Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ​ΡΧΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘ​ΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΣΠΑ,ΕΠΑΑ,​ΕΠΑΛ


Στην 3η Διάσκεψη των Προέδρων Επιτροπών Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ, ΕΠΑΑ και ΕΠΑΛ, που έγινε στην Αθήνα στις 14 Δεκεμβρίου, συμμετείχε, ως μέλος της, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κλέαρχος Περγαντάς. Στη Διάσκεψη των Προέδρων συμμετείχαν ο Υπουργός και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ.κ. Μ. Χρυσοχοϊδης και Θ. Μωραίτης, ο Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής κ. Γιοχάνες Χαν, ο επικεφαλής της ομάδας δράσης της ΕΕ για την Ελλάδα κ. Χορστ Ράιχενμπαχ, οι Περιφερειάρχες, Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς Υπουργείων, καθώς και κοινωνικοί και οικονομικοί εταίροι.


Αντικείμενο της διάσκεψης, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη, ήταν η ενημέρωση για την πρόοδο υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2007-2013 και οι ενέργειες επιτάχυνσης, η αναθεώρηση του προγράμματος, και τα έργα προτεραιότητας του ΕΣΠΑ. Επιπλέον συζητήθηκε η πολιτική συνοχής την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014 – 2020, και οι προτάσεις των νέων δημοσιονομικών προοπτικών και των κανονισμών.

Ο Περιφερειάρχης Κλέαρχος Περγαντάς, κατά την τοποθέτησή του, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι :

Το πρόγραμμα της Στερεάς Ελλάδας, που υλοποιείται από την αιρετή Περιφέρεια, ύψους 254 εκ €, είναι σε πλήρη εξέλιξη, αφού έχουν αναληφθεί νομικές δεσμεύσεις (συμβάσεις έργων και δράσεων) ύψους 220 εκ € (ποσοστό 87 %) και έχουν δηλωθεί δαπάνες 133 εκ. € (ποσοστό 53 %).

«Το πρόγραμμα έχει ενεργοποιηθεί πλήρως», είπε ο κ. Περγαντάς «παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε : το βαρύ, γραφειοκρατικό σύστημα διαχείρισης του ΕΣΠΑ, την μεταβατική περίοδο του Καλλικράτη, που δυσχεραίνει τις διαδικασίες προγραμματισμού και την κρίσιμη οικονομική συγκυρία για τη χώρα μας, με συνεπακόλουθο την, σε ορισμένες περιπτώσεις, έλλειψη ρευστότητας και καθυστερήσεις πληρωμών.

Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είμαστε εστιασμένοι στην αποτελεσματική υλοποίηση του ΕΣΠΑ και στην επιτάχυνση των ρυθμών εφαρμογής του. Στο πλαίσιο της αναθεώρησης του προγράμματος θα προχωρήσουμε στον εξορθολογισμό του, ενώ παράλληλα θα συνεργαστούμε με τους εταίρους μας προκειμένου να σχεδιάσουμε ένα εφαρμόσιμο και σύμφωνο με τις ανάγκες μας περιφερειακό πρόγραμμα.

Αυτή την εποχή, που αναδεικνύεται σε σοβαρότατο το θέμα της απασχόλησης ενεργοποιήσαμε την κοινωνική εργασία, ενώ παράλληλα εντείνουμε τους ρυθμούς για την υλοποίηση των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης (ΤΟΠΣΑ), με σκοπό να εκδώσουμε πρόσκληση για υποβολή προτάσεων άμεσα. Επιπλέον επιδιώκουμε την επιτάχυνση της υλοποίησης του Jessica.

Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα του ΕΣΠΑ και κάθε διαθέσιμο κονδύλι, έτσι ώστε να υλοποιηθούν χρήσιμες και απαραίτητες παρεμβάσεις για τη Στερεά Ελλάδα και τους πολίτες».



Επίσης ο Περιφερειάρχης, σε σχέση με την Ε΄Προγραμματική περίοδο (2014-2020), εισηγήθηκε απ΄ευθείας στον Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής την ανάγκη για ισότιμη συμμετοχή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στο νέο χρηματοδοτικό πλαίσιο.

«Την περίοδο αυτή», επεσήμανε ο κ. Περγαντάς «που είναι περίοδος σχεδιασμού της νέας, της πέμπτης προγραμματικής περιόδου, όπου συντάσσονται οι κανονισμοί εφαρμογής, θα πρέπει να αναδιαμορφωθεί η θέση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Είναι επιβεβλημένο τα κριτήρια πλέον να μην εστιάζονται μόνο στο ΑΕΠ – το οποίο «παραμορφώνει» την πραγματικότητα της Στερεάς Ελλάδας, αλλά να διευρυνθούν και να συμπεριλάβουν και ποιοτικούς δείκτες, έτσι ώστε να διαμορφώνεται μια ρεαλιστική εικόνα για την Περιφέρειά μας».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο