Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Βενιζέλος: Δεν θα είμαι υποψήφιος αν περάσει η πρόταση Παπανδρέου για το Μάρτιο

Απρόσμενες εξελίξεις που πυροδοτούν το πολιτικό σκηνικό προκαλεί η διαφωνία που προέκυψε ανάμεσα στον πρώην πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου και τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, κατά την τηλεφωνική συνομιλία τους σχετικώς με το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των διαδικασιών διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ.
«Θεωρήστε το δεδομένο. Δεν θα είμαι υποψήφιος αν περάσει η πρότασηΠαπανδρέου από το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος» υπογράμμιζε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλοςσε στενούς συνεργάτες του. Αυτό σημαίνει πως όλοι θα στρέψουν την προσοχή τους στην τοποθέτηση που θα κάνει ο κ. Βενιζέλος στο Εθνικό Συμβούλιο, οπότε θα ξεκαθαρίσει τελικώς αν θα είναι ή όχι υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος.

Όπως εκτιμούν έγκυροι πολιτικοί αναλυτές, ο κ. Βενιζέλος έχει ταχθεί υπέρ των γρήγορων διαδικασιών και λύσεων στο ΠΑΣΟΚ, επιδιώκοντας νέα δεδομένα ως το τέλος του Ιανουαρίου ή τις αρχές του Φεβρουαρίου. Αυτή είναι και η βασική προϋπόθεση ώστε:
1. Να προχωρήσει άμεσα σε τομές μέσα στον κομματικό μηχανισμό,
2. Να αποδώσει ευθύνες για τους κακούς χειρισμούς που έχουν γίνει από το 2009 έως σήμερα, και κυρίως:
3. Να αναλάβει εξ ολοκλήρου το κόστος των χειρισμών και των πρωτοβουλιών που θα ληφθούν στο άμεσο διάστημα.
Η επιμονή του κ. Παπανδρέου να θεωρεί πως εξακολουθεί να είναι ο ρυθμιστής των εξελίξεων προκαλεί δυσφορία στον κ. Βενιζέλο, ο οποίος φέρεται να θεωρεί πως η κατάσταση της εθνικής οικονομίας και της κοινωνίας απαιτούν άμεσες λύσεις. Ένα χρονοδιάγραμμα που θα οδηγεί σε οριστικές λύσεις τον Μάρτιο θα προκαλεί προβλήματα τόσο στη λειτουργία του κόμματος, όσο κυρίως στη λειτουργία της κυβέρνησης.
Κι αυτός ο προβληματισμός έχει βάση αφού οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚυπουργοί και υφυπουργοί θα καταστούν δυνητικώς ανεξέλεγκτοι αφού το κόμμα θα είναι ακέφαλο (και) επί της ουσίας διότι ο κ. Γιώργος Παπανδρέου θα ασκεί τα καθήκοντα με τρόπο περιστασιακό.
Από την άλλη πλευρά, η αρνητική διάθεση του κ. Βενιζέλου όσον αφορά στο ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα προκαλέσει φυγόκεντρες δυναμικές μέσα στο κόμμα. Αν αύριο βγει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στο βήμα του Εθνικού Συμβουλίου λέγοντας ότι δεν θα είναι υποψήφιος, τότε δεν αποκλείεται να σημειωθεί και διασπαστική ενέργεια.
Δεν είναι τυχαίο ότι στελέχη που τάσσονται υπέρ των θέσεων του κ. Βενιζέλου, όπως η κυρία Τ. Αντωνίου και οι κύριοι Π. Κουκουλόπουλος και Ν. Σαλαγιάννης, επιφυλάσσονται να δώσουν το στίγμα των προθέσεών τους στις αυριανές τοποθετήσεις τους στο Εθνικό Συμβούλιο. Ερωτηματικά επίσης προκαλεί η άρνηση τόσο του κ. Ν. Ανδρουλάκη, όσο και της κ. Σ. Ράπτη να μιλήσουν στο Πολιτικό Συμβούλιο.
Ενδιαφέρον έχει και η στιχομυθία που αντηλλάγη μεταξύ του γραμματέα κ. Μ. Καρχιμάκη και του κ. Π. Κουκουλόπουλου. Όταν τελείωσε η συνεδρίαση κι αφού παρατηρήθηκαν ανταλλαγές μηνυμάτων μεταξύ κινητών τηλεφώνων, ο κ. Καρχιμάκης σχολίασε: «Σύντροφοι, προχωράμε μαζί, σαν σώμα ενωμένοι».
«Σύντροφε Καρχιμάκη κάνεις λάθος. Βλέπω δυσκολίες να πάμε όλοι μαζί. Καθένας πάει εκεί που θα υπογράψει» απάντησε με αυστηρό ύφος ο κ. Κουκουλόπουλος, προκαλώντας την έντονη αμηχανία των παρισταμένων.
Ίσως κι αυτό να ήταν το οριστικό μήνυμα του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου προς τον κ. Γιώργο Παπανδρέου πριν από την τελική πολιτική αναμέτρηση.
newsbomb

αἰέν ἀριστεύειν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο