Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Κυβέρνηση έως την Τρίτη στην Ουκρανία

Διορία έως την Τρίτη για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας έχει το κοινοβούλιο της Ουκρανίας. Κατά τη συνεδρίαση του κοινοβουλίου αποφασίστηκε ότι πρόκειται για βασική προτεραιότητα αυτή τη στιγμή ενώ παράλληλα αποφασίστηκε η κρατικοποίηση της πολυτελούς κατοικίας του πρώην προέδρου Γιανουκόβιτς-κοντά στο Κίεβο- την οποία κατέλαβαν το Σάββατο διαδηλωτές.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το κοινοβούλιο αποφάσισε την απομάκρυνση του υπουργού εξωτερικών Λεονίντ Κοζάρα καθώς επίσης τη σύλληψη του πρώην υπουργού Εσόδων Ολεκσάντερ Κλιμένκο και του πρώην γενικού εισαγγελέα Βίκτορ Πσόνκα .

Ο Ολεχ Μαχνίτσκι που εκτελεί χρέη γενικού εισαγγελέα δήλωσε ότι "μια έρευνα έχει αρχίσει και μια ερευνητική-επιχειρησιακή ομάδα εργάζεται για τη προφυλάκιση των προσώπων αυτών προκειμένου να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη".

Ο νέος υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Αρσεν Αβάκοφ δήλωσε επίσης στο κοινοβούλιο ότι η αστυνομία συνεργάζεται με την υπηρεσία κρατικής ασφάλειας και το γραφείο του γενικού εισαγγελέα για τη διεξαγωγή έρευνας "σοβαρών εγκλημάτων κατά του ουκρανικού λαού, συμπεριλαμβανομένων αυτών που διαπράχθηκαν από πρώην αρχηγούς του κράτους".

Προσωρινός πρόεδρος

Εν τω μεταξύ, στον πρόεδρο του κοινοβουλίου της Ουκρανίας, το στενότερο συνεργάτη της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης, Γιούλιας Τιμοσένκο ανατέθηκαν προσωρινά τα καθήκοντα του προέδρου μετά την καθαίρεση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Ο Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ είχε εκλεγεί πρόεδρος της βουλής το Σάββατο. Ο Τουρτσίνοφ, ηλικίας 49 ετών, κατάγεται από την ίδια πόλη με τη Γιούλια Τιμοσένκο, το Ντνιπροπετρόβσκ στα νοτιοανατολικά της χώρας, και κατέχει την θέση του αναπληρωτή προέδρου του κόμματος της Τιμοσένκο, «Πατρίδα». Υπηρέτησε ως επικεφαλής των κρατικών υπηρεσιών ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) μετά την Πορτοκαλί Επανάσταση του 2004- 2005.

Παράλληλα, η ηγέτιδα της ουκρανικής αντιπολίτευσης Γιούλια Τιμοσένκο, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος της Τιμοσένκο, σύντομα θα υπάρξει και συνάντηση με την κ. Μέρκελ.
Η Άγγελα Μέρκελ «συνεχάρη τη Γιούλια Τιμοσένκο για την αποφυλάκισή της και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η επιστροφή της στην κεντρική πολιτική σκηνή θα αποτελέσει έναν από τους βασικούς παράγοντες για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία» σημειώνεται επίσης στην ανακοίνωση.

Εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε. μετά το σχηματισμό κυβέρνησης

Έτοιμη για την ολοκλήρωση μιας συμφωνίας εμπορικής σύνδεσης με την Ουκρανία καθώς και για την παροχή βοήθειας αφότου συγκροτηθεί νέα κυβέρνηση στη χώρα δηλώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.«Πιστεύω πως οι Ουκρανοί θα υπογράψουν τη συμφωνία» δήλωσε ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Κάρελ ντε Χουχτ, μιλώντας στο Sky News, αναφερόμενος στη συμφωνία εμπορικής και τελωνειακής σύνδεσης της χώρας με την Ε.Ε, η οποία δεν υπεγράφη από τον έκπτωτο πρόεδρο Γιανούκοβοτς, γεγονός που πυροδότησε την κρίση στην Ουκρανία

«Δεν ξέρω πότε, πρώτα πρέπει να υπάρξει μια κυβέρνηση, η οποία θα πάρει μια δημοκρατική απόφαση» πρόσθεσε.

Διευκρίνισε πάντως πως η υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας είναι ζήτημα που δεν σχετίζεται με την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ.

Παράλληλα, τόσο ο Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν όσο και ο Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε τόνσαν πως η ΕΕ είναι πρόθυμη να προσφέρει βοήθεια στο Κίεβο, μόλις υπάρξει σταθερή κυβέρνηση.


enet.gr

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο