Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Ανακρίνεται ο οδηγός του εξπρές του «θανάτου»

Υπό κράτηση βρίσκεται και επισήμως, ο οδηγός της αμαξοστοιχίας που εκτροχιάστηκε την Τετάρτη, στην Γαλικία της Ισπανίας, στοιχίζοντας την ζωή σε 78 ανθρώπους, σύμφωνα με τον αναθεωρημένο απολογισμό.
Ο μηχανοδηγός ο οποίος φέρεται να είχε μανία με την ταχύτητα τραυματίστηκε ελαφρά και νοσηλεύεται φρουρούμενος, ενώ ανακρίνεται από την αστυνομία.

Ο οδηγός κατηγορείται «για εγκλήματα που συνδέονται με το δυστύχημα», σύμφωνα με την ισπανική αστυνομία, η οποία αναθεώρησε προς τα κάτω τον αριθμό των επιβεβαιωμένων νεκρών από 80 σε 78, λόγω «λάθους» στα αρχικά στάδια της αναγνώρισης.

Παρότι τα αίτια της χειρότερης σιδηροδρομικής τραγωδίας των τελευταίων δεκαετιών που έχει βυθίσει σε βαρύ πένθος την Ισπανία δεν έχουν εξακριβωθεί επισήμως, ο ισπανικός τύπος κάνει εκτενείς αναφορές στην υπερβολική ταχύτητα,  υπερδιπλάσια της επιτρεπόμενης,  που ανέπτυξε η αμαξοστοιχία σε μια δύσκολη στροφή όπου το όριο ήταν 80 χλμ. την ώρα.

Ο Χούλιο Γκόμεθ-Πομάρ Ροντρίγκεθ, πρόεδρος της εταιρείας Renfe, στην οποία ανήκε το τρένο, διαβεβαίωσε ότι «δεν υπήρχε κανένα λειτουργικό πρόβλημα στην αμαξοστοιχία, η οποία είχε περάσει από τεχνικό έλεγχο».

Παραδέχτηκε ότι έτρεχε με ιλλιγγιώδη ταχύτητα
Ο 52χρονος μηχανοδηγός Φρανθίσκο Χοσέ Γκαρθόν παραδέχτηκε ότι μπήκε στην επίμαχη στροφή με ταχύτητα 190 χιλιομέτρων ανά ώρα, παρότι το όριο ήταν τα 80 χλμ και δεν πρόλαβε να φρενάρει εγκαίρως. Η τρομακτική στιγμή του εκτροχιασμού καταγράφηκε από κάμερα ασφαλείας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Εl Pais", λίγο μετά το δυστύχημα και όντας εγκλωβισμένος μέσα στο θάλαμο ελέγχου, ο Γκαρθόν φώναζε «είμαστε άνθρωποι, είμαστε άνθρωποι», χωρίς να έχει ακόμη αντιληφθεί το μέγεθος της τραγωδίας. Σε επικοινωνία που είχε μέσω ασυρμάτου με τον σταθμό φέρεται να εξέφρασε την ελπίδα του να μην υπάρχουν νεκροί, λέγοντας «δεν θα το αντέξω»...
Καυχιόταν στο Facebook για την υπερβολική ταχύτητα
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζονται στον ισπανικό Τύπο, ο Γκαρθόν, ένας από τους δύο μηχανοδηγούς του Alvia 151, δήλωνε μανιακός με την ταχύτητα στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

Σε εικόνα που έχει αναρτήσει τον περασμένο Μάρτιο φαίνεται το κοντέρ του τρένου που οδηγεί ο ίδιος να έχει τερματίσει. Μάλιστα, κάτω από αυτό το ντοκουμέντο, ο μηχανοδηγός συζητά και αστειεύεται με τους φίλους του, περήφανος για το επίτευγμά του να οδηγεί ένα τρένο... στα κόκκινα.

Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος που έχει στο Facebook με ένα φίλο του ο οποίος του λέει:
- Φίλε, σταμάταααα
- Είμαι στο όριο. Δεν μπορώ να τρέξω πιο πολύ, γιατί θα μου κόψουν πρόστιμο"
- Γ... το πας με 200!
Σε άλλο σημείο του διαλόγου, μάλιστα, αστειεύεται και για την Τροχαία και γράφει χαριτολογώντας:
«Τι πλάκα θα είχε να είμαι παράλληλα με την αστυνομία και να την προσπεράσω σπάζοντας τα ραντάρ της. Χαχαχα, μικρό πρόστιμο για την Ισπανική Eταιρεία Σιδηροδρόμων».

Το τρένο που μετέφερε 218 επιβάτες και 4 εργαζόμενους της εταιρείας σιδηροδρόμων, εκτελούσε το δρομολόγιο από τη Μαδρίτη στο Φερόλ και εκτροχιάστηκε την Τετάρτη, σε απόσταση περίπου 4 χιλιομέτρων έξω από την πρωτεύουσα της Γαλικίας, το Σαντιάγο ντε Κομποστέλα.

Οι επιβεβαιωμένοι νεκροί μετά τον αναθεωρημένο απολογισμό είναι 78, ενώ περί τους 95 τραυματίες εξακολουθούν να νοσηλεύονται. Μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται Βρετανοί και Αμερικανοί πολίτες.

Συλλυπητήρια από τους Χουάν Κάρλος και Ομπάμα
Ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος με την σύζυγό του Σοφία, επισκέφθηκαν χθες τους τραυματίες στο νοσοκομείο του Σαντιάγο.
«Όλος ο ισπανικός λαός συμπάσχει με τους συγγενείς των θανόντων» δήλωσε ο Χουάν Κάρλος, επαινώντας το πνεύμα αλληλεγγύης που επέδειξαν οι διασώστες και όσοι έσπευσαν να δώσουν αίμα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, εξέφρασε τη θλίψη του για το πολύνεκρο δυστύχημα και προσέφερε τη βοήθεια της χώρας του στην Ισπανία. "Η Μισέλ και εγώ είμαστε σοκαρισμένοι από τον τραγικό εκτροχιασμό του τρένου" σημειώνει στο συλλυπητήριο ανακοινωθέν του ο Ομπάμα, διαβεβαιώνοντας ότι είναι "έτοιμος να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια" στις ισπανικές αρχές.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε επίσης την ευγνωμοσύνη του στην ισπανική κυβέρνηση και τους διασώστες που ανέλαβαν να εντοπίσουν τους αγνοούμενους και να τους φροντίσουν.

Συλλυπητήριο μήνυμα προς τις οικογένειες των θυμάτων απέστειλε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος προς τον Ισπανό ομόλογό του Χοσέ Μανουέλ Γκαρσία Μαργκάλο.

Newsbomb.gr



Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο