Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Σπιτική Βοτκα

Η βότκα με γεύσεις κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στις προτιμήσεις μας και στο εμπόριο κυκλοφορούν εδώ και χρόνια βότκες με διάφορες γεύσεις, από την γνωστή σε όλους κατακόκκινη ursus  μέχρι βότκες με γεύση κίτρου, βανίλια ακόμα και κοκτέιλ με βότκα και σοκολάτα ή ακόμα και βύνη μπύρας.
Εξαιτίας της δημοφιλίας τους οι τιμές αυτών των έτοιμων ποτών είναι λιγάκι «τσιμπημένες», μπορούμε όμως να εντυπωσιάσουμε τους προσκεκλημένους μας ή να προσφέρουμε σε μια επίσκεψη που θα πάμε σε φίλους, ένα μπουκάλι σπιτική βότκα με «γεύση».  Ας δούμε πως…

Το να φτιάξουμε σπιτική βότκα με γεύσεις μας επιτρέπει να αφήσουμε ελεύθερη την δημιουργικότητά μας και να χρησιμοποιήσουμε βότανα, μπαχαρικά, φρούτα, ακόμα και λαχανικά. Το μόνο που θα χρειαστούμε είναι ένα μπουκάλι καλής ποιότητας απλή βότκα, ένα σουρωτήρι, μία μεγάλη γυάλινη κανάτα και τα αγαπημένα σας μυρωδικά. Πρόκειται για μια πολύ απλή διαδικασία που η επιτυχία της βασίζεται αποκλειστικά σε μικρές λεπτομέρειες που θα δούμε παρακάτω.

1.    Διαλέξτε καλή βότκα
Η επιλογή της βότκας είναι το βασικότερο στην όλη διαδικασία. Θα πρέπει λοιπόν να διαλέξετε μια πολύ καλής ποιότητας βότκα, γιατί αν δεν το κάνετε, όσο καλή και αν είναι η επιλογή της γεύσης, το αποτέλεσμα θα πάει χαμένο.
2.    Χρησιμοποιήστε φρέσκα συστατικά
Για να έχετε άριστο αποτέλεσμα θα πρέπει να τα συστατικά που θα επιλέξετε να είναι όσο γίνεται πιο φρέσκα. Τα καταψυγμένα φρούτα ή οι κομπόστες δεν είναι καλή ιδέα καθώς θα διαλυθούν μέσα στο ποτό και το αποτέλεσμα θα είναι και άσχημο αισθητικά και γευστικά. Φρέσκα μυρωδικα και μπαχαρικά και ολόκληρα φρούτα εποχής είναι οι πιο καλή λύση.
3.    Επιδείξτε δημιουργικότητα
Μπορείτε να βάλετε την φαντασία σας να δουλέψει στο φουλ. Σχεδόν κάθε φρούτο, κάθε μυρωδικό και κάθε μπαχαρικό ταιριάζει με την βότκα. Αν θέλετε να γίνεται λίγο πιο τολμηρές, συνδυάστε 2-3 υλικά μαζί φτιάχνοντας μια βότκα που ίσως μείνει γνωστή με… το όνομά σας!
4.    Προετοιμάστε τα συστατικά
Αν χρησιμοποιήσετε φρούτα για να προσθέσετε γεύση στην βότκα, πλύντε τα πρώτα πολύ καλά και στεγνώστε τα. Κόψτε τα σε μεγάλα κομμάτια ή φέτες. Μερικά φρούτα είναι καλό να χρησιμοποιήσετε μαζί με την φλούδα τους, όπως για παράδειγμα τα εσπεριδοειδή που στην φλούδα τους κρύβονται σχεδόν όλα τα αρωματικά τους έλαια. Άλλα, όπως το πεπόνι, πρέπει να τα χρησιμποιήσετε ξεφλουδισμένα. Μην ξεχάσετε επίσης να αφαιρέσετε τα κοτσάνια και τα κουκούτσια.
Αν χρησιμοποιήσετε βότανα ή μπαχαρικά όπως η κανέλα, η λεβάντα και το δεντρολίβανο, χρησιμοποιήστε τα ολόκληρα και όχι τριμμένα ή ψιλοκομμένα.
Θυμηθείτε, όλα αυτά θα πρέπει να στραγγιχτούν πριν την κατανάλωση και θα πρέπει να μην μπορούν να περάσουν από τις τρυπούλες του σουρωτηριού.
5.    Συνδυάστε γεύσεις
Βάλτε τα φρούτα ή τα λαχανικά της επιλογής σας σε μια μεγάλη κανάτα και γεμίστε την με βότκα. Να έχετε στο μυαλό σας πάντα ότι όσο περισσότερα υλικά βάζετε (σε ποσότητα ή ποικιλία) τόσο πιο έντονη θα γίνεται η γεύση της βότκας.
Η δοσολογία έχει πάνω κάτω ως εξής:
►    Για φρούτα: Γεμίζετε την κανάτα μέχρι τη μέση με φρούτα και συμπληρώνετε μέχρι να γεμίσει με βότκα
►    Για μυρωδικά και μπαχαρικά: Μια μεγάλη χούφτα είναι αρκετή για ένα μπουκάλι βότκα. Ρίχτε τα μπαχαρικά στην κανάτα και συμπληρώστε την βότκα. Στη συνέχεια καλό θα είναι να σκεπάσετε την κανάτα με ένα καπάκι ή αλουμινόχαρτο για να μην εξατμιστούν οι μυρωδιές.
6.    Περιμένετε
Αφού ετοιμάσετε την κανάτα σας, βάλτε την στο ψυγείο και κάντε τουλάχιστον μια μέρα υπομονή. Μερικά φρούτα ίσως χρειαστούν περισσότερες από μία ημέρες για να βγάλουν τα αρώματά τους. Δοκιμάζετέ την κάθε μέρα για να δείτε την δύναμη της γεύσης της. Ίσως χρειαστεί μια ολόκληρη εβδομάδα για να αποκτήσει η βότκα την γεύση που επιθυμείτε γι’ αυτό θα πρέπει να κάνετε υπομονή.
7.    Σραγγίξτε
Όταν η γεύση της βότκας είναι όπως ακριβώς την θέλετε, σουρώστε την σε μια καθαρή κανάτα με ένα λεπτό σουρωτήρι για να απομακρύνετε τα διαλυμμένα φρούτα, τα βότανα ή τα μπαχαρικά. Αν χρειάζεται ξανασουρώστε την βάζοντας μέσα στο σουρωτήρι σας λίγο βαμβάκι ή ένα φίλτρο από την μηχανή του γαλλικού καφέ.
Ξαναγεμίστε το μπουκάλι που ήταν αρχικά η βότκα αν δεν έχει κούμπωμα ασφαλείας ή σε ένα νέο μπουκάλι.
8.    Σερβίρετε
Ένα από τα πιο ωραία σημεία αυτής της διαδικασίας είναι το σερβίρισμα. Η βότκα με γεύσεις επειδή μπορεί να θεωρηθεί κοκτέιλ από μόνη της μπορεί να σερβιριστεί σε εντυπωσιακά ποτήρια, διακοσμημένα με κομμάτια από φρούτα σαν αυτά που χρησιμοποιήσατε κατά την ανάμειξη.
Συνταγές για αρωματισμένη βότκα

Βότκα με μήλα και κανέλα
-    Ένα μπουκάλι βότκα (750 ml)
-    4 ολόκληρα ξυλάκια κανέλας
-    6 μεγάλα κόκκινα μήλα, ξεφλουδισμένα και κομμένα
Βότκα με τζίντερ
-    Ένα μπουκάλι βότκα (750 ml)
-    Μια σελινόριζα καθαρισμένη και κομμένη σε λεπτές φέτες
Βότκα με βρώμη και μέλι
-    Ένα μπουκάλι βότκα (750 ml)
-    Ύ κούπας καλής ποιότητας μέλι
-    2 κούπες βρώμη
Tip: Όσες ημέρες θα την έχετε στο ψυγείο, καλό θα είναι να την ανακατεύετε για να βγάλει η βρώμη όλα τα αρώματά της.
Βότκα πιπεράτη
-    Ένα μπουκάλι βότκα (750 ml)
-    5-6 ολόκληρες καυτερές πιπεριές- τσίλι όποιου είδους σας αρέσει (japalenos, habanero κτλ) πλυμένες, κομμένες στη κάθετα στα δύο και έχοντας αφαιρέσει τα σποράκια.



http://fe-mail.gr/
Alldaynews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο