Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Επισημάνσεις από τη Λαϊκή Συσπείρωση Θήβας

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Θήβας στις 17/9/2014 κατατέθηκε από το «ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ» ένα ψήφισμα ενάντια στον ΕΝΦΙΑ. Το σκεπτικό του ψηφίσματος ήταν ότι ο φόρος είναι «αντισυμταγματικός, μη νόμιμος και αντικοινωνικός».
Κατά τη συζήτηση του ψηφίσματος ο συνδυασμός της ΛΑÏΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ δήλωσε τη διαφωνία του με το συγκεκριμένο σκεπτικό. Συγκεκριμένα, δε θεωρούμε ότι το βασικό που χαρακτηρίζει τον ΕΝΦΙΑ
είναι: 1) η «αντισυνταγματικότητα», καθώς μια χαρά συνταγματικό κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας το προηγούμενο χαράτσι (ΕΕΤΗΔΕ), 2) «μη νόμιμος», δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια δεκάδες ανατροπές δικαιωμάτων έγιναν αποκλειστικά δια της νομοθετικής οδού, καθόλα νόμιμα δηλαδή, και 3) γενικά αντικοινωνικός, καθώς το χαράτσι δεν πλήττει το ίδιο το σπίτι που με ιδρώτα έχτισε ο μεροκαματιάρης ή το χωράφι του φτωχού αγρότη με τα παλάτια και τα εργοστάσια μιας χούφτας πλουτοκρατών.
Στα πλαίσια αυτά θέσαμε σε ψηφοφορία το εξής ψήφισμα: «Το Δημοτικό Συμβούλιο Θήβας καταδικάζει την επιβολή του ΕΝΦΙΑ από τη συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ενός χαρατσιού με μόνιμο χαρακτήρα, που δίνει τη χαριστική βολή σε εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκές οικογένειες. Ο συγκεκριμένος φόρος είναι κομμάτι της αντιλαϊκής πολιτικής που ξεζουμίζει το λαό για να εξυπηρετήσει τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Επιπλέον επιβαρύνει την ιδιοκτησία και των ίδιων των Δήμων, επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο την ήδη τραγική οικονομική τους κατάσταση, και πάλι σε βάρος των απλών δημοτών. Για τους λόγους αυτούς το Δημοτικό Συμβούλιο απαιτεί από την κυβέρνηση την άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και θα συμβάλλει έμπρακτα σε αυτή την κατεύθυνση.»
Τελικά οι υπόλοιπες παρατάξεις υπερψήφισαν το ψήφισμα του «Αυτοδιοικητικού Ριζοσπαστικού Κινήματος», αφού έγινε δεκτό να διαγραφεί το όνομα του κ. Βενιζέλου ως «πατέρα» του αρχικού χαρατσιού (ΕΕΤΗΔΕ).
Η περίοδος που ζούμε επιτάσσει την ενότητα και την οργάνωση του ίδιου του λαού, των ανέργων, των εργατών, των αυταπασχολουμένων ενάντια στα συμφέροντα των μεγάλων ομίλων, των κυβερνήσεών τους και της ΕΕ. Και όχι τις ανούσιες συμφωνίες παραγόντων.
Με βάση και τα παραπάνω η ΛΑÏΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΘΗΒΑΣ καλεί στην κινητοποίηση που διοργανώνουν τα ταξικά πρωτοβάθμια σωματεία και η Γραμματεία Θήβας του ΠΑΜΕ ενάντια στον ΕΝΦΙΑ και τη φοροληστεία στη ΔΟΥ Θήβας τη Δευτέρα 22/9/2014, στις 11:00 πμ.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΘΗΒΑΣ
Κατά τη διαδικασία των δημαιρεσιών στο Δημοτικό Συμβούλιο της Θήβας ο συνδυασμός της ΛΑÏΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ επεσήμανε καταρχήν τον καλπονοθευτικό χαρακτήρα του Καλλικράτη. Ότι δηλαδή ο πρώτος συνδυασμός με εκλογικό ποσοστό κάτω του 50% λαμβάνει τις 20 από τις 33 έδρες του Δ.Σ. Παραπέρα, καταλαμβάνει από το νόμο την πλειοψηφία των εδρών σε όλες τις Επιτροπές και τα νομικά πρόσωπα του Δήμου, αφού οι θέσεις ορίζονται διακριτά από πλειοψηφία και μειοψηφία. Στη βάση αυτή δεν είδαμε από τη Δημοτική Αρχή καμία απολύτως έμπρακτη διάθεση «συναίνεσης», ώστε να εκπροσωπηθούν αναλογικά όλοι οι συνδυασμοί στις Επιτροπές και τα νομικά πρόσωπα. 
Θέση μας είναι η εφαρμογή απλής αναλογικής στις τοπικές εκλογές και η έμμεση εκλογή Δημάρχου από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Δεν θέσαμε υποψηφιότητα στην εκλογή Προεδρείου (αποτελούμενο από τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο και το Γραμματέα), καθώς πρόκειται για ένα θεσμό «για τα μάτια του κόσμου». Ο μόνος που αποφασίζει και λειτουργεί είναι ο Πρόεδρος, που ορίζεται από την πλειοψηφία.
Ζητήσαμε να έχουμε αναλογική εκπροσώπηση στην Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, σε καθεμία από τις οποίες η μειοψηφία συνολικά εκλέγει τρεις τακτικούς και δύο αναπληρωματικούς Δημοτικούς Συμβούλους. Με δεδομένη την αρχική τοποθέτηση του κ. Χαλβατζή (ο συνδυασμός του έχει τους 7 από τους 13 συμβούλους της μειοψηφίας, άρα εκείνος πρακτικά αποφασίζει), θέσαμε υποψηφιότητα για μία θέση αναπληρωματικού. Στη συνέχεια ο κ. Χαλβατζής «άλλαξε» γνώμη, «παραχωρόντας» στην υπόλοιπη μειοψηφία και από μία θέση τακτικού συμβούλου. Στη βάση αυτή εκλέξαμε έναν τακτικό σύμβουλο στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής κι έναν αναπληρωματικό στην Οικονομική Επιτροπή.
Σε επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου ακολούθησε η εκλογή των μελών των νομικών προσώπων του Δήμου (Δημοτικός Οργανισμός Θήβας, ΔΕΥΑΘ, ΔΗΚΕΘ, Επιτροπή Παιδείας, Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας και Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας). Σε αυτές προβλέπεται ο ορισμός τόσο αιρετών όσο και δημοτών, και πάλι με τον ίδιο τρόπο (χωριστά από την πλειοψηφία και χωριστά από τη μειοψηφία).
Καθώς η μειοψηφία ορίζει περίπου δεκαπέντε μέλη των ως άνω νομικών προσώπων, η ΛΑÏΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ επέλεξε να ορίσει από έναν δημότη ως τακτικό μέλος σε κάθεμία Σχολική Επιτροπή, μη θέτοντας υποψηφιότητα για καμία άλλη θέση. Παρά ταύτα, οι συνδυασμοί της μειοψηφίας «ΘΗΒΑ ΩΡΑ ΕΥΘΥΝΗΣ» ΚΑΙ «ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ» προέκριναν τη συμμετοχή δημοτών - μελών τους (και) στην πρωτοβάθμια Σχολική Επιτροπή, αποκλείοντας την υποψηφιότητα της ΛΑÏΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ. Η οποία τελικά εξέλεξε εκπρόσωπο μόνο στη δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή.    
 Με βάση τη συγκεκριμένη εκπροσώπησή της η ΛΑÏΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΘΗΒΑΣ θα επιδιώξει να συμβάλλει στην οργάνωση της πάλης του λαού της περιοχής για τα δικαιώματα και τις ανάγκες του.



Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο