Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Τα blog σε ρόλο αυτόχειρα


Η ανάγκη για μια νέα μορφή πληροφόρησης.



Ανατρέχοντας στην ιστορία, πάντα παρατηρούμε μια ισχυρή τάξη να εκμεταλλεύεται μια μάζα, προς εκπλήρωση μιας σειράς ματαιοδοξιών με ημερομηνία λήξης.




Σήμερα αυτός ο έλεγχος και η εκμετάλλευση στηρίζεται στην διαμόρφωση της παιδείας, την προπαγάνδα και τη χρήση επικοινωνιακών και οικονομικών τρικ, από την εκάστοτε ελίτ. Ο έλεγχος της σκέψης από τα ΜΜΕ και η απόκρυψη γεγονότων, έφερε την ανάγκη για μια νέα μορφή πληροφόρησης πιο δίκαιη και ανεξάρτητη από συμφέροντα. Μία νέα μορφή διακίνησης ιδεών, στηριζόμενη στη δημοκρατία του λόγου, υποσχόμενη ελεύθερη προοδευτική κριτική σκέψη είναι τα blogs.





Έχουν τα blogs τη λύση;



Τα blogs μπορούν να προσφέρουν πολλά καλά, όμως σε τελική ανάλυση αυτό που βρίσκει κανείς πιο εύκολα είναι η διατύπωση αβάσιμων σκέψεων, γκρίνια, βαρύγδουπες λέξεις που κεντρίζουν το ενδιαφέρων και μια προσωπική θεραπεία εκτόνωσης μίσους και έντασης πολλών blogger. Καθημερινά άρθρα για "Εβραίους" και συνωμοσίες κατά αποκλειστικότητα έχουν μετατρέψει τα blog σε ένα μέσο που διχάζει, συσκοτίζει τη σκέψη και αντί να προτείνει λύσεις απλά γαβγίζει νομίζοντας ότι έτσι με κάποιο μαγικό τρόπο κάποια δύναμη θα συσπειρώσει τους πολίτες και θα τους κάνουν να διεκδικήσουν δικαιοσύνη και αγάπη.



Είναι θλιβερό αυτή η δυναμική που προσφέρεται απλόχερα, να υποβιβάζει τη δύναμη και την επιρροή της με αυτή τη νοσηρή συμπεριφορά του οποιουδήποτε προσπαθεί να δηλώσει παρών υπακούοντας στον εγωισμό του. Ύβρεις, απειλές, οικονομικοί σκοποί και μη συγκροτημένη σκέψη είναι ένα μείγμα που θέτει τον ρόλο των blog σε ρόλο αυτόχειρα.



Πρέπει να κατανοήσουμε ότι με ακραίους χαρακτηρισμούς, κραυγές, θαυμαστικά, αποκλειστικότητες και θυμό δε μπορούμε να ελπίζουμε σε κάτι θετικό και χρηστικό όσων αφορά τα blog. Η κοινωνία έχει ανάγκη από ποιοτική σκέψη, βραχυπρόθεσμες συμβουλές, μακροπρόθεσμα σχέδια και στόχους. Έχει ανάγκη για κατανόηση της καταπίεσης που υφίσταται, αντίληψη των δομών της κοινωνίας που την εξουσιάζουν και εκμάθηση των δικαιωμάτων της. Επίσης η σύγχρονη ελληνική κοινωνία οφείλει να μάθει τη τέχνη του διαλόγου και να απαγκιστρωθεί από το χθες και τις αντιλήψεις που δεν την αφήνουν να δημιουργήσει και να προοδεύσει.





Τα blog οφείλουν να φωτίζουν και όχι να συσκοτίζουν.



Παρακαλώ μην απαξιώσουμε άλλο αυτό το χώρο που μας δίνεται και αποτελεί μια ευκαιρία για προώθηση της σκέψης.



ΔΥΝΑΤΟ ΜΥΡΜΗΓΚΙ
 
RAMNOUSIA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο