Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

«Κλείνει σπίτια» η τιμή στο καλαμπόκι, μόνη λύση η «γέφυρα» με κτηνοτρόφους

Με οικονομική καταστροφή απειλούνται χιλιάδες αγροτικές εκμεταλλεύσεις που επέλεξαν να καλλιεργήσουν φέτος καλαμπόκι, καθώς η έλλειψη σταθερών δομών συνεργασίας των καλλιεργητών με τους κτηνοτρόφους (καταναλωτές) και η «συμπαιγνία» του ιδιωτικού εμπορίου σε βάρος και των δύο έχει καθηλώσει την τιμή στα απαγορευτικά επίπεδα των 13 με 14 λεπτά το κιλό.
Η φετινή τιμή για το καλαμπόκι έχει καθηλωθεί στα απαγορευτικά επίπεδα των 13 με 14 λεπτών το κιλό.Η φετινή τιμή για το καλαμπόκι έχει καθηλωθεί στα απαγορευτικά επίπεδα των 13 με 14 λεπτών το κιλό.

Με μεικτή πρόσοδο από την πώληση του προϊόντος κάτω από τα 150 ευρώ το στρέμμα, οι ζημιές που σωρεύουν φέτος οι αγροτικές επιχειρήσεις που επέλεξαν να καλλιεργήσουν καλαμπόκι είναι μεγάλες και με δεδομένη την έλλειψη ρευστότητας οδηγούνται με βεβαιότητα στη χρεοκοπία.



Οι συνθήκες που επικρατούν φέτος στην αγορά καλαμποκιού διαμορφώνουν εκρηκτική κατάσταση στις μεγάλες αγροτικές περιοχές της χώρας από τη Κωπαΐδα μέχρι τον Έβρο, καθώς τη δύσκολη θέση στην οποία περιέρχονται οι αυτές τις μέρες οι καλλιεργητές θα κληθούν να διαχειριστούν το επόμενο διάστημα, τόσο οι προμηθευτές (γεωπονικά καταστήματα και εταιρείες αγροτικών εφοδίων) όσο και η βασική χρηματοδότης των αγροτών, δηλαδή η Τράπεζα Πειραιώς. Σε λίγο καιρό βέβαια το πρόβλημα θα γίνει και πολιτικό, όταν οι «απελπισμένοι» του κάμπου θα στρέφονται κατά της κυβέρνησης και θα βρίσκουν «καταφύγιο» σε εκφάνσεις των άκρων.



Μέσα σ’ αυτό το κλίμα η συντεταγμένη Πολιτεία, έστω και καθυστερημένα καλείται να βρει λύσεις, κυρίως μέσα από τη χρηματοδότηση σχημάτων (π.χ. Συνεταιρισμοί) που θα μπορούσαν να παίξουν τον ενδιάμεσο ρόλο για την «συνεύρεση» καλλιεργητών και κτηνοτρόφων με ένα ενδιαφέρον επίπεδο τιμής και για τις δύο πλευρές.



Αρκεί να αναφερθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας παραγωγής καλαμποκιού, δηλαδή περί το 1 εκατ. τόνους, διατίθεται στην εγχώρια αγορά (ζωοτροφάδικα και κτηνοτροφικές επιχειρήσεις). Η ΕΑΣ Ρεθύμνης για παράδειγμα που διαθέτει αξιόλογη μονάδα παραγωγής ζωοτροφών με ετήσιες ανάγκες σε καλαμπόκι που υπερβαίνουν τους 25.000 τόνους θα μπορούσε να έρθει σε συμφωνία για το «κλείσιμο» μεγάλων ποσοτήτων που θα έβαζαν ένα φραγμό στην κατάρρευση των τιμών παραγωγού και θα εξασφάλιζαν ένα ενδιαφέρον και σταθερό μέσο επίπεδο προμήθειας της πρώτης ύλης για το ζωοτροφάδικο.
agronews.gr

permisospress

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο