Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

FINANCIAL TIMES - ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΕ ΜΕΡΚΕΛ: ΣΠΡΩΧΝΕΤΕ ΣΕ ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ

Λίγες ώρες πριν από την συνάντησή τους στο Βερολίνο (Δευτέρα 23/3) η εφημερίδα Financial Times φέρνει στο φως επιστολή του Αλέξη Τσίπρα προς την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προειδοποίησε την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, με επιστολή του στις 15 Μαρτίου, ότι θα είναι "αδύνατον" για την Αθήνα να εξυπηρετήσει τις δανειακές υποχρεώσεις της τις ερχόμενες εβδομάδες, αν η ΕΕ δεν της χορηγήσει βραχυπρόθεσμη οικονομική βοήθεια, αποκαλύπτει στο σημερινό της φύλλο η βρετανική εφημερίδα "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς", μερικές ώρες πριν από τη συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου με τον έλληνα πρωθυπουργό στο Βερολίνο σε μια προσπάθεια εκτόνωσης των εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Η εφημερίδα σημειώνει πως η επιστολή εστάλη λίγο πριν η καγκελάριος συμφωνήσει να συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ την περασμένη Πέμπτη και τον προσκαλέσει στην ιδιαίτερη συνάντησή τους που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 18:00 (ώρα Ελλάδας) στο Βερολίνο.
Στην επιστολή του,ο Έλληνας πρωθυπουργός προειδοποιεί, σύμφωνα πάντα με την ανταπόκριση του Πίτερ Σπίγκελ από τις Βρυξέλλες στους "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς", πως η κυβέρνησή του θα αναγκασθεί να επιλέξει ανάμεσα στην αποπληρωμή δανείων, τα οποία οφείλει κυρίως στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), και τη συνέχιση των κοινωνικών δαπανών.
Κατηγορεί επίσης την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) επειδή περιόρισε τη δυνατότητα της Ελλάδας να εκδίδει έντοκα γραμμάτια, καθώς και τις αρχές της ευρωζώνης για την άρνησή τους να αποδεσμεύσουν οποιαδήποτε βοήθεια πριν από την υιοθέτηση οικονομικών μεταρρυθμίσεων εκ μέρους της Αθήνας.
«Δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση στις χρηματαγορές και επίσης ενόψει της κορύφωσης των δανειακών υποχρεώσεών μας κατά την άνοιξη και το καλοκαίρι ... πρέπει να καταστεί σαφές ότι οι ειδικοί περιορισμοί της ΕΚΤ σε συνδυασμό με τη καθυστέρηση της καταβολής των δόσεων θα καθιστούσαν αδύνατη την εξυπηρέτηση του χρέους της από οποιαδήποτε κυβέρνηση» αναφέρει στην επιστολή του ο Αλέξης Τσιπρας, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός τονίζει πως η εξυπηρέτηση του χρέους θα οδηγούσε σε μια "οξεία επιδείνωση" της ελληνικής κοινωνικής οικονομίας, "μια προοπτική την οποία δεν θα επιτρέψω".
"Με την επιστολή αυτή, σας καλώ να μην επιτρέψετε ένα μικρό ζήτημα ρευστότητας και μια ορισμένη 'θεσμική αδράνεια' να μετατραπούν σε ένα ευρύ πρόβλημα για την Ελλάδα και για την Ευρώπη", έγραψε στην επιστολή του ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα των "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς".
Στην ίδια πεντασέλιδη επιστολή, ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι ιδιαίτερα επικριτικός έναντι της ΕΚΤ, επισημαίνοντας πως απαγόρευσε στις ελληνικές τράπεζες να εκδώσουν έντοκα γραμμάτια και υπογραμμίζοντας πως θα έπρεπε να είχε επιστρέψει στους όρους χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών που ίσχυαν αμέσως μετά την εκλογή της κυβέρνησής του --όταν οι κανονισμοί της ΕΚΤ ήταν περισσότερο επιεικείς.
Μολονότι ο Αλέξης Τσίπρας γράφει πως η Αθήνα «δεσμεύεται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της με καλή πίστη και σε στενή συνεργασία με τους εταίρους της», προειδοποιεί επίσης την Άγγελα Μέρκελ πως αν δεν καταστεί δυνατό να εξευρεθεί βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση, μπορεί να υπάρξουν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα.

newsbomb



Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο