρήση καπνού και αλκοόλ συνδέεται με περίπου 90%  των στοματικών καρκίνων.
Οι καπνιστές διάγουν περισσότερα χρόνια ζωής σε συνθήκες κακής υγείας (καρκίνος, καρδιαγγειακά, νόσοι του αναπνευστικού).
Τα έξοδα του καπνίσματος κοστίζουν στην Ευρώπη 25,3 δισεκ. ευρώ το χρόνο, μόνο σε  δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης  (συντηρητική εκτίμηση).
Η κοινωνία χάνει 8,3 ευρώ δισεκ. το χρόνο σε απώλειες παραγωγικότητας που σχετίζονται με το κάπνισμα.
Ο στόχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας «Μέχρι το έτος 2000 80% του Ευρωπαϊκού Πληθυσμού να μη καπνίζει» επιτεύχθηκε από μία μόνον χώρα, τη Σουηδία.
Μέχρι το 2030, εκτός εάν υπάρξουν δραματικές μειώσεις στη χρήση του καπνού, αυτός ο αριθμός θανάτων σε παγκόσμιο επίπεδο θα αυξηθεί σε 10 εκατ. θανάτους ετησίως.
Το Κάπνισμα μπορεί να αντιμετωπισθεί από δύο πλευρές :
Α. Τις συνέπειες της χρήσης του καπνού στη στοματική υγεία.
Β. Το ρόλο που ο οδοντίατρος θα μπορούσε να διαδραματίσει στην παροχή βοήθειας στους ασθενείς προκειμένου να διακόψουν το κάπνισμα, δεδομένου ότι οι οδοντίατροι βλέπουν συνήθως τους ασθενείς σε τακτική βάση. Η ξεκάθαρη σύνδεση μεταξύ των στοματικών νόσων και της χρήσης του καπνού παρέχει μιαν ιδανική ευκαιρία για τους επαγγελματίες στοματικής υγείας να συμμετέχουν στον έλεγχο του καπνού και τα προγράμματα διακοπής.
Α. Καπνός και στοματική υγεία
Οι δυσμενείς επιπτώσεις του καπνού στη στοματική υγεία είναι καλά τεκμηριωμένες. Αυτές περιλαμβάνουν τόσο τις κοινές όσο και τις σπανιότερες καταστάσεις και ασθένειες, κάποιες αισθητικού χαρακτήρα και κάποιες απειλητικές για τη ζωή, όπως οι δυσχρωμίες και ο αποχρωματισμός των δοντιών και των οδοντιατρικών αποκαταστάσεων, η δυσοσμία,  οι επιπτώσεις στη γεύση και την οσφρητική οξύτητα, η επούλωση των πληγών, οι νόσοι του περιοδοντίου, η επιτυχής έκβαση των οδοντιατρικών εμφυτευμάτων, οι ασθένειες στοματικού βλεννογόνου,  όπως και η μελάνωση και η υπερώα του καπνιστή, οι εν δυνάμει κακοήθεις αλλοιώσεις   και ο στοματικός καρκίνος και πιθανότατα η τερηδόνα και η καντιντίαση.
Οι πιο σημαντικές επιπτώσεις του καπνίσματος στη στοματική κοιλότητα  είναι οι στοματικοί καρκίνοι και οι προ-καρκίνοι, η αυξημένη σοβαρότητα και η έκταση των νόσων  του περιοδοντίου και η κακή επούλωση τραυμάτων.
Όλα αυτά ενδεχομένως να έχουν σοβαρό συνολικό αντίκτυπο, σε παγκόσμιο επίπεδο στην ποιότητα της ζωής του ατόμου, ειδικότερα:  στοματικό καρκίνο και νόσους του περιοδοντίου.
1. Στοματικός καρκίνος
Η χρήση του καπνού,  με τη μία ή την άλλη μορφή, αποτελεί την κύρια αιτία των καρκίνων του στόματος, του στοματοφάρυγγα και του λάρυγγα. Οι καπνιστές που καταναλώνουν αλκοόλ έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του στόματος. Ο καπνός περιέχει μέχρι 60 χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο. Η λευκοπλακία,  που αποτελεί την πιο κοινή από τις δυνητικά κακοήθεις αλλοιώσεις του βλεννογόνου του στόματος, συμβαίνει κατά προσέγγιση έξι φορές συχνότερα στους καπνιστές απ’ ότι στους μη-καπνιστές. Το 90%  των στοματικών καρκίνων σχετίζονται με τη συνδυασμένη χρήση αλκοόλ και καπνού.
2. Νόσοι του περιοδοντίου
Υπάρχει σαφής σύνδεση μεταξύ της χρήσης του καπνού και του επιπολασμού και της σοβαρότητας των νόσων του περιοδοντίου. Η περιοδοντική απώλεια οστού, η απώλεια περιοδοντικής πρόσφυσης, αλλά και ο  σχηματισμός περιοδοντικών θυλάκων, συνδέονται όλα με τη χρήση του καπνού.
Υπάρχει μια δοσοεξαρτώμενη σχέση μεταξύ της περιοδοντίτιδας και της έκθεσης και το θεραπευτικό αποτέλεσμα για τους καπνιστές είναι κατώτερο από αυτό για τους μη-καπνιστές. Η χρήση καπνού αποτελεί τον κύριο παράγοντα κινδύνου που σχετίζεται με τη χρόνια καταστροφική περιοδοντική νόσο.
3. Επούλωση πληγών
Ο καπνός είναι περιφερικό αγγειοσυσταλτικό που επηρεάζει το ρυθμό με τον οποίο επουλώνονται οι πληγές μέσα στο στόμα. Τεκμήρια καταδεικνύουν ότι η επούλωση μετά την οδοντιατρική θεραπεία είναι βραδύτερη και όχι τόσο επιτυχημένη μετά από χειρουργική επέμβαση στο στόμα. Πέραν τούτου το κάπνισμα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην επούλωση των τραυμάτων των εξαγωγών.
4. Οδοντιατρικά εμφυτεύματα
Τεκμηρίωση, επίσης, υπάρχει για το ότι το κάπνισμα είναι επιβλαβές τόσο στην αρχική όσο και στη μακροπρόθεσμη επιτυχία των οδοντιατρικών εμφυτευμάτων και για το ότι η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική στη βελτίωση του ρυθμού επιτυχίας των εμφυτευμάτων.
5. Όσφρηση και γεύση
Το κάπνισμα έχει αποδειχτεί ότι επηρεάζει τόσο τη γεύση όσο και την όσφρηση και προκαλεί κακοσμία. Οι καπνιστές φαίνεται να καταναλώνουν μέχρι 10 φορές περισσότερο από τη συνηθισμένη ποσότητα αλατιού, με αποτέλεσμα συναφή προβλήματα υγείας.
6. Αισθητική
Οι δυσχρωμίες εξ αιτίας του καπνού διαπερνούν την αδαμαντίνη, τις οδοντιατρικές αποκαταστάσεις, τις οδοντοστοιχίες και τη γλώσσα. Αυτά ενδιαφέρουν πολύ τους ασθενείς, είναι αναστρέψιμα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως κίνητρο για τη διακοπή του καπνίσματος. Τα αισθητικού περιεχομένου επιχειρήματα μπορεί να αποδειχθούν  εξαιρετικά χρήσιμα ως κίνητρα για τα νεαρά άτομα προκειμένου να μη ξεκινήσουν ή να διακόψουν το κάπνισμα.
Β. Παροχή συμβουλών για τη διακοπή του καπνίσματος στο περιβάλλον της οδοντιατρικής περίθαλψης.
Μελέτες έχουν καταδείξει ότι περισσότεροι από τους μισούς καπνιστές πεθαίνουν από τη συνήθεια αυτή και ότι οι μισοί από τους θανάτους αυτούς συμβαίνουν στη μέση ηλικία. Η διακοπή είναι αποτελεσματική. Η διακοπή στα 50 χρόνια μειώνει τον κίνδυνο κατά το ήμισυ. Η διακοπή στην ηλικία των 30 σχεδόν μηδενίζει  τον κίνδυνο.
Οι οδοντίατροι διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην πρόληψη των επιβλαβών αποτελεσμάτων του καπνίσματος, ως μέρος τεκμηριωμένων συστημάτων παρέμβασης. Στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, οι οδοντίατροι έχουν συχνές επαφές με τον πληθυσμό, γι’ αυτό  οι δυσμενείς στοματικές επιπτώσεις ανιχνεύονται άμεσα και ακόμη και οι πιο ακίνδυνες  μπορούν να χρησιμοποιούνται ως κίνητρο. Με δεδομένα την τεκμηρίωση, οι δράσεις διακοπής του καπνίσματος θα πρέπει να συμβαίνουν τόσο φυσικά, όσο και τα μέτρα στοματικής υγιεινής στα οδοντιατρεία.
Τα τεκμήρια δείχνουν ότι οι σύντομες παρεμβάσεις, η άμεση παροχή συμβουλών και υποστηρικτικού υλικού, όπως και η παρακολούθηση από τους  επαγγελματίες στοματικής υγείας, έχουν σημαντική επιρροή στη χρήση προϊόντων καπνού από τους ασθενείς. Η διακοπή του καπνίσματος βελτιώνει την υγεία και την ευημερία των ασθενών και επιπλέον βελτιώνει τα αποτελέσματα ορισμένων οδοντιατρικών θεραπειών.
Ο ρόλος των οδοντιάτρων στην διακοπή του καπνίσματος :
Ενδιαφέρονται για τις δυσμενείς επιπτώσεις στη στομαροφαρυγγική περιοχή,
Συχνά έχουν πρόσβαση σε παιδιά, νεαρά άτομα και στους κηδεμόνες τους, έχοντας κατ’αυτόν τον τρόπο ευκαιρίες να ασκήσουν επιρροή στα άτομα αυτά για τους κινδύνους του καπνού,
Συχνά έχουν πρόσβαση σε υγιείς ασθενείς, κατά τη διάρκεια προληπτικών επισκέψεων, που τους δίνει την ευκαιρία να επικοινωνούν μαζί τους πριν την έναρξη πιθανής ασθένειας (έγκαιρη πρόληψη),
Συχνά έχουν περισσότερο χρόνο  με τους ασθενείς  τους από ότι πολλοί  άλλοι επαγγελματίες υγείας, που τους δίνει τη δυνατότητα της ενσωμάτωσης στην άσκηση εκπαιδευτικών και παρεμβατικών μεθόδων,
Συχνά περιθάλπουν γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία, και έτσι  έχουν τη δυνατότητα να τις ενημερώνουν για τις ενδεχόμενες βλάβες που μπορεί να υποστούν τα μωρά τους εξ αιτίας της χρήσης του καπνού,
Είναι τόσο αποτελεσματικοί όσο άλλοι επαγγελματίες υγείας στο να βοηθούν τους χρήστες καπνού να διακόψουν και είναι γνωστό ότι μια διεπιστημονική προσέγγιση αυξάνει τους ρυθμούς διακοπής, και
Μπορούν να παροτρύνουν τους καπνιστές-ασθενείς τους να διακόψουν το κάπνισμα, επιδεικνύοντας τους τις πραγματικές επιπτώσεις  του καπνού στο στόμα.
WHO Framework Convention on Tobacco Control

Τα μέλη-Οργανώσεις του ΣΕΟ παροτρύνονται να απευθύνουν έκκληση στις Κυβερνήσεις τους να εφαρμόσουν πλήρως τη Σύμβαση Πλαίσιο του ΠΟΥ για τον έλεγχο του Καπνού. (WHO Framework Convention on Tobacco Control (http://www.who.int/fctc/en/).

WHO Code of Practice on Tobacco Control for Health Professional Organisations

Τα μέλη-Οργανώσεις του ΣΕΟ παροτρύνονται να τηρούν και να προάγουν μεταξύ των μελών τους τον Κώδικα Άσκησης  του ΠΟΥ για τον έλεγχο του Καπνού για τις Υγειονομικές Επαγγελματικές Οργανώσεις (WHO Code of Practice on Tobacco Control for Health Professional Organisations
(http://www.who.int/tobacco/communications/events/codeofpractice/en/).

3. Δράσεις αναφορικά  με την Ευρωπαϊκή Ημέρα Στοματικής Υγείας 2013.
Η διοργάνωση δράσεων που σχετίζονται με την Ευρωπαϊκή Ημέρα Στοματικής Υγείας εξαρτάται από τις Εθνικές Οδοντιατρικές Ομοσπονδίες. Το ΣΕΟ προτείνει στις εθνικές οδοντιατρικές Οργανώσεις:
- Να οργανώσουν εκδηλώσεις σε εθνικό επίπεδο με τη συμμετοχή πολιτικών  της χώρας τους αλλά και με μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
- Να επικοινωνήσουν τα μηνύματα που περιέχονται σε αυτό το έγγραφο, κατά τη διάρκεια των εθνικών εκδηλώσεων και μέσω άλλων καναλιών που θα εστιάζουν στους οδοντιάτρους, στο γενικό κοινό και τις κυβερνήσεις.
- Να χρησιμοποιήσουν αυτές τις ευκαιρίες για να προωθήσουν επίσης, το Ψήφισμα του ΣΕΟ για την προτεινόμενη Οδηγία για τα Προϊόντα του Καπνού
- Να αποφασίσουν εάν άλλοι φορείς θα μπορούσαν να εμπλακούν ή θα ήταν πρόθυμοι να υποστηρίξουν τις εθνικές δράσεις, όπως οι εθνικές ομοσπονδίες παθολόγων, οι εθνικές επιτροπές για την πρόληψη του καπνίσματος, Smoke Free Partnership (www.smokefreepartnership.eu) και ΠΟΥ
Το ΣΕΟ δεν θα οργανώσει δημόσια εκδήλωση το 2013, λόγω έλλειψης προσωπικού και οικονομικών πόρων. Ωστόσο το ΣΕΟ :
- Θα διανείμει το κεντρικό θέμα και τα κύρια μηνύματα στα μέλη του ΣΕΟ
- Θα εκδώσει αρκετά δελτία τύπου προκαταβολικά για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Στοματικής Υγείας
- Θα εκδώσει δελτίο τύπου την Ευρωπαϊκή Ημέρα Στοματικής Υγείας
- Θα αναφέρει την Ευρωπαϊκή Ημέρα Στοματικής Υγείας και τα κύρια μηνύματα σε άλλα μέσα ενημέρωσης (ενημερωτικά δελτία CED, twitter, συνεντεύξεις/άρθρα κ.λ.π.)
- Θα στείλει προσωπικές επιστολές στους πιο σημαντικούς παίκτες (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Εισηγητές/σκιώδεις εισηγητές Οδηγίας Προϊόντων Καπνού, Προεδρία Ευρωπαϊκού Συμβουλίου) που θα υπογραμμίζουν την  Ευρωπαϊκή Ημέρα Στοματικής Υγείας και τις σχετικές θέσεις του ΣΕΟ .



Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο