Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Η έκθεση με τα έργα του κορυφαίου Θηβαίου ζωγράφου Θεόδωρου Βρυζάκη, θα παραμείνει έως τις 19 Απριλίου

Το Φροντιστήριο Θηβαϊκής Αρχαιογνωσίας, την Κυριακή 22 Μαρτίου 2015, εγκαινίασε έκθεση, με ακριβή αντίγραφα  των ζωγραφικών έργων του Θεόδωρου Βρυζάκη,  στο Συνεδριακό κέντρο  του  Δήμου Θηβαίων.
Τα εγκαίνια τελέστηκαν, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδας κ. κ. Ιερώνυμου, ο οποίος λάμπρυνε με την παρουσία του την εκδήλωση.

Στην έκθεση  παραβρέθηκαν ο  πανοσιολογιότατος Πατέρας Νικόδημος,   ως εκπρόσωπος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας, οι βουλευτές Βοιωτίας κ. Αθανάσιος Σκούμας, κ. Ευάγγελος Μπασιάκος, ο Δήμαρχος Θήβας κ. Σπύρος Νικολάου, ο πρόεδρος της ΔΗ.Κ.Ε.Θ  κ. Αναστάσιος  Καμούτσης,   η κα Βασιλική Βρυζάκη, απόγονος  του Θ. Βρυζάκη,  δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι Συλλόγων και πλήθος φιλότεχνου κοινού.


Ακολούθησε απονομή του Χάρτη της Αρχαίας Βοιωτίας,  φιλοτεχνημένος από τον κ. Γιώργο Λεκάκη, στο Μακαριώτατο  Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδας κ.κ. Ιερώνυμο, στην Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης και Μουσείου Αλέξανδρου Σούτζου, κα Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα, στην κα Βασιλική Βρυζάκη και στον Πρόεδρο της ΔΗ.Κ.Ε.Θ του Δήμου Θηβαίων κ. Αναστάσιο Καμούτση.
Την εκδήλωση πλαισίωσε η χορωδία Γυναικών «ΙΣΜΗΝΗ» με τη μαέστρο της,  Σπυριδούλα Γκιόκα-Καλογερίδη, με τραγούδια εμπνευσμένα από την Επανάσταση του 1821.
Στη συνέχεια η Ιστορικός Τέχνης της Εθνικής Πινακοθήκης και Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου-Παραρτήματος  Ναυπλίου-  Λαμπρινή Καρακούρτη ανέλυσε διεξοδικά στην ομιλία της, το εικαστικό έργο του Θηβαίου ζωγράφου Θεόδωρου Βρυζάκη, αναφέροντας χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων:
«Ο Θεόδωρος Βρυζάκης κινούμενος μεταξύ της ακαδημαϊκής ιδεαλιστικής ζωγραφικής  και του ρομαντικού φιλελληνικού πνεύματος, και έχοντας ο ίδιος βιώσει τα φοβερά επακόλουθα του Αγώνα, επιτυγχάνει να δώσει στο έργο του έναν προσωπικό χαρακτήρα, όπου στοιχεία του ρομαντισμού-όπως η κυριαρχία του συναισθήματος, η τοπική ταυτότητα αλλά και η ροπή προς το εξωτικό που εξάπτει τη φαντασία- συνυπάρχουν με τα διδάγματα της Ακαδημίας του Μονάχου, δηλαδή τη συγκρατημένη έκφραση του πάθους,  την έμφαση στο χρώμα και το σχέδιο, τη διηγηματική περιγραφή και εμμονή στη λεπτομέρεια.
 Η ζωγραφική του αποτελεί αναμφισβήτητα για όλους μας μια πολύτιμη μαρτυρία, καθώς με το πινέλο του απαθανάτισε  την Ελληνική Επανάσταση και τους αγωνιστές της, κρατώντας ζωντανή τη θύμηση της μεγάλης θυσίας και προβάλλοντας το ηρωικό μεγαλείο και την αυτοθυσία, ως ηθικό πρότυπο και αδιάσειστο άλλοθι ιστορικής συνέχειας».


Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδας κ. κ. Ιερώνυμος στο τέλος της ανωτέρω ομιλίας, συγχαίροντας το Σύλλογο της Θηβαϊκής Αρχαιογνωσίας για την επιλογή του θέματος, συνεχάρη  την κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης  για την εμπεριστατωμένη εισήγησή της, τονίζοντας  χαρακτηριστικά, μεταξύ των άλλων: «η κα Καρακούρτη με την καταπληκτική της εισήγηση, μας άνοιξε ορίζοντες, μας έδωσε προβληματισμούς , μας κίνησε το ενδιαφέρον, ώστε να αναζητήσουμε  όλοι μας ένα αντίγραφο της τέχνης του Θεόδωρου Βρυζάκη , για να μας θυμίζει την Θήβα μας, τα χρόνια της επανάστασης, που τα ξεχνάμε σιγά σιγά, και όταν ξεχνάμε τις ρίζες μας,  το’  χουμε δει,  χάνουμε και τους καρπούς μας».
Ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γεώργιος Πέππας κλείνοντας την εκδήλωση, με συντονιστή αυτής, τον κ. Βασίλη Μέξη, ευχαρίστησε θερμά και τίμησε την κεντρική ομιλήτρια  της εκδήλωσης, κα Λαμπρινή Καρακούρτη, απονέμοντάς της τον Χάρτη της Αρχαίας Βοιωτίας.
Ο σύλλογος με αυτήν την πρωτοβουλία διοργάνωσης της έκθεσης, αλλά και με τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει στο εγγύς μέλλον σε συνεργασία και με άλλους φορείς, επιδιώκει τη συστηματική παρουσίαση και ανάδειξη του  έργου του Θηβαίου ζωγράφου Θεόδωρου Π. Βρυζάκη,  του σπουδαιότερου ζωγράφου της ελληνικής επανάστασης, ο οποίος καθιερώθηκε ως ο κυριότερος εκπρόσωπος της ιστορικής ζωγραφικής.  
Η έκθεση περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικά  ζωγραφικά έργα του Θεόδωρου Βρυζάκη, πιστά αντίγραφα από την Εθνική Πινακοθήκη και Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου. Τα έργα που εκτίθενται στην πόλη μας  είναι : Η Έξοδος του Μεσολογγίου, η Ελλάς Ευγνωμονούσα, η Υποδοχή του Λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι,  ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ευλογεί τη Σημαία της Επανάστασης, Η πολεμική Σκηνή, Η Μονή Αρκαδίου, Η προσωπογραφία του Αναγνωστόπουλου και η Κερκυραία.

Η έκθεση  θα παραμείνει ανοιχτή στο κοινό της πόλης έως τις 19  Απριλίου,  για να την επισκεφθούν τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Βοιωτίας  και οι συμπατριώτες μας.  


















Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο