Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

EΓΚΑΙΝΙΑ SOUTH STREAM!: Ήταν όλοι εκεί, πλην Ελλάδος...


Ήταν όλοι εκεί... Όλοι, πλην Ελλάδος! Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εγκαινίασε την Παρασκευή επίσημα στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας τις εργασίες κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, το μεγαλύτερου ενεργειακού έργου της Ευρώπης με απούσα την Ελλάδα, η οποία ήταν η ... πρώτη που είχε συμφωνήσει να συμμετάσχει στην κατασκευή του αγωγού με την συμφωνία Πούτιν-Καραμανλή το 2007.

Και η μοναδική που δεν συμμετέχει στον αγωγό, ως απόρροια των επιλογών ήσσονος εθνικής αντίληψης της πολιτικής ελίτ που κυβερνά την χώρα.
Προεξαρχόντων βέβαια των επιλογών του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος απολαμβάνει την ηρεμία και το άσυλο που του παρέχουν οι ΗΠΑ...
Μετά από μια σύντομη ομιλία του Β.Πούτιν, ο οποίος μαζί με τον επικεφαλής της Γκάζπρομ, Αλεξέι Μίλερ, προέδρευσε της τελετής εγκαινίων, οι εργαζόμενοι προχώρησαν στην σύνδεση ενός σωλήνα του αγωγού σε μια τελετή κοντά στο θέρετρο Ανάπα, σημείο εκκίνησης του μήκους 2380 χιλιομέτρων αγωγού, του οποίου η έναρξη λειτουργίας έχει προγραμματιστεί για τα τέλη του 2015.
«Αυτό είναι ένα σημαντικό γεγονός όχι μόνο για τη ρωσική αγορά ενέργειας, αλλά επίσης και για εκείνη ολόκληρης της Ευρώπης», υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος.
«Με τον Nord Stream (τον αντίστοιχό του στο βορρά στην Βαλτική, που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία), ο South Stream θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για αξιόπιστες και άνευ προϋποθέσεων παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου προς τους Ευρωπαίους καταναλωτές, στην περίπτωση αυτή, στο νότιο τμήμα της Ευρώπης», πρόσθεσε.
Ο Μίλερ περιέγραψε το νέο αγωγό κάνοντας λόγο περί "νίκης", αναφερόμενος στο Ναμπούκο, που αναμένεται να μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν και το Τουρκμενιστάν ακολουθώντας μια πορεία που θα περνά από την Τουρκία, αλλά καθυστερεί.
«Έχουμε αέριο, έχουμε αγοραστές, τα έχουμε όλα έτοιμα», δήλωσε ο Μίλερ στη ρωσική κρατική τηλεόραση.
Το έργο, του οποίου το συνολικό κόστος υπολογίζεται σε 16,5 δισεκατομμύρια ευρώ, αναμένεται να επιτρέψει στη Μόσχα να παραδίδει 63 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου σε ετήσια βάση στην Ευρώπη.
Η διαδρομή, μέσω του βυθού της Μαύρης Θάλασσας, και μετά από τη Βουλγαρία, τη Σερβία, την Ουγγαρία, τη Σλοβενία και έως την Ιταλία, αποφεύγει το έδαφος της Ουκρανίας, που μέχρι σήμερα ήταν σημαντική χώρα διέλευσης.
Οι επανειλημμένες διενέξεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για τις τιμές του φυσικού αερίου, που είχαν προκαλέσει πολλές φορές διακοπή των παραδόσεων στη μέση του χειμώνα, οδήγησαν τη ρωσική γιγαντιαία εταιρεία Gazprom, που συνεργάζεται με τις ευρωπαϊκές εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, να αναζητήσει άλλες οδούς για τις παραδόσεις του φυσικού αερίου.
Τι κρίμα για την Ελλάδα που δεν ήταν εκεί. Τι κρίμα για το μέλλον των Ελλήνων που έχασαν μια ιστορική ευκαιρία που θα άλλαζε την πορεία της χώρας...


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva nikolas blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο