Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Επίσκεψη του Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε κ. Jiohannes Hahn στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Επίσκεψη του Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε κ. Jiohannes Hahn στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας –Συναντήσεις εργασίας με τον Περιφερειάρχη Κλέαρχο Περγαντά στα γραφεία της Περιφέρειας και στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Σημαντικό γεγονός για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, η επίσκεψη και συνάντηση του Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ κ. Jiohannes Hahn με τον Περιφερειάρχη Κλέαρχο Περγαντά, την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου στη Λαμία.

Η συνάντηση περιελάμβανε, αρχικά, ωριαία συνομιλία του Επιτρόπου και του Περιφερειάρχη στο γραφείο του, παρουσία εκπροσώπων της ΕΕ και στελεχών της Περιφέρειας.
Στην συνέχεια τα θέματα της συνομιλίας παρουσιάστηκαν αναλυτικά στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου με την παρουσία και τη συμμετοχή του Επιτρόπου, του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, του Γενικού Γραμματέα Επενδύσεων και Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ), καθώς και των προσκεκλημένων στην εκδήλωση επικεφαλής περιφερειακών παρατάξεων και περιφερειακών συμβούλων, Δημάρχων, εκπροσώπων παραγωγικών φορέων της Στερεάς Ελλάδας και ενδιαφερόμενου κοινού.

Το εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα της συνάντησης, που εστιάζεται στο νέο ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020 και τις νέες  ευκαιρίες για τη χώρα, την Περιφέρεια και την κοινωνία, κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον όλων.
Ειδικότερα ο Περιφερειάρχης κ. Περγαντάς και ο κ. Επίτροπος επικεντρώθηκαν :

Στην επιτυχημένη υλοποίηση του ΕΣΠΑ 2007-2013 της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, που έχει το υψηλότερο ποσοστό απορρόφησης στη χώρα 94,45 %.
Ένα πρόγραμμα που η Περιφέρεια το ενεργοποίησε πλήρως, υλοποιώντας σημαντικά έργα, και συμβάλλοντας με τις πληρωμές του στη ρευστότητα της αγοράς.
Θετική και άξια συγχαρητηρίων χαρακτηρίστηκε από τον Επίτροπο η αποτελεσματική υλοποίηση του ΕΣΠΑ από την Περιφέρεια, ο οποίος επεσήμανε την άριστη και στενή συνεργασία του με τον Περιφερειάρχη.

Στον εργοκεντρικό χαρακτήρα του τρέχοντος ΕΣΠΑ της Περιφέρειας, που «ζωντανεύει» με μεγάλες κοινωνικές, υγειονομικές, μεταφορικές, περιβαλλοντικές, πολιτιστικές, αστικές υποδομές κάθε γωνιά της Στερεάς Ελλάδας, δημιουργώντας έργο και διαχέοντας χρήμα –εν μέσω μεγάλης κρίσης – στην αγορά.

Στην αύξηση των κονδυλίων κατά 20, 55 % που θα διαχειριστεί η Στερεά Ελλάδα τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, τα οποία ανέρχονται στα 333,35 εκ. € και θα επαυξηθούν με πόρους από το 33% του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Πρόκειται για ένα θετικό γεγονός, στο οποίο συνέβαλαν τα μέγιστα, οι προσπάθειες και οι διεκδικήσεις των πρώτων αιρετών Περιφερειών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στη δυνατότητα άμεσης έναρξης υλοποίησης του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020, που επισημάνθηκε από τον Περιφερειάρχη, με την ένταξη ώριμων έργων που εναρμονίζονται με τις κατευθύνσεις του νέου προγράμματος.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο δίκτυο μεταφορών και ιδίως στην προώθηση υλοποίησης του διαμπερούς άξονα της Εύβοιας, που εντάσσεται στα διευρωπαϊκά δίκτυα, με χρηματοδότηση του Ταμείου Συνοχής.

Στην ανάγκη ενεργοποίησης της πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης, για την εφαρμογή περιβαλλοντικά ορθής και σύγχρονης διαχείρισης απορριμμάτων. Ιδιαίτερα επισημάνθηκε η συμβολή και χρηματοδοτική στήριξη της Περιφέρειας στους Δήμους και τους φορείς τους, αφού έχουν ενταχθεί αποκαταστάσεις όλων των ΧΑΔΑ και μεγάλα έργα επεξεργασίας και διάθεσης απορριμμάτων σε Λιβαδειά, Θήβα, Λαμία, Φωκίδα και κεντρική Εύβοια.

Στην εστίαση του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και ειδικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και στην έξυπνη εξειδίκευση ιδίως μέσα από τους τομείς της αγροδιατροφής, του περιβάλλοντος, του ορυκτού πλούτου και των ΑΠΕ και των τουριστικών – πολιτιστικών πλεονεκτημάτων της Στερεάς Ελλάδας.


Στη διάρκεια της τοποθέτησής του ο Περιφερειάρχης, αφού καλωσόρισε τον κ. Hahn και τους παριστάμενους στη συνάντηση, είπε ενδεικτικά :
«Το 2014 σηματοδοτεί την εκκίνηση του νέου ΕΣΠΑ. Μια νέα, μεγάλη ευκαιρία για τη Στερεά Ελλάδα από σήμερα μέχρι το 2020.
Αυτή την ευκαιρία η Στερεά Ελλάδα πρέπει να την αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Όπως και η χώρα. Που σε κεντρικό επίπεδο θα πρέπει να φροντίσει για τομές που θα μετασχηματίζουν τα κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ σε έργο, πιο γρήγορα, πιο ευέλικτα, με λιγότερη γραφειοκρατία, με περισσότερη διαφάνεια.
Πιο συγκεκριμένα, χρειάζονται :

Να αλλάξει το συγκεντρωτικό και γραφειοκρατικό μοντέλο διαχείρισης και εφαρμογής του ΕΣΠΑ και να απλοποιηθούν οι διαδικασίες ένταξης, χρηματοδότησης και παρακολούθησης των έργων.

Να δοθεί έμφαση στις διαδικασίες δημοκρατικού προγραμματισμού, που σημαίνει ενίσχυση του ρόλου των αιρετών Περιφερειών.

Να γίνουν οι αναγκαίες θεσμικές ρυθμίσεις που θα επισπεύδουν τις συνθήκες υλοποίησης των έργων. Κορυφαίο παράδειγμα οι απαλλοτριώσεις, που πρέπει να συντελούνται προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος.

Να προχωρήσουν, να ολοκληρωθούν και πάνω απ΄όλα να εφαρμοστούν οι βασικές εθνικές μεταρρυθμίσεις – οριζόντια προϋπόθεση αναπτυξιακής δυναμικής σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Ενδεικτικά: Το κτηματολόγιο, το δασολόγιο, τα χωροταξικά και ο καθορισμός χρήσεων γης, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, που πέραν των άλλων, συμβάλλει στον περιορισμό της διαφθοράς και της διαπλοκής.

Το μεγάλο στοίχημα του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020, που σχεδιάζουμε σήμερα, είναι να υπερβεί η Στερεά Ελλάδα το δυϊσμό της. Έναν δυϊσμό ακατανόητο που βρίσκεται ανάμεσα στην υψηλή ανεργία και στη μεγάλη απώλεια θέσεων εργασίας και στη στατιστική εμφάνιση πλούτου λόγω του πλασματικού ΑΕΠ.
Μια κατάσταση δηλαδή, όπου η Στερεά Ελλάδα καλείται να αντιμετωπίσει τα ίδια και ίσως – λόγω της γεωγραφικής της πολυμορφίας - περισσότερα προβλήματα με τις άλλες Περιφέρειες, από άλλη θέση.

Απέναντι σ΄αυτή την πρόκληση, που εμείς παλέψαμε και πετύχαμε περισσότερα (όπως τη μεγαλύτερη αύξηση στο νέο ΕΣΠΑ) πρέπει να προτάξουμε και τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα αυτού του τόπου :
Την ισχυρή δυναμική του σε παραγωγή, τη στρατηγική γεωγραφική του θέση, το σημαντικό τουριστικό και πολιτιστικό του πλούτο.»

Με τα δυνατά μας σημεία, τις προκλήσεις των καιρών, το όραμα για το πώς θέλουμε τον τόπο και την κοινωνία, βαδίζουμε επικεντρωμένοι σε ένα κεντρικό στόχο : να αναδείξουμε τις νέες ευκαιρίες που θα φέρουν τη Στερεά Ελλάδα πιο κοντά στην ισόρροπη σύγκλιση, στην κοινωνική και οικονομική συνοχή.»




Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης του Περιφερειάρχη


Με πολύ μεγάλη μου, με ειλικρινή χαρά, καλωσορίζω τον Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Jiohannes Hahn, στον τόπο μας, στη Στερεά Ελλάδα, στην Περιφέρειά μας.
Και τον ευχαριστώ από καρδιάς, για τη σπουδαία τιμή μας έκανε να ανταποκριθεί στην πρόσκλησή μου, που έγινε τον Οκτώβριο στις Βρυξέλλες. Ο κύριος Επίτροπος, ο, επί τρία χρόνια, εξαίρετος συνεργάτης μας, ο διακεκριμένος φίλος, ο κ. Jiohannes Hahn, είναι σήμερα εδώ κοντά μας.
Κι αυτή του η παρουσία αποδεικνύει τη στενή, καλή, ειλικρινή και αμφίδρομη σχέση που οικοδομήσαμε αυτά τα χρόνια, μέσα από όσα μας ένωσαν : τη συστηματική δουλειά μας, την αποτελεσματικότητα στους στόχους μας, την ανταλλαγή των απόψεων, τους προβληματισμούς για την αποδοτικότητα των Ευρωπαϊκών πολιτικών, τη θέληση να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε περισσότερα και καλύτερα για τη Στερεά Ελλάδα.

Βεβαίως, μαζί με τον κ. Hahn, καλωσορίζω και ευχαριστώ όλους σας για την παρουσία σας και τη συμμετοχή σας στην σημερινή μας συνάντηση. Μια σημαντική συνάντηση, χρονικά και σημειολογικά.

Γιατί το 2014, που η χώρα μας ανέλαβε την Προεδρία της ΕΕ, η Στερεά Ελλάδα υποδέχεται τον Επίτροπο της Περιφερειακής Πολιτικής. Η δική μας Περιφέρεια δείχνει σήμερα, με τον πιο προφανή τρόπο, την αποδοτική, συστηματική και συγκροτημένη πορεία που χάραξε, εδώ και τρία χρόνια. Δείχνει, με την πιο καθαρή εικόνα, πως η Στερεά Ελλάδα ξεπερνά τα όριά της κι αναγνωρίζεται στον Ευρωπαϊκό χώρο.

Άλλωστε γι΄αυτή τη Στερεά Ελλάδα δουλέψαμε και δουλεύουμε. Και αυτή τη δουλειά την παρουσιάζουμε – όπως και πριν λίγες μέρες στον απολογισμό – με την αλήθεια των αριθμών.

Κυρίες και κύριοι
Μια από τις πιο κεντροβαρικές και σημαντικές δράσεις μας στην Περιφέρεια, είναι η διαχείριση των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων. Το ΕΣΠΑ 2007 -2013 & ΝΕΟ ΕΣΠΑ  2014-2020
Που είναι τα πιο σημαντικά, και – υπό συνθήκες οικονομικής ύφεσης της χώρας – τα πιο αξιόπιστα χρηματοδοτικά εργαλεία για την υλοποίηση έργων στη Στερεά Ελλάδα

Να δώσουμε πρώτα μια σύντομη και εποπτική εικόνα για την
Πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ – Περιφερειακό Πρόγραμμα Στερεάς Ελλάδας

Με πλήρη επίγνωση των δυνατοτήτων, αλλά και των αδυναμιών του ΕΣΠΑ και έχοντας παράλληλα στραμμένη την προσοχή μας στο νέο πρόγραμμα 2014-2020, προχωρήσαμε αυτά τα τρία χρόνια δουλειάς, για να κάνουμε το πρόγραμμα πιο εργοκεντρικό, πιο αποδοτικό, πιο αποτελεσματικό. Και το πετύχαμε.

Το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, καταλαμβάνει την πρώτη θέση σε ποσοστό απορρόφησης, ανάμεσα σε όλα τα Περιφερειακά Προγράμματα. Με το αίτημα πληρωμής του 2013 το ποσοστό απορρόφησης της Περιφέρειας βρίσκεται στο 94,45 %, ενώ η αμέσως επόμενη Περιφέρεια βρίσκεται στο 75%.
Γεγονός που επιβεβαιώνει πως το Πρόγραμμα εξελίσσεται πλήρως και αναμένεται να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα. Είναι παράλληλα ένα πρόγραμμα με σταθερά σημεία αναφοράς την υλοποίηση χρήσιμων, αναγκαίων έργων σε κάθε γωνιά της Στερεάς Ελλάδας και τη συμβολή του στην πραγματική οικονομία του τόπου.

Στο Πρόγραμμα της Στερεάς Ελλάδας, προβλέπεται η υλοποίηση δράσεων συνολικού προϋπολογισμού 514,76 εκ. €, έχει ως βασικούς εταίρους την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τις δύο Ειδικές Υπηρεσίες Διαχείρισης των Τομεακών Προγραμμάτων «Ψηφιακή Σύγκλιση» και «Ανταγωνιστικότητα – Επιχειρηματικότητα».

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, σύμφωνα με την ισχύουσα εκχώρηση από το Υπουργείο έχει αναλάβει τη διαχείριση 212,57 εκ. €, στα οποία προστίθενται και άλλα 59,74 εκ. €, που έχουν εκχωρηθεί από το ΕΠΠΕΡΑΑ για περιβαλλοντικές παρεμβάσεις. Επιπλέον, η ΕΔΑ Στερεάς Ελλάδας διαχειρίζεται το ποσό των 4,2 εκ. € από το Τομεακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013»

Ειδικότερα η πρόοδος ΕΠ ΘΣΗ στη Στερεά Ελλάδα, δηλαδή των 212,57 εκ. είναι :

Έχουν εκδοθεί 63 προσκλήσεις συνολικού προϋπολογισμού 435,05 εκ. €.
Έχουν ενταχθεί 336 έργα
Έχουν υπογραφεί συμβάσεις 273,89 εκ. €
Έχουν δηλωθεί δαπάνες 200,78 εκ. €.
Έχουμε ποσοστό απορρόφησης 94,45 %

Σε ότι αφορά την εκχώρηση του ΕΠΠΕΡΑΑ

Η εκχώρηση του προγράμματος στη Στερεά Ελλάδα, είναι 59,74 εκ. € με επιπλέον 25 εκ. € εγκεκριμένη προγραμματική υπερδέσμευση.
Έχουν εκδοθεί 6 προσκλήσεις συνολικού προϋπολογισμού 101,54 εκ. €
Έχουν ενταχθεί 75 έργα προϋπολογισμού 93,99 εκ. €
Έχουν γίνει συμβάσεις 30,06 εκ. €

Σε ότι αφορά την εκχώρηση του πρρογράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013») στη Στερεά Ελλάδα

Η εκχώρηση είναι 4,2 εκ. €
Έχουν εκδοθεί 2 προσκλήσεις συνολικού προϋπολογισμού 4,2 εκ. €
Έχουν ενταχθεί 12 έργα, προϋπολογισμού 2,23 εκ. € που κυρίως αφορούν ΤΟΠΣΑ

Κυρίες και κύριοι,
αυτή την εποχή βρισκόμαστε προ των πυλών για το νέο ΕΣΠΑ σε επίπεδο χώρας και βεβαίως και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας την προγραμματική περίοδο 2014-2020

Το νέο ΕΣΠΑ θα αποτελείται από τέσσερα (4) εθνικά Τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα και δεκατρία (13) ενισχυμένα, πολυτομεακά και πολυταμειακά περιφερειακά προγράμματα.

Οι 13 Περιφέρειες θα διαχειρισθούν το 35% των πόρων του νέου ΕΣΠΑ – περίπου 5,4 δις ευρώ - αναλαμβάνοντας κρίσιμο και περισσότερο ενεργό ρόλο με την υλοποίηση έργων και παρεμβάσεων σε όλους τους τομείς της περιφερειακής οικονομίας. Βέβαια, παρά την αύξηση σε σχέση με το σημερινό Πρόγραμμα, διεκδίκησή μας, ήταν να διαχειριστούν οι Περιφέρειες όχι το 35% αλλά το 50% του νέου ΕΣΠΑ.
Στο νέο ΕΣΠΑ, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θα έχει την μεγαλύτερη αύξηση στο ποσό που θα διαχειριστεί κατά την Περίοδο 2014-2020. Το νέο πρόγραμμα της Στερεάς Ελλάδας θα είναι περίπου 20,55 % μεγαλύτερο από το τρέχον.

Το Πρόγραμμα, που θα διαχειριστεί η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, σύμφωνα με την πρόταση του Υπουργείου Ανάπτυξης θα είναι 166,68 εκατ. ευρώ Κοινοτικής Συνδρομής, στην οποία προσθέτοντας  την εθνική συγχρηματοδότηση κατά 50 % (δηλαδή, σύν 166,68 εκ. €) προκύπτει πως οι διαθέσιμοι πόροι για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας αναμένεται να φθάσουν τα 333,35 εκατ. Ευρώ.

Δηλαδή στο ισχύον ΕΣΠΑ διαχειριζόμαστε : 212,57 εκ. € + 59,74 εκ. € εκχώρηση του ΕΠΠΕΡΑΑ + 4,2 εκ. € εκχώρηση του ΕΠΑΝΑΔ = συνολικά 276,51 εκ. €

Στο νέο ΕΣΠΑ αναλαμβάνουμε τη διαχείριση : 152,16 εκ. € από το ΕΤΠΑ + 138,68 εκ. € εκχώρηση του Ταμείου Συνοχής + 42,5 εκ. € του ΕΚΤ = συνολικά 333,35 εκ. €.

Σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν και τα κονδύλια από το 33 % των πόρων από το πρόγραμμα της Αγροτικής Ανάπτυξης, οι οποίοι θα εκχωρηθούν στις Περιφέρειες για υλοποίηση δράσεων.

Επίσης στο νέο ΕΣΠΑ διεκδικούμε:

Εκχώρηση πόρων από το ΕΤΠΑ του Τομεακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα & Επιχειρηματικότητα» για την υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής για την Περιφέρεια
Αύξηση εκχώρησης των πόρων από το Ταμείο Συνοχής για την ολοκλήρωση του σχεδιασμού της Περιφέρειας όσον αφορά παρεμβάσεις για στερεά απόβλητα.
Υλοποίηση μεγάλων έργων με την ένταξή τους σε Τομεακά Προγράμματα.


Κυρίες και κύριοι,
Αυτά τα χρόνια δουλέψαμε το ΕΣΠΑ, με πολύ κόπο, αλλά και με στόχους. Στόχους που οδήγησαν σε αποτελέσματα, σε έργα χρήσιμα, σε παρεμβάσεις αναγκαίες για τον τόπο μας και την κοινωνία.
Ενδεικτικά :
Υλοποιούμε με τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας μεγάλους οδικούς άξονες : Θίσβη-Κανάβαρι, Άμφισσα-Λιδορίκι, Θήβα-Λιβαδειά-κόμβος Βαγίων, Κρέντη –Βαρβαριάδα- Άγραφα, Αταλάντη – Όρια Βοιωτίας / Φθιώτιδας , ΠΑΘΕ- Πορθμείο Γλύφας.

Παραδώσαμε 26 σχολικά συγκροτήματα σε Εύβοια, Φθιώτιδα και Βοιωτία, και έχουμε σε εξέλιξη πλήθος άλλων παρεμβάσεων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Χρηματοδοτούμε μεγάλα έργα στη Στερεά Ελλάδα, όπως το Νοσοκομείο της Χαλκίδας, παρεμβάσεις για τη διαχείριση απορριμμάτων και ΧΥΤΑ σε Λιβαδειά, Θήβα, Φωκίδα, Λαμία, Κεντρική Εύβοια, αστικές αναπλάσεις στα έξι αστικά κέντρα της Στερεάς Ελλάδας και δεκάδες άλλα.

Κυρίες και κύριοι,
Ότι υλοποιούμε, ότι προχωρούμε φαίνεται : από τους αριθμούς, από τους δείκτες αποτελεσματικότητας, από το φωτογραφικό υλικό που βλέπετε όλοι.

Το 2014 σηματοδοτεί την εκκίνηση του νέου ΕΣΠΑ. Μια νέα, μεγάλη ευκαιρία για τη Στερεά Ελλάδα από σήμερα μέχρι το 2020.
Μια ευκαιρία χειροπιαστή και άμεση, αφού μπορεί να αρχίσει αμέσως η υλοποίησή του, κυρίως με τα έργα της τρέχουσας περιόδου που θα συνεχιστούν και την επόμενη.
Που σημαίνει πως θα εξελίσσονται εργασίες, θα έχουμε ενεργό πρόγραμμα, θα γίνονται πληρωμές, θα υπάρχει ροή κονδυλίων στην αγορά.

Αυτή την ευκαιρία η Στερεά Ελλάδα πρέπει να την αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Όπως και η χώρα. Που σε κεντρικό επίπεδο θα πρέπει να φροντίσει για τομές που θα μετασχηματίζουν τα κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ σε έργο, πιο γρήγορα, πιο ευέλικτα, με λιγότερη γραφειοκρατία, με περισσότερη διαφάνεια.
Πιο συγκεκριμένα, χρειάζονται :

Να αλλάξει το συγκεντρωτικό και γραφειοκρατικό μοντέλο διαχείρισης και εφαρμογής του ΕΣΠΑ και να απλοποιηθούν οι διαδικασίες ένταξης, χρηματοδότησης και παρακολούθησης των έργων.

Να δοθεί έμφαση στις διαδικασίες δημοκρατικού προγραμματισμού, που σημαίνει ενίσχυση του ρόλου των αιρετών Περιφερειών.


Να γίνουν οι αναγκαίες θεσμικές ρυθμίσεις που θα επισπεύδουν τις συνθήκες υλοποίησης των έργων. Κορυφαίο παράδειγμα οι απαλλοτριώσεις, που πρέπει να συντελούνται προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος.

Να προχωρήσουν, να ολοκληρωθούν και πάνω απ΄όλα να εφαρμοστούν οι βασικές εθνικές μεταρρυθμίσεις – οριζόντια προϋπόθεση αναπτυξιακής δυναμικής σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Ενδεικτικά:
Το κτηματολόγιο
Το δασολόγιο
Τα χωροταξικά και ο καθορισμός χρήσεων γης
Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, που πέραν των άλλων, συμβάλλει στον περιορισμό της διαφθοράς και της διαπλοκής.
Κυρίες και κύριοι,
Το μεγάλο στοίχημα του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020, που σχεδιάζουμε σήμερα, είναι να υπερβεί η Στερεά Ελλάδα το δυϊσμό της. Έναν δυϊσμό ακατανόητο που βρίσκεται ανάμεσα στην υψηλή ανεργία και στη μεγάλη απώλεια θέσεων εργασίας και στη στατιστική εμφάνιση πλούτου λόγω του πλασματικού ΑΕΠ.
Μια κατάσταση δηλαδή, όπου η Στερεά Ελλάδα καλείται να αντιμετωπίσει τα ίδια και ίσως – λόγω της γεωγραφικής της πολυμορφίας - περισσότερα προβλήματα με τις άλλες Περιφέρειες, από άλλη θέση.

Απέναντι σ΄αυτή την πρόκληση, που εμείς παλέψαμε και πετύχαμε περισσότερα (όπως τη μεγαλύτερη αύξηση στο νέο ΕΣΠΑ) πρέπει να προτάξουμε και τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα αυτού του τόπου :
Την ισχυρή δυναμική του σε παραγωγή, τη στρατηγική γεωγραφική του θέση, το σημαντικό τουριστικό και πολιτιστικό του πλούτο.

Με τα δυνατά μας σημεία, τις προκλήσεις των καιρών, το όραμα για το πώς θέλουμε τον τόπο και την κοινωνία, βαδίζουμε επικεντρωμένοι σε ένα κεντρικό στόχο : να αναδείξουμε τις νέες ευκαιρίες που θα φέρουν τη Στερεά Ελλάδα πιο κοντά στην ισόρροπη σύγκλιση, στην κοινωνική και οικονομική συνοχή.

Κλείνοντας, ευχαριστώ για μια ακόμα φορά τον Επίτροπο k. Jiohannes Hahn, που μας έδωσε τη χαρά να τον υποδεχτούμε και να συνομιλήσουμε για όλα τούτα τα σημαντικά ζητήματα του τόπου μας, καθώς και όλους εσάς που είστε μαζί μας.




Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο