Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ αντίθετη στο φράχτη.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) εξέφρασε σήμερα την ανησυχία της ότι ο φράχτης, μήκους 12,5 χιλιομέτρων, που σκοπεύει να κατασκευάσει η Ελλάδα στα χερσαία σύνορά της με την Τουρκία θα αποκλείσει όσους αναζητούν άσυλο προσπαθώντας να γλιτώσουν από τη βία και τις διώξεις στις πατρίδες τους.






Ο φράχτης θα οδηγήσει τους λαθρομετανάστες, συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπων που χρήζουν διεθνούς προστασίας, στο να καταφύγουν σε πιο επικίνδυνες οδούς με τη βοήθεια αδίστακτων δουλεμπόρων, σημείωσε η Ύπατη Αρμοστεία.





"Μολονότι κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να ελέγχει τα σύνορά της, είναι σαφές ότι μεταξύ των πολλών ανθρώπων που περνούν από την Τουρκία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός ατόμων που διαφεύουν τη βία και τις διώξεις", είπε η εκπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή για τους Πρόσφυγες, Μελίσα Φλέμινγκ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη.





"Με το να χτίζουμε τείχη, πιστεύουμε ότι σπανίως λύνεται το βασικό πρόβλημα των μεταναστευτικών πιέσεων", πρόσθεσε.





Παρόμοιες ανησυχίες εξέφρασε εξάλλου και ο Ζαν-Φιλίπ Σοζί, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. "Αυτό που βλέπουμε σε όλες τις περιοχές του κόσμου είναι πως όταν χτίζεται ένα τείχος για να σφραγιστούν τα σύνορα, τα κυκλώματα των δουλεμπόρων μεταφέρουν τους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο μέσω επικίνδυνων δρόμων. Προφανώς, υπάρχει ανθρώπινο κόστος", τόνισε.





Το πρόβλημα επιτείνεται από το σύστημα παροχής ασύλου της Ελλάδας, το οποίο σύμφωνα με την UNHCR δεν "λειτουργεί ακόμα" παρά τις προσπάθειες για τη μεταρρύθμισή του. 

 Η Φλέμινγκ σημείωσε επίσης ότι ήδη η διαδρομή που ακολουθούν οι λαθρομετανάστες για να περάσουν στην Ελλάδα μέσω του ποταμού Έβρου, είναι επικίνδυνη. "Πολλοί μετανάστες πνίγονται στη διαδρομή, στα χέρια διαβόητων δουλεμπόρων. Ανησυχούμε επομένως ότι η κατάσταση θα μπορούσε να χειροτερεύσει", είπε.
 
 
http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=2&art_id=2298

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο