Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Σε τεντωμένο σχοινί η κυβέρνηση μετά την αποτυχία των συζητήσεων στο Παρίσι

Αντιμέτωπη με δύσκολες αποφάσεις βρίσκεται η κυβέρνηση έπειτα από την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα στο Παρίσι, που ολοκληρώθηκαν χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία, ειδικά στο θέμα του δημοσιονομικού κενού για το 2015. Παράλληλα, η τρόικα φέρεται να ζητά από την κυβέρνηση σκληρά μέτρα, όπως μείωση των συντάξεων και αυξήσεις φόρων!
Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, δήλωση του οποίου επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, οι συνομιλίες στο Παρίσι απέτυχαν να εξαλείψουν τις διαφορές αναφορικά με το ύψος του δημοσιονομικού κενού τον επόμενο χρόνο.
Ο αξιωματούχος, πάντως, έκανε λόγο για «σημαντική πρόοδο» στη διαπραγμάτευση. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, δεν έχει συμφωνηθεί ακόμη ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα. Επίσης, δεν συζητήθηκε το ενδεχόμενο παράτασης της υφιστάμενης συμφωνίας για έναν χρόνο. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα, Ντέκλαν Κοστέλο, μετά το τέλος των συνομιλιών είπε πως «ήταν μια έντονη και εποικοδομητική συζήτηση και θα συνεχίσουμε».
Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί θα καλυφθούν χωρίς να είναι απαραίτητη η λήψη δημοσιονομικών μέτρων και επικαλείται τα δύο προηγούμενα χρόνια, όταν πάλι υπήρχε διαφωνία, αλλά τελικά η Ελλάδα πέτυχε τους στόχους της όπως πιστοποιούν τα πρωτογενή πλεονάσματα του 2013 και 2014 που μάλιστα επιτεύχθηκαν νωρίτερα από τις προβλέψεις. Από την άλλη πλευρά, η τρόικα φέρεται να ζητά να υπάρξει κεφαλαιακό απόθεμα ύψους 1,2 δισ. ευρώ για το 2015, τοποθετεί περίπου στα 450 εκατ. ευρώ τον ΕΝΦΙΑ που δεν θα εισπραχθεί μέσα στο επόμενο έτος, ενώ εκτιμά πως η ρύθμιση οφειλών για τις 100 δόσεις θα οδηγήσει σε λιγότερα φορολογικά έσοδα από τα αναμενόμενα.
Στο εξής οι συζητήσεις θα συνεχιστούν εξ αποστάσεως, κάτι το οποίο, ωστόσο, βάζει δύσκολα στην κυβέρνηση που, πλέον, βλέπει την επίτευξη συμφωνίας μέχρι και το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου να είναι επί της ουσίας ανέφικτη. Σημειώνεται ότι αύριο, Παρασκευή, συνεδριάζει η ομάδα εργασίας της Ευρωζώνης για να προετοιμάσει τις συζητήσεις στο Εurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.
Στο εξής αναμένεται, επίσης, να αρχίσουν να εξετάζονται και εναλλακτικά σενάρια, μεταξύ των οποίων και εκείνο της χρονικής παράτασης του ισχύοντος ελληνικού προγράμματος, κάτι το οποίο η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει, ειδικά από τη στιγμή που εδώ καιρό κάνει λόγο για έξοδο από το μνημόνιο στο τέλος του έτους.
Τα παραπάνω θέματα αναμένεται να εξεταστούν διεξοδικά από τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλο, οι οποίοι συναντώνται στο Μέγαρο Μαξίμου. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα πρέπει να «ζυγίσει» και την εσωτερική πολιτική κατάσταση, καθώς ήδη βουλευτές και από το ΠΑΣΟΚ και από τη ΝΔ έχουν δηλώσει ότι δεν προτίθενται να στηρίξουν στη Βουλή αλλαγές στα εργασιακά και το ασφαλιστικό.


eklogika

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο