Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

“Καταρρέουν” το ρούβλι και οι ρωσικοί χρηματιστηριακοί δείκτες

Σε κατακόρυφη πτώση υποχρεώνονται την Δευτέρα οι ρωσικοί χρηματιστηριακοί δείκτες, με φόντο τις ραγδαίες εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας.



Στα πρώτα λεπτά των συναλλαγών, ο δείκτης Micex υποχωρεί σε ποσοστό 9,24%, ενώ ο δείκτης RTS υποχρεώνεται σε πτώση 10,65%.

Στο μεταξύ, σε ιστορικό χαμηλό υποχωρεί το ρούβλι έναντι δολαρίου και ευρώ. Συγκεκριμένα, το ρωσικό νόμισμα υποχωρεί άνω του 1% έναντι του USD στα 36,887 ρούβλια ανά δολάριο ενώ την ίδια στιγμή διαπραγματεύεται στα 50,99 ρούβλια/ευρώ έναντι του ευρωπαϊκού νομίσματος, με απώλειες σχεδόν 1%.

Αύξηση επιτοκίου από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας

Σε αύξηση του βασικού της επιτοκίου προχώρησε εκτάκτως την Δευτέρα η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, καθώς οι ραγδαίες εξελίξεις στην Ουκρανία οδήγησαν το ρωσικό νόμισμα σε ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου και του ευρώ.

“Η απόφαση στοχεύει στο να αποτρέψει κινδύνους πληθωρισμού και οικονομικής αστάθειας, οι οποίοι συνδέονται με την πρόσφατα αυξημένη μεταβλητότητα στις χρηματιπιστωτικές αγορές” αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ρωσική Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.

Οι Ρώσοι ιθύνοντες αύξησαν το βασικό επιτόκιο κατά 150 μονάδες βάσης, το 7%, από 5,5% προηγουμένως.

Άνοδος στις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου

Ανοδικά κινούνται την Δευτέρα οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, στον απόηχο των τελευταίων εξελίξεων στην Ουκρανία.

Στη Νέα Υόρκη το προθεσμιακό συμβόλαιο του αργού ενισχύεται 1,2% στα 203,81 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του Brent ενισχύεται 2,1% στα 111,41 δολάρια το βαρέλι (η υψηλότερη τιμή μέχρι στιγμής φέτος).

Ανοδικά σε ποσοστό 2% κινείται η τιμή για το προθεσμιακό συμβόλαιο φυσικού αερίου παραδόσεως Απριλίου, στα 4,71 δολάρια, παρά το γεγονός ότι η παροχή φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην ανατολική Ευρώπη δεν έχει επηρεαστεί ακόμα, όπως αναφέρουν αναλυτές στο Dow Jones Newswires.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός φυσικού αερίου παγκοσμίως και η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός υγρών καυσίμων.

Προς τα 1.350 δολάρια ο χρυσός

Προς τα 1.350 δολάρια κινείται την Δευτέρα το προθεσμιακό συμβόλαιο του χρυσού, καθώς οι επενδυτές αναζητούν επενδυτικά "καταφύγια", εν μέσω της αβεβαιότητας που δημιουργεί η κρίση στην Ουκρανία.

Το προθεσμιακό συμβόλαιο του Απριλίου διαπραγματεύεται στα 1.347,70 δολάρια η ουγκιά, με άνοδο 26,1 δολαρίων ή 1,97%.

Νωρίτερα βρέθηκε έως τα 1.348,60 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Οκτωβρίου.


Πηγή:www.capital.gr


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο