Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Η αναστροφή της αλλαγής του κλίματος μπορεί να γίνει με ένα "ψεύτικο ηφαίστειο", αλλά...

Υπάρχει μία φθηνή, γρήγορη, βρώμικη και αμφιλεγόμενη λύση στην καταπολέμηση του φαινόμενου του θερμοκηπίου, η οποία όμως δεν βρίσκεται στην ατζέντα των παγκοσμίων ηγετών που συγκεντρώνονται στο Παρίσι.

Η ιδέα αυτή περιλαμβάνει την "αντιγραφή" του εφέ της παγκόσμιας πτώσης της θερμοκρασίας από έκρηξη ηφαιστείου. Όταν το Mount Pinatubo των Φιλιππίνων εξερράγη το 1991, οι εκπομπές στάχτης πρόσκαιρα ανέστρεψαν την παγκόσμια κλιματική αλλαγή η οποία ξεκίνησε από την βιομηχανική επανάσταση. Η ιδέα είναι η "απομίμηση" του εφέ του Pinatubo μέσω μίας αρμάδας "πειραγμένων" τζετ τα οποία θα εκλύσουν θειικό οξύ στη στρατόσφαιρα, όπου θα συνδυαστεί με τους υδρατμούς για τη δημιουργία θειικών σωματιδίων τα οποία θα αντανακλούν τις ακτίνες του ηλίου από τη Γη.


Οι επιστήμονες υπολογίζουν πως λίγα γραμμάρια θειικών σωματιδίων θα ήταν αρκετά για την αντιστροφή του φαινομένου του θερμοκηπίου ενός τόνου διοξειδίου του άνθρακα. Το κόστος αυτού του εγχειρήματος; Περίπου το 0,01% του παγκόσμιο ΑΕΠ. Ελάχιστο, δηλαδή. Αυτοί είναι οι υπολογισμοί του David Keith, καθηγητή εφηρμοσμένης φυσικής στο Harvard.

Προφανώς, υπάρχουν και "παγίδες". Αρκετά προβλήματα που μπορεί να απορρέουν από την εφαρμογή ενός τέτοιου προγράμματος. Η "φωτοασπίδα" απλά θα υπερκαλύψει το πρόβλημα, κάτι σαν να ρίχνουμε άρωμα σε ένα κουνάβι. Εισάγει μία μόλυνση για να επηρεάσει μία άλλη. Μπορεί επίσης να αναστρέψει την προσπάθεια του κλεισίματος της τρύπας του όζοντος, διαλύοντας τα σωματίδια αυτού. Τα θειικά σωματίδια που θα πέφτουν από τον ουρανό μπορεί να προκαλέσουν θανάτους δηλητηρίασης. Θα όξυνε το pH των θαλασσών. Ακόμη κι ο Keith αναφέρει πως πρόκειται για μία "κακάσχημη λύση".

newmoney

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο