Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Τα μέτρα του 2014 στη διαπραγμάτευση ΥΠΟΙΚ - Τρόικας

Της Δήμητρας Καδδά
 
Τα μέτρα του 2014 αναμένεται να βρεθούν σήμερα στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΥΠΟΙΚ και τρόικας. Λίγες εκατοντάδες μέτρα από τη Βουλή, όπου συζητείται η πρόταση μομφής, το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών θα επιχειρήσει να κλείσει ένα μέρος από την μεγάλη απόσταση που το χωρίζει από την τρόικα.  

Οι δανειστές είχαν ζητήσει 2ήμερη προθεσμία (ακυρώνοντας την συνάντηση της Παρασκευής) προκειμένου να μελετήσουν τα νέα οικονομικά στοιχεία που έδωσε μέσα στην εβδομάδα το Γενικό Λογιστήριο και το Υπ. Εργασίας και φέρνουν καλά αλλά και ….κακά νέα: μεγαλύτερο πλεόνασμα το 2013 και βελτίωση στην είσπραξη εσόδων από φόρους, από ληξιπρόθεσμες οφειλές και από εισφορές αλλά και «ανοίγματα» σε ΔΕΚΟ και σε ταμεία.

Οι προθεσμίες είναι ασφυκτικές. Η τρόικα θα πρέπει να ενημερώσει το Eurogroup της 14ης Νοεμβρίου για  την πρόοδο στην Αθήνα, ενώ στις 21 Νοεμβρίου λήγει η προθεσμία βάση συντάγματος για να κατατεθεί το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού στη Βουλή.

Στις διαπραγματεύσεις αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός Α. Σαμαράς,  στο περιθώριο της συζήτησης για την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. Ανέφερε κοφτά πως “εκείνοι κάνουν τη δουλειά τους ως δανειστές κι εμείς ως δανειζόμενοι”, επιμένοντας στην ανάγκη να εκπληρώνει η χώρα τις δεσμεύσεις της για να μη δίνει δικαιώματα.

Επισήμανε ότι  το πρωτογενές πλεόνασμα «ούτε η κυβέρνηση ούτε η τρόικα πίστευε πριν από λίγες μήνες ότι θα πετύχουμε».  Είπε επίσης ότι  ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα κατατεθεί στη Βουλή πριν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στη Βουλή έδωσε έμφαση στις διαπραγματεύσεις στο ζήτημα του χρέους με στόχο διευθέτηση με καθαρό τρόπο όπως είπε. «Εφόσον εμείς επιτύχουμε εφέτος τους δημοσιονομικούς στόχους όπως προβλέπεται, θα αξιώσουμε, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Eurogroup, την έμπρακτη συμβολή των εταίρων μας στην ελάφρυνση του δημόσιου χρέους. Επιθυμούμε και επιδιώκουμε να διευθετηθεί το ζήτημα το συντομότερο δυνατό, με καθαρό τρόπο».

Αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα για το 2014, έστω και μετά από επίμονες διαπραγματεύσεις, εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σε δήλωσή του στην Ημερησία του Σαββατοκύριακου. "Η μέχρι τώρα πορεία των μακροοικονομικών στόχων αλλά και των εσόδων, καθώς επίσης και οι παρεμβάσεις του υπουργού Εργασίας, Γ. Βρούτση, στο θέμα των ασφαλιστικών ταμείων δημιουργούν αισιοδοξία ότι θα υπάρξει συμφωνία με την τρόικα για το 2014 έστω και μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις", σημείωσε ο Γ. Στουρνάρας.

Πάντως, το… έργο, επικεφαλείς και κλιμακίων, δεν περιορίζεται μόνο στα μέτρα του 2014. Αντιθέτως, σε κάθε συνάντηση που έχουν στην Αθήνα, τα μέτωπα μεγαλώνουν. Ζητούν μεταξύ άλλων απελευθέρωση πλειστηριασμών και επαγγελματικών ενοικίων, απολύσεις- διαθεσιμότητα χωρίς παρεκκλίσεις, λουκέτο στις αμυντικές, επιτάχυνση αποκρατικοποιήσεων, παρεμβάσεις στις τράπεζες, στα κλειστά επαγγέλματα και στις αγορές…


Πηγή:www.capital.gr


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο