Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Το δίδαγμα της Αντιγόνης!..

Το δίδαγμα της Αντιγόνης!..

Θα ήταν πολύ χρήσιμα στις μέρες μας, κάποια παραδείγματα, που μας έρχονται από τα βάθη της ελληνικής ιστορίας, να τα έχουμε κατά νου, όπως αυτό της Αντιγόνης, που μας «λιχνίζουν» τη σκέψη και κάνουν πιο καθαρή, λαγαρή και ξάστερη την δική μας συνείδηση απέναντι στο όποιο χρέος επιτελούμε!.. Τα πρότυπα δεν πρέπει να χάνονται ή να διαγράφονται με μια μονοκονδυλιά από τις σελίδες της λαμπρής ιστορίας μας!..

Η Αντιγόνη συνοδεύει τον τυφλό Οιδίποδα … (Πάνω και κάτω φωτογραφία: Η πανέμορφη Ελληνίδα, Μαρία Κάκκα Καρρά, που μας θυμίζει πολύ με τα χαρακτηριστικά του προσώπου της μια αρχαία Ελληνίδα!..)
ΟΠΩΣ όλοι γνωρίζουν, η Αντιγόνη ήταν κόρη του Οιδίποδα, αδελφή της Ισμήνης, του Πολυνείκη και του Ετεοκλή. Σύμφωνα με τους παλαιότερους μύθους, μητέρα της είναι η Ευρυγάνεια, κόρη του βασιλιά των Φλεγύων, που είναι λαός της Βοιωτίας.
Σύμφω­να όμως με την επικρατέστερη παράδοση (μετά τους τραγικούς), η Αντιγόνη είναι κόρη της Ιοκάστης και καρπός της αιμομιξίας του Οιδίποδα με την ίδια του τη μητέρα.
Όταν ο Οιδίποδας έμαθε τα εγκλήματα του από τη μαντεία του Τειρεσία, τυφλώθηκε με τα ίδια του τα χέρια, αυτοεξορίστηκε από τη Θήβα, έφυγε τυφλός ζη­τιανεύοντας το ψωμί του στο δρόμο με συνοδό του την Αντιγόνη. Ο δρόμος τους οδήγησε ως τον Κολωνό, στην Αττική, όπου ο Οιδίποδας πέ­θανε.
Ύστερα από το θάνατο του πατέρα της, η Αντιγόνη επέστρεψε στη Θήβα, όπου έζησε με την αδελφή της Ισμήνη. Όμως, τι δυστυχία! Εκεί μια νέα δοκιμασία την περίμενε!..
Στον πόλεμο των «Επτά επί Θήβας» έπαιρναν μέρος οι δύο αδελφοί της Ετεοκλής και Πολυνείκης· ο πρώτος με το θηβαϊκό στρα­τό, ο δεύτερος με το στρατό που πολεμούσε την πατρίδα του. Στις μάχες που διεξάγονταν μπρο­στά στις πύλες της Θήβας ο Ετεοκλής και ο Πο­λυνείκης σκοτώθηκαν ο ένας από το χέρι του άλλου.
Ο βασιλιάς Κρέοντας, που ήταν θείος του Πολυνείκη, του Ετεοκλή και των κοριτσιών, συμφώνησε να γίνει επίσημα η ταφή του Ετεο­κλή, αλλά απαγόρευσε να θάψουν τον Πολυνεί­κη, ο οποίος είχε καλέσει τους ξένους εναντίον
της πατρίδας του.
Ιερόν χρέος…

Η Αντιγόνη δε θέλησε να εκτελέσει αυτή τη διαταγή, θεωρώντας την τα­φή των νεκρών και μάλιστα των στενών συγγε­νών της ιερό της. καθήκον, επιβεβλημένο από τους θεούς και τους άγραφους νόμους, αψήφησε την απαγόρευση του Κρέοντα και σκόρπισε στο πτώμα του Πολυνείκη μια φούχτα χώμα, κίνηση τυπική που έφτανε να καλύψει το θρησκευτικό της χρέος.
Γι' αυτή την πράξη ευσέβειας καταδι­κάστηκε σε θάνατο από τον Κρέοντα και κλεί­στηκε ζωντανή στον τάφο των Λαβδακιδών, από τους οποίους καταγόταν. Κρεμάστηκε μέσα στη φυλακή της και ο Αίμονας, ο μνηστήρας της, ο γιος του Κρέοντα, σκοτώθηκε επάνω στο πτώμα της· η γυναίκα του Κρέοντα, η Ευρυδίκη, αυτοκτόνησε και αυτή μέσα στην απελπισία της.
Κι άλλη παράδοση…

Είναι βέβαιο, όπως θα έλεγε και η Μαρία Κάκκα Καρρά (πάνω), ότι η μυθική παράδοση γνωρίζει άλλη μία Αντιγόνη, η οποία ήταν αδελφή του Πρίαμου και κόρη σπάνιας ομορφιάς. Ήταν πολύ υπερήφανη για τα μαλλιά τηςκαι μια μέρα ισχυρίστηκε πως ήταν ομορ­φότερα και από τα μαλλιά της Ήρας. Από το θυ­μό της η θεά μεταμόρφωσε τα μαλλιά της Αντι­γόνης σε φίδια. Οι θεοί όμως την ευσπλαχνίστηκαν και έκαμαν τη δυστυχισμένη πελαργό, εχθρό των φιδιών!.
Αλήθεια, πόσα όμορφα πράγματα έχει να διδαχθεί κανείς από την Ελληνική Μυθολογία, η οποία, σύμφωνα με νεότερους ιστορικούς ερευνητές, αποδεικνύεται ότι είναι ο απόηχος μιας πανάρχαιας ελληνικής ιστοριίας!....
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ:
1) Σοφ., Αντ., passim. Απολλόδ., Βιβλ. 3, 7, 1. Ευρ., Φοϊνιπσ. 1670 κ.ε. Ευρ., 'Αντιγόνη, χαμ. τραγ. (TGF, σ. 404 κ.ε.) L. SECHAN Etudes, σ. 274 κ.ε. Σοφ., Οιδ. στον Κολ., passim. Πρβ. Υγιν., Fab. 72. 2) Οβίδ., Μετ. 6, 93. Σέρβ. Σχόλ. στον Βιργ., Γεωργ. 2, 320., το έργο του Rierre Grimal για την Ελληνική και Ρωμαϊκή Μυθολογία, καθώς και διάφορα εγκυκλοπαιδικά λεξικά της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας...
Άγγελος Π. Σακκέτος

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο