Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

Video screening on Sphinx 2015: 'Αγκάθια στο Σαζάκ' - Καλλιτεχνική δράση στην Πλατεία Συνοικισμού στη Θήβα


Το Σαζάκι είναι ένα ορεινό χωριό που βρίσκεται στο Καραμπουρούν, στην επαρχία Ιζμίρ στην ακτή του Αιγαίου της Τουρκίας, και είναι μόνο ένα από τα πολλά ελληνικά χωριά που εκκενώθηκαν βίαια το 1922.

Οι Έλληνες κάτοικοι του χωριού αυτού, που κάποτε καλλιεργούσαν σταφύλια της ποικιλίας rosica στους αμπελώνες τους και παρήγαγαν ιδιαίτερο κρασί και μελάσσα, θεωρήθηκαν εχθροί από τους Τούρκους κατοίκους των γειτονικών χωριών, θεωρήθηκαν όμοιοι με τον Ελληνικό Στρατό που εισέβαλε στο Ιζμίρ από τη θάλασσα μέσω των λιμανιών γύρω από το Καραμπορούν, είτε σκοτώθηκαν είτε εκδιώχθηκαν, και τα χωριά που άφησαν πίσω τους λεηλατήθηκαν βάναυσα, παρόλο που στην πραγματικότητα είχαν τα ίδια δικαιώματα σε αυτή τη γη με τους Τούρκους συγχωριανούς τους.



Έκτοτε, για 87 χρόνια, το Σαζάκι παρέμεινε ερημικό και αποστάτευτο στην απότομη πλαγιά όπου βρίσκεται, αντίκρυ της Λέσβου και της Χίου, με τα πέτρινα σπίτια του που διασώζονται ακόμα και τη μοναδική του φιγούρα στον χώρο.

Τον Αύγουστο του 2008, περίπου 50 Έλληνες από τις περιοχές γύρω από την Πάτρα, επισκέφτηκαν το Καραμπουρούν, και την ευρύτερη περιοχή Ιζμίρ της Τουρκίας. Ήταν τα εγγόνια εκείνων που εκδιώχθηκαν βάναυσα από τη γη τους. Επισκέπτονταν την περιοχή έπειτα από 87 χρόνια, με αφορμή την 2η Συνάντηση της Χερσονήσου του Καραμπορούν “Μέρες Ελληνο­Τουρκικής Φιλίας”.

Θέλησα να τους καλωσορίσω, κάνοντας μια καλλιτεχνική δράση στο χωριό Σαζάκι στις 7 Αυγούστου, δηλαδή την ίδια ημέρα με το τελευταίο δείπνο της Συνάντησης αυτής. Η ανακοίνωση της δράσης τοιχοκολλήθηκε με μορφή αφίσας στην πόλη, το οποίο μοιράστηκε και στα γειτονικά χωριά μέρες πριν, αναγράφοντας:

“Θα προσπαθήσω να καθαρίσω το χωριό Σαζάκι από τα αγκάθια, που καλύπτουν την εγκατάλειψή του σαν ένα σπαραξικάρδιο πέπλο, από την αυγή έως τη δύση του ηλίου, στις 7 του Αυγούστου, 2009.” Για μένα, το να καθαρίσω το Σαζάκ από τα αγκάθια που το κάλυπταν, αυτή η συμβολική κάθαρση, σήμαινε την ανάγκη του να ανοιχτεί ένας δρόμος διάσωσης του χωριού από τη μοναχική, εγκαταλελειμένη και απροστάτευτη κατάστασή στην οποία είχε αφεθεί για αυτά τα επίπονα 87 προηγούμενα χρόνια, και την αναγωγή του χωριού σε σύμβολο ανάμεσα στα πολλά της Ελληνο­Τουρκικής Φιλίας, που πιστεύω ότι δυναμώνει κάθε μέρα που περνά!

Προτού ξεκινήσω να καθαρίζω τα αγκάθια των σπιτιών των οποίων οι ιδιοκτήτες δεν παρεύρισκονταν στη συνάντηση, αιτήθηκα και πήρα την άδειά τους.

Το βίντεο αυτό είναι το ντοκυμαντέρ αυτής της καλλιτεχνικής δράσης.

Καλώς ήρθατε στην προβολή! Εγώ θα είμαι εκεί! Εσείς;

Πού: Πλατεία Συνοικισμού στη Θήβα

Πότε: Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου 2015, στις 21.30

Hakan Akçura (Χάακαν Ακτσούρα)

(TR/SV) Ποιητής, ζωγράφος, video and performance artist

Thistles of Sazak
(A documentary of the art performance)
Producer: Open Flux
Director: Hakan Akçura
Music: Dror Feiler
Camera: Hakan Akçura, Dror Feiler, Leyla Ferngren, Gunilla Sköld-Feiler
Edit: Hakan Akçura
41.31 min.
2010
Stockholm, Sweden


Πού: Πλατεία Συνοικισμού


Πότε: Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου 2015, στις 21.30

Link της σελίδας δραστηριότητας στο Facebookhttps://www.facebook.com/events/597971780341048/

SPHINX

2015

The hidden Thebes f e s t i v a l 



Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο