Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Οι κακές ειδήσεις αυξάνουν το στρες στις γυναίκες

Μια καναδική μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 60 άνδρες και γυναίκες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι κακές ειδήσεις, όπως αυτές από το αστυνομικό δελτίο, επηρεάζουν και προκαλούν στρες ή φόβο περισσότερο στις γυναίκες από ότι τους άνδρες. Όπως έδειξε η μελέτη, όταν οι γυναίκες διάβαζαν αρνητικές ειδήσεις στον έντυπο Τύπο, παρήγαγαν υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες απ’ ό,τι οι άνδρες.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ που εκπόνησαν τη μελέτη, συγκέντρωσαν αποκόμματα εφημερίδων, άλλα εκ των οποίων αφορούσαν ουδέτερες ειδήσεις (λ.χ. την πρεμιέρα μίας κινηματογραφικής ταινίας) και άλλα αρνητικές ειδήσεις (λ.χ. μαζικά ατυχήματα και δολοφονίες). 
Οι εθελοντές διάβαζαν τα θέματα και στη συνέχεια συμπλήρωναν ερωτηματολόγια αξιολόγησης του στρες. Επιπλέον, πριν, στη διάρκεια και μετά την ανάγνωση των ειδήσεων, υποβάλλονταν σε μετρήσεις της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης.«Αν και την ώρα που οι γυναίκες διάβαζαν μία αρνητική ιστορία, το στρες τους δεν φαινόταν να επηρεάζεται, στις επόμενες αρνητικές ειδήσεις αντιδρούσαν ολοένα πιο έντονα», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Μαρί-Φρανς Μαρίν, υποψήφια διδάκτωρ Νευροεπιστημών στο πανεπιστήμιο. Ανάλογη επίδραση στους άνδρες δεν παρατηρήθηκε.

Εξελικτική προσαρμογή

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η εντονότερη αντίδραση των γυναικών, μέσω της κορτιζόλης, αποτελεί ένα αρχέγονο χαρακτηριστικό, το οποίο ανέπτυξαν για να μπορούν να αναγνωρίζουν άμεσα τις δυνητικές απειλές για τα παιδιά τους. Μπορεί ωστόσο αυτό το χαρακτηριστικό να έχει σχέση με τοσεξ. Ενδέχεται ο φόβος και το στρες να έχει αναπτυχθεί περισσότερο στη γυναίκα για να την προστατεύει από μια εντονότερη σεξουαλική δραστηριότητα η οποία θα είχε ως συνέπεια μιαανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.
«Οι γυναίκες γενικώς θεωρούν τον εαυτό τους πιο ευαίσθητο στο στρες απ’ ό,τι οι άνδρες και η νέα μελέτη παρέχει νέα, ενδιαφέροντα στοιχεία για την διακύμανση των ορμονών του στρες αναλόγως με τα στρεσογόνα ερεθίσματα του περιβάλλοντος», σχολίασε η δρ Τέρι Μόφιτ, καθηγήτρια Κοινωνικής Συμπεριφοράς & Ανάπτυξης στο Ινστιτούτο Ψυχιατρικής του King’s College, στο Λονδίνο.
«Οι ερευνητές του στρες μονίμως είναι αντιμέτωποι με ένα αληθινό μυστήριο: ως ομάδα, οι γυναίκες μοιάζουν πολύ πιο ευάλωτες στο στρες, αλλά είναι πιο ευτυχισμένες από τους άνδρες και έτσι ζουν περισσότερο από τους άνδρες καθώς μάλιστα παράγουν λιγότερη τεστοστερόνη η οποία υπονομεύει το ανδρικό ανοσοποιητικό σύστημα.
»Πώς κατορθώνουν, λοιπόν, οι γυναίκες να εξουδετερώνουν τις επιδράσεις τους στρες και της κορτιζόλης λ.χ. στο καρδιαγγειακό σύστημά τους; Η απάντηση σε τέτοιου είδους ερωτήματα, θα βελτίωνε την υγεία για όλους μας», κατέληξε η δρ Μόφιτ.
Πηγή: Καλά Νέα
Σύνδεσμος στην Πηγή...

 Πύλη Ιάσωνος

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva nikolas blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο