Σάββατο 1 Αυγούστου 2015

ΝΑΥΑΓΕΙ Ο ΑΓΩΓΟΣ TURKISH STREAM ;

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο που είχε ενθουσιάσει τον Έλληνα πρωθυπουργό όταν είχε υπογράψει στις 15 Ιουνίου στην Ρωσία την συμφωνία της κατασκευής του αγωγού «Τουρκικό Κύμα», που είχε βαπτιστεί και «Ελληνικό Κύμα», φέρεται πως καταρρέει και έτσι ένα μεγάλο σχέδιο που θα αναβάθμιζε την χώρα μας γεωπολιτικά μετατίθεται στο άγνωστο μέλλον.


Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες από την Άγκυρα, ο Ρώσος υπουργούς Ενέργειας, Alexander Valentinovich Novak, σε δηλώσεις που έκανε και μεταδόθηκαν από τα τουρκικά ΜΜΕ, η κατασκευή του αγωγού αναβάλλεται επ” αόριστο καθώς δεν έχουν μπει οι απαραίτητες υπόγραφες από τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Η ρωσική πλευρά υποστηρίζει ότι ο αγωγός αυτός που θα έχει την δυνατότητα μεταφοράς 15,75 δισεκατομμύρια κυβικά φυσικού αερίου, έχει σκοντάψει, καθώς η ρωσική αίτηση που έχει σταλεί από τις αρχές Ιουλίου στην Άγκυρα για την έναρξη των εργασιών κατασκευής έχει μείνει αναπάντητη. Για τον λόγο αυτό η υπόθεση παραμένει στις καλένδες.

Το ζήτημα αφορά άμεσα την ελληνική πλευρά, καθώς πολλά είχαν στηριχτεί στη κατασκευή αυτού του αγωγού ακόμα και μια ρωσική προκαταβολή που είχε αναγγελθεί προς την Ελλάδα και η οποία θα ανακούφιζε υποθέτεται οικονομικά την χώρα μας.

Ευθύνες για το αδιέξοδο καταλογίζονται και στην ελληνική πλευρά, καθώς η μεγάλη διστακτικότητα για την προώθηση της συνεργασίας με την Ρωσία και οι αδικαιολόγητες παλινδρομήσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, αποθάρρυνε την ολοκλήρωση του έργου.

Έτσι ένα μεγάλο έργο που σίγουρα είχε ξεσηκώσει τις έντονες αντιδράσεις των Αμερικανών αλλά και των Γερμανών, αναβάλλεται επ” αόριστο και η χώρα μας παραμένει ξεκρέμαστη ενεργειακά και γεωπολιτικά, δεμένη στο δουλικό άρμα των «συμμάχων» της.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο