Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Κύπρος: Προχωράει σε καταγγελία της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Το Εθνικό Συμβούλιο σε σημερινή του συνεδρίαση (21/10/2014 υιοθέτησε οκτώ μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζομένων τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ και την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Τα μέτρα είναι:
1. Καταγγελία της Τουρκίας, από τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο συνέρχεται στις 23 και 24 Οκτωβρίου, με στόχο την καταδίκη των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας και της παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.
2. Η Κυπριακή Δημοκρατία θα αξιοποιήσει, σε διάφορα διεθνή φόρα, την ιδιότητά της ως κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με λήψη μέτρων, που θα προκαλέσουν κόστος στην Τουρκία για τις παράνομες ενέργειές της.
3. Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα συναινέσει στο άνοιγμα οποιουδήποτε νέου κεφαλαίου στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.
4. Μελέτη του ενδεχομένου προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
5. Μελέτη από τον γενικό εισαγγελέα και διεθνείς οίκους, για λήψη συγκεκριμένων νομικών μέτρων εναντίον όσων εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο στις παράνομες τουρκικές ενέργειες.
6. Συνέχιση διπλωματικών διαβημάτων και αξιοποίηση σχέσεων με συγκεκριμένα κράτη.
7. Καταγγελία της Τουρκίας για τις παράνομες ενέργειές της στη Διεύθυνση Ωκεανών και Δικαίου της Θάλασσας της γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών.
8. Καταγγελία της Τουρκίας για την παράνομη δέσμευση και παράνομη διεξαγωγή ερευνών εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, προς τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου έγινε σε κλίμα πλήρους συναίνεσης και συμπλήρωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, που έχει στη διάθεσή της, έναντι της Τουρκίας, έτσι ώστε να προκαλέσει πολιτικό και διπλωματικό κόστος στην Άγκυρα.
Μεταξύ Λεμεσού και Λάρνακας βρίσκεται το τουρκικό «Barbaros» 
Παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και κατ’ επέκταση της ΕΕ, η Τουρκία σε μια προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων παγιώνει την παρουσία της στην Κυπριακή ΑΟΖ με το «Barbaros» να συνεχίζει για δεύτερη μέρα τις παράνομες εργασίες του ποντίζοντας καλώδια και προετοιμάζοντας τις παράνομες σεισμολογικές έρευνες που εξήγγειλε εντός της Κυπριακής AOZ.
Το «Barbaros» ακολούθησε σήμερα μία άλλη φρεγάτα του Πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας η «Giresun» (Κερασούντα όπως είναι το όνομά της στα Ελληνικά) η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα αντικαταστήσει την «Gelibolu» (Καλλίπολη), η οποία συνοδεύει το ερευνητικό πλοίο.
tourkia-570
Πρόδρομος Προδρόμου: Φοβόμαστε για τυχόν επεισόδιο
Έντονα προβληματισμένος εμφανίστηκε σε εκπομπή στον τηλεοπτικό σταθμό  ΣΚΑΪ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Δημοκρατικού Συναγερμού Πρόδρομος Προδρόμου.
Όπως είπε «φοβόμαστε για επεισόδια επειδή οι προκλήσεις των Τούρκων δεν έχουν κανένα όριο. Το τουρκικό Barbaros ποντίζει καλώδια και προετοιμάζει τις παράνομες σεισμολογικές έρευνες που εξήγγειλε εντός της Κυπριακής AOZ.» 
Ξεκίνησε η κοινή άσκηση Κύπρου – Ισραήλ
Σε εξέλιξη βρίσκονται από το πρωί της Τρίτης (21/10/2014) οι κοινές ασκήσεις Κύπρου-Ισραήλ στο FIR Λευκωσίας με την συμμετοχή 24 πολεμικών αεροσκαφών του Ισραήλ  F-15 F-16.
Εν τω μεταξύ αρκετοί κάτοικοι της Πάφου αναστατώθηκαν καθώς δεν γνώριζαν ποια μαχητικά και για ποιο λόγο πετούν πάνω από τα σπίτια τους. Όπως αναφέρει το sigmalive.com, το Υπουργείο Άμυνας συνέστησε ψυχραιμία και τόνισε ότι τα αεροσκάφη είναι ισραηλινά και συνεπώς δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας.
israilino-maxitiko
Θα καταλάβουν τι εστί τουρκική πρόκληση
Την τύχη να πάρουν μια γεύση από το τι σημαίνουν τουρκικές προκλήσεις θα έχουν περισσότεροι από 500 Ευρωπαίοι,  επιβάτες δύο υπερπολυτελών κρουαζιερόπλοιων που θα αφιχθούν στο Λιμάνι Λάρνακας στις 25 του μηνός. Τα δύο κρουαζιερόπλοια αναγκαστικά θα περάσουν ανάμεσα  από το «Barbaros» τα δύο υποστηρικτικά πλοία του αλλά και την Τουρκική φρεγάτα που τα συνοδεύει. 
Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δώσουμε στο γεγονός ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, στη Μεγαλόνησο βρίσκονται 20 πράκτορες της CIA και παρακολουθούν τόσο την πορεία του Barbaros όσο και την κοινή άσκηση των μαχητικών που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Η Άγκυρα συνεχώς βροντοφωνάζει ότι οι Τουρκοκύριοι έχουν δικαιώματα σε ολόκληρη την Κύπρο. Από την πλευρά της η Λευκωσία απαντά πως βεβαίως και έχουν δικαιώματα και πρόσβαση σε όλη την Κύπρο αφού όμως πρώτα βρεθεί λύση στο Κυπριακό ζήτημα.


newsbomb


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο