Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Θύελλα αντιδράσεων από την αλλαγή του συνδικαλιστικού!

Συνδικαλιστικές άδειες, απολύσεις και αξιολόγηση από τον εργοδότη….,

Δ. Δημητρίου: «Βάζουν το πλαφόν των 7 ημερών, όταν η ανεργία και η ανασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους εργασίας  έχει φτάσει στα ύψη.. Ποιος θα μπορέσει, μαζί με τις ελλειμματικές  επιθεωρήσεις  εργασίας να ελέγχει και να προστατεύει τον εργαζόμενο;»


Στην αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου,  μετά από 32 χρόνια,  είναι έτοιμη να προχωρήσει η κυβέρνηση, το πλαίσιο του οποίου θα τεθεί προς συζήτηση ώστε να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συναίνεση, με χαρακτηριστικότερο στοιχείο  την έγκριση άδειας από ειδική επιτροπή,  των συνδικαλιστών που θέλουν να απουσιάζουν πάνω από επτά ημέρες από την εργασία τους, αλλά και την απόλυση ή μετάθεσή τους αν με την απουσία δημιουργείται  προβλήματα στην λειτουργία της εταιρείας.

Η ατζέντα των προτεινόμενων αλλαγών περιλαμβάνει επτά θέματα, ωστόσο οι αντιδράσεις εστιάζονται τις συνδικαλιστικές άδειες, τις απολύσεις και την αξιολόγηση από τον εργοδότη….,

Με την νέα ρύθμιση το ανώτατο όριο συνδικαλιστικής άδειας θα είναι οι 7 ημέρες τον μήνα, ενώ με βάση τον νόμο που ισχύει σήμερα, η διάρκεια της άδειας εξαρτάται από το αν πρόκειται για πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια οργάνωση, ενώ προβλέπεται επίσης, η ποινή της απόλυσης συνδικαλιστή,  εάν υπάρξει ποινικό αδίκημα ή απιστία, αλλά και η αλλαγή της διαδικασίας,  που ακολουθείται για μεγάλα διαστήματα απουσίας, δηλαδή για απουσίες άνω των 7 ημερών θα ελέγχεται ο συνδικαλιστής, για το εάν ήταν δικαιολογημένη ή όχι η απουσία του,  από ειδική επιτροπή, στην οποία θα μετέχουν και εκπρόσωποι των εργοδοτών.

Ως προς την αξιολόγηση δε, στην περίπτωση που ένας εργαζόμενος εκλέγεται μέλος του προεδρείου συνδικαλιστικού σωματείου, ο εργοδότης θα είναι εκείνος που θα κρίνει εάν ο συγκεκριμένος υπάλληλος υπηρετεί σε θέση ευθύνης, θα αξιολογεί δηλαδή,  αν από την απουσία του προκαλείται πρόβλημα στην εταιρεία και σε μία τέτοια περίπτωση θα δικαιούται να τον μεταθέτει σε όποια θέση κρίνει ο ίδιος.

«Η κυβέρνηση συνεχίζει το καταστροφικό της έργο. Αφού κατάργησε συλλογικές συμβάσεις , πετσόκοψε συντάξεις, μισθούς, έφτασε την ανεργία στα ύψη, τώρα με εντολή της τρόϊκα καταργεί και το συνδικαλιστικό κίνημα, για δήθεν κακοδιαχειρίσεις κ.α, που μπορεί να έχουν συμβεί με μεμονωμένα περιστατικά, αλλά  δεν είμαστε όλοι στο ίδιο καζάνι. Βάζουν το πλαφόν των 7 ημερών, όταν η ανεργία και η ανασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους εργασίας  έχει φτάσει στα ύψη.. Ποιος θα μπορέσει, μαζί με τις ελλειμματικές  επιθεωρήσεις  εργασίας να ελέγχει και να προστατεύει τον εργαζόμενο; Να, λοιπόν, τι επιχειρούν. Κόβουν την χρηματοδότηση, μειώνουν τις συνδικαλιστικές άδειες, με τις οποίες μπορεί να λειτουργήσει ο συνδικαλιστής, ισοπεδώνοντας ουσιαστικά τους εργαζόμενους, καθώς πίσω από την τρόϊκα και την κυβέρνηση,  που είναι εκτελεστικό της όργανο, βρίσκονται οι μεγαλοεργοδότες, που θέλουν τον κόσμο να δουλεύει όποτε και όσο εκείνοι θέλουν, γι΄ αυτό και δεν πρόκειται να τους επιτρέψουμε να το κάνουν, εκτός  και αν αλλάξουν πολιτική.  Ο 1264 είναι  σωστός και δημοκρατικός και αυτοί πάνε να καταπατήσουν την δημοκρατία, μιλώντας  στο όνομα της δημοκρατίας, αλλά δεν είναι παρά χούντα» δηλώνει ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δ. Δημητρίου ,  δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα  στο ποινικό του εγχειρήματος, δηλαδή την απόλυση ή την μετάθεση του συνδικαλιστή, στην περίπτωση που με την απουσία λόγω της άδειας δημιουργείται  προβλήματα στην λειτουργία της εταιρείας.

«Εδώ θέλουν τον εργοδότη να έχει το πάνω χέρι, δηλαδή να απειλεί τον συνδικαλιστή  που εκλέχτηκε, με μετάθεση για να μην μπορεί να λειτουργήσει ή ακόμη χειρότερα απόλυση λόγω ποινικού παραπτώματος. Ο 1264 αναφέρει ως ποινικό αδίκημα την κλοπή από την εταιρία, τον τσακωμό ή την μέθη, περιπτώσεις κατά τις οποίες ο εργοδότης έχει δικαίωμα απόλυσης του συνδικαλιστή, με τα νέα δεδομένα που επιχειρούν, δεν διευκρινίζεται το ποινικό, που σημαίνει δικαστήρια και βλέπουμε» υπογραμμίζει ο εκπρόσωπος των εργαζομένων, οι οριστικές αποφάσεις πάντως, αναμένεται να ληφθούν αυτή την εβδομάδα σε συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου.

viotiki-ora


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο