Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

Γιάννης Κούρος - Παγκόσμιος Πρωταθλητής υπεραποστάσεων

Ο Γιάννης Κούρος γεννήθηκε στην Τρίπολη Αρκαδίας το 1956. Από τα 16 του χρόνια ξεκίνησε να τρέχει συστηματικά και αφιέρωσε τον εαυτό του στον αθλητισμό, ιδιαίτερα στους δρόμους μεγάλων αποστάσεων. Σήμερα είναι ο νούμερο ένα υπερμαραθωνοδρόμος στον κόσμο, έχοντας καταρρίψει μέχρι τώρα πάνω από 160 παγκόσμια ρεκόρ τα οποία παραμένουν όλα ακατάρριπτα μέχρι σήμερα.



Ο Γιάννης Κούρος έχει χαρακτηριστεί κατά καιρούς με διάφορα προσωνύμια όπως «Τρέχων Θεός», «χρυσός Έλληνας», «σύγχρονος Φιδιππείδης», «ασταμάτητος», «κυρίαρχος του πόνου»  και πολλά άλλα. Παρόλα αυτά, όποιος έχει την τύχη να τον γνωρίσει από κοντά, βλέπει έναν άνθρωπο απλό, και αληθινό. Μερικά από τα απίστευτα ρεκόρ του είναι ήδη καταγεγραμμένα στο βιβλίο Guinness, και ο ίδιος είναι ένας θρύλος για όλους τους δρομείς υπεραποστάσεων, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο δρόμος που χρειάστηκε να διανύσει ο Γιάννης Κούρος για να φτάσει ως εδώ, δεν ήταν (ούτε συνεχίζει να είναι), εύκολος. Τα δύσκολα παιδικά χρόνια διαμόρφωσαν μία αγωνιστική προσωπικότητα, μία σκληραγωγημένη ιδιοσυγκρασία, που έμαθε να ξεπερνάει τις δυσκολίες, βγάζοντας από τα πλην τα συν, όπως γράφει και ο ίδιος σε ένα από τα εκατοντάδες ποιήματα του. Η προσπάθεια χρειάστηκε να γίνει υπερπροσπάθεια, το αδύνατο δυνατό, και η απογοήτευση πείσμα για να φτάσει κάθε φορά στο στόχο του.

Το 1990 αναγκάστηκε από τις καταστάσεις αλλά και εξαιτίας της έλλειψης στήριξης από το επίσημο Ελληνικό κράτος, να μεταναστεύσει στην Αυστραλία, όπου έμεινε για δέκα χρόνια. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 2000 και έκτοτε συνεχίζει να λαμβάνει μέρος σε αγώνες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό με την ίδια επιτυχία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2005 κατέρριψε το δικό του παγκόσμιο ρεκόρ των έξι ημερών που είχε κάνει 21 χρόνια πριν !

Αυτό που δεν είναι ίσως ευρέως γνωστό για τον Γιάννη Κούρο είναι οι καλλιτεχνικές του ικανότητες. Από την ηλικία των 12 ετών άρχισε να γράφει ποίηση και μουσική. Παρακολούθησε μαθήματα Βυζαντινής και Ευρωπαϊκής μουσικής καθώς επίσης και τραγουδιού. Έχει εκδώσει ήδη τέσσερα μουσικά άλμπουμ (δύο ορχηστρικά και δύο φωνητικά), στα οποία έχει γράψει ο ίδιος την μουσική και τους στίχους. Είναι κάτοχος Master Λογοτεχνίας, και έχει εκδώσει  την πρώτη του συλλογή ποιημάτων με τον τίτλο «Συμπλέγματα», καθώς και ένα αυτοβιογραφικό βιβλίο με τίτλο «Το εξαήμερο του αιώνα», στο οποίο, εκτός των άλλων, περιγράφει και τον αγώνα 6 ημερών που έτρεξε στην Νέα Υόρκη το 1984, κατά την διάρκεια του οποίου έσπασε 16 παγκόσμια ρεκόρ.

Ο Γιάννης Κούρος τρέφει μεγάλη αγάπη για την παράδοση, την ιστορία της Ελλάδας και τους διαχρονικούς ήρωές της. Εμπνέεται από τις ηρωικές μορφές του Λεωνίδα, του Νικηταρά, του Κολοκοτρώνη και πολλών άλλων, τους οποίους αναφέρει και σε πάμπολλα ποιήματα του. Μέσα του καίει η ίδια σπίθα που έκαιγε τον Αθηναίο δρομέα Φειδιππίδη, ο οποίος έκανε την διαδρομή Αθήνα-Σπάρτη-Αθήνα για να καλέσει τους Σπαρτιάτες προς βοήθεια για τη μάχη του Μαραθώνα. Εμπνευσμένος από το κατόρθωμα του Φειδιππίδη, έχει ήδη οργανώσει και τρέξει τον "Φειδιππίδειο Άθλο" το 2005 και το 2011.

Για τα επιτεύγματα και τις δραστηριότητες του Γιάννη Κούρου θα μπορούσαμε να γράψουμε σελίδες επί σελίδων, και σίγουρα δεν θα μπορούσαμε να τα καλύψουμε όλα, λόγω της πολύπλευρης προσωπικότητας του. Ο σκοπός αυτής της μικρής εισαγωγής είναι να γνωρίσει ο αναγνώστης τον Γιάννη Κούρο, τις αξίες και τις ιδέες που πρεσβεύει μέσω των αγώνων του, των ποιημάτων του, της μουσικής του, των διαλέξεων που δίνει, αλλά και του προσωπικού του παραδείγματος. Η ιστοσελίδα αυτή χρησιμεύει ως φορέας ενημέρωσης για τον Γιάννη Κούρο και τις δραστηριότητες του, αλλά και ως βήμα επικοινωνίας και έκφρασης του ιδίου.

Ο Γιάννης Κούρος δίνει μαθήματα ζωής σε όλους εμάς, μαθαίνοντας μας να αγωνιζόμαστε μέχρι τέλους, να ήμαστε οι νικητές της ζωής, υπερβαίνοντας τον εαυτό μας και τις δυσμενείς καταστάσεις και γνωρίζοντας τις πραγματικές δυνατότητες μας, όπως ακριβώς έκανε και ο ίδιος.

Αυτή η προσφορά του προς εμάς θα είναι ίσως και η μεγαλύτερη ηθική ανταμοιβή για τον δρομέα-μουσικό-φιλόσοφο-ποιητή Γιάννη Κούρο.

Θανάσης Λουριδάς




Επισκεφθείτε την σελίδα: Γιάννης Κούρος

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο