Υπηρεσία μαζικής αποστολής sms

Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

70 χρόνια από την σφαγή που διέπραξαν οι Γερμανοί ναζί στο Δίστομο! - Η Γερμανία πρέπει να πληρώσει 28 εκατ. ευρώ στους Διστομίτες!

Αφιέρωμα: Χρονοτοπία - Γράφει o Γιώργος Λεκάκης


Στα πλαίσια των εκδηλώσεων μνήμης και διεκδικήσεως για την συμπλήρωση 70 ετών από την άδικη σφαγή αμάχων από τους ναζί στο Δίστομο Βοιωτίας, η «Ομάδα Δράσης ΑΚ Δίστομο» (από το Αμβούργο της Γερμανίας), η οποία στηρίζει ολόθερμα τον αγώνα για την δικαίωση του Διστόμου - και των άλλων Ολοκαυτωμάτων στην Ελλάδα από τους Γερμανούς ναζί επί Κατοχής - διοργάνωσε κάποιες εκδηλώσεις, δράσεις και συζητήσεις, τόσο στην Αθήνα όσο και στο Δίστομο.


Την Πέμπτη (5 Ιουνίου) στο Κοινωνικό Κέντρο «Πυξίδα» στο Πέραμα Πειραιώς, την Παρασκευή στο «Στέκι Μεταναστών» στα Εξαρχεια, και το Σάββατο στην Πλατεία Συντάγματος, συγκέντρωση και πορεία προς την πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα, με συμβολική περικύκλωσή της!.. Κάτι δηλ. που δεν κάνουν ούτε οι Διστομίτες, ούτε κανείς άλλος από τους Έλληνες πληγέντες, οι οποίοι και έννομο συμφέρον έχουν και αξιώσεις κατά της Γερμανίας εγείρουν - και δικαίως τις εγείρουν, αλλά άνευ αποχωρισμού του καναπέ τους... Αλλά οι συγκεκριμένοι Γερμανοί έχουν κάτι παραπάνω απ' όλα αυτά: Ντρέπονται για κάποιους προγόνους τους... Και τρέμουν την επανεμφάνιση του φασισμού... Κι αυτό είναι που τους τρομάζει και τους φέρνει έως εδώ...

Μετά το πέρας της εκδηλώσεως οι Γερμανοί αντιφασίστες-μέλη της Ομάδος Δράσεως «ΑΚ Δίστομο», μετέβησαν στο μαρτυρικό χωριό της Βοιωτίας, ίνα συμμετάσχουν στις σημαντικές εκδηλώσεις μνήμης και διεκδικήσεως. Την Κυριακή (8.6.2014) στο Δίστομο, στην Αίθουσα του συγκλονιστικού Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού - που θα έπρεπε κάθε ένα από τα 110 ελληνικά χωριά που ολοκαυτώθηκαν να έχουν από ένα παρόμοιο, εάν θέλουν να σέβονται την Ιστορία και τους προγόνους τους - έλαβαν μέρος σε ενημερωτική εκδήλωση και συζήτηση. Οι εκδηλώσεις εκορυφώθησαν χθες (Τρίτη, 10 Ιουνίου), ανήμερα του Ολοκαυτώματος, με το μνημόσυνο των σφαγιασθέντων από τα γερμανικά ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής και την τελετή στο Μαυσωλείο του Διστόμου. Ήταν η 70ή επέτειος της σφαγής των Διστομιτών, από τους συμπατριώτες - αλλά όχι ομοϊδεάτες - της ομάδος «ΑΚ Δίστομο»...

Στην αρχή είχε ανακοινωθεί και συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα, για την Παρασκευή (6 Ιουνίου, στις 12 μ.), αλλά μετετέθη, λόγω της αργίας της ΕΣΗΕΑ, για την Τετάρτη 11 Ιουνίου την ίδια ώρα στο cafe POLIS στην «Στοά του Βιβλίου».

Έτσι, λοιπόν, για την επικαιρότητα, σας μεταφέρω το δελτίο Τύπου των Γερμανών της ομάδος «ΑΚ Δίστομο», που είχε ως τίτλο «Στην 70ή επέτειο της σφαγής του Δίστομου: Να μη συγχωρέσουμε τα ναζιστικά εγκλήματα, να μη ξεχάσουμε την αντιφασιστική αντίσταση! Κοινός αγώνας κατά του επανερχόμενου φασισμού στην Ευρώπη!».

Λένε λοιπόν: «Πριν από 70 χρόνια, στις 10 Ιουνίου του 1944, δολοφονήθηκαν σχεδόν οι μισοί από τους περίπου 500 κατοίκους του Διστόμου - 218 άνδρες, γυναίκες και παιδιά - από μονάδες των γερμανικών στρατευμάτων SS. Οι δολοφόνοι ήταν γνωστοί, ωστόσο η ποινική δίωξή τους στην Γερμανία δεν έγινε ποτέ. Στα θύματα δεν δόθηκε καμιά αποζημίωση μέχρι σήμερα.

Το Δίστομο είναι μόνο ένα από τα πολλά μέρη στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, όπου η Βέρμαχτ και τα SS μαίνονταν δολοφονώντας άνανδρα απλούς πολίτες. Ωστόσο έχει γίνει σύμβολο για την επιτυχημένη αντίσταση ενάντια στην - δεκαετίες τώρα - άρνηση και καθυστέρηση των υφισταμένων γερμανικών υποχρεώσεων απέναντι στα θύματα αυτών των εγκλημάτων. Κι αυτό γιατί το 2000, στο ανώτατο ελληνικό δικαστήριο, τον Άρειο Πάγο, το μικρό αυτό χωριό εκέρδισε κατά της μεγάλης Γερμανίας. Σύμφωνα με την απόφαση, η Γερμανία πρέπει να πληρώσει 28 εκατ. ευρώ. Παρ' όλα αυτά, εδώ και 14 χρόνια το γερμανικό κράτος προσπαθεί με κάθε τρόπο και μέσον ν' αποφύγει αυτήν την υποχρέωση και ανάγκασε την ελληνική κυβέρνηση ν' αποτρέψει την εκτέλεση της αποφάσεως κατά της γερμανικής δημοσίας ιδιοκτησίας στην Ελλάδα. Η κατάσταση αυτή δεν πρέπει να συνεχισθεί.

 Ένα από τα διδάγματα της Ιστορίας είναι ότι δεν πρέπει να ανταμείβονται η βία, η τρομοκρατία και οι καταστροφές ενάντια σε άλλους λαούς. Η λεηλασία της Ελλάδος από το ναζιστικό γερμανικό κράτος κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο φέρνει όμως μέχρι σήμερα οφέλη για την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας: Το ποσόν που πρέπει να επιστραφεί από το αναγκαστικό δάνειο στο οποίο υποχρεώθηκε η Τράπεζα της Ελλάδος, μαζί με τις ελληνικές αξιώσεις για πολεμικές αποζημιώσεις, υπολογίζονται, σύμφωνα με την Σύμβαση του Παρισιού το 1946, σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ.[1] Επί πλέον υπάρχουν οι αξιώσεις των θυμάτων των ναζιστικών εγκλημάτων πολέμου για αποζημίωση και ηθική βλάβη. Τα χρήματα αυτά θέλει να τα κρατήσει η Γερμανία.

Εμείς, αντιφασίστριες και αντιφασίστες από την Ελλάδα και την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, απαιτούμε εδώ και χρόνια την άμεση αποζημίωση των θυμάτων των σφαγών των ναζί στην Ελλάδα και την καταβολή των αποζημιώσεων. Η επανεμφάνιση του φασισμού στην Ευρώπη είναι συνέπεια του γεγονότος ότι δεν ξεκαθάρισαν ποτέ οι λογαριασμοί, όσον αφορά στα γερμανικά ναζιστικά εγκλήματα. Ο φασισμός παρουσιάζεται ως κάτι ανώδυνο και γίνεται αποδεκτός ως μια γνώμη. Ήταν και είναι όμως η πεποίθηση δολοφόνων.

Η δολοφονική τρομοκρατία που διεπράχθη στην σημερινή Γερμανία κάτω από τα μάτια των δημόσιων Αρχών - το λεγόμενο «Εθνικό Σοσιαλιστικό Underground" (ΝSU) - με τον φόνο 9 μεταναστών[2], ρίχνει βαρειά σκιά στον ρόλο της αστυνομίας και των μυστικών υπηρεσιών πληροφοριών. Έχει γίνει πλέον σαφές ότι δίχως την προστασία των κρατικών οργάνων οι δολοφονίες θα μπορούσαν να είχαν σταματήσει πολύ ενωρίτερα. Η διαλεύκανσή τους παρεμποδίσθηκε και παρεμποδίζεται συστηματικά, σημαντικά έγγραφα κατεστράφησαν, ενώ στις κοινοβουλευτικές εξεταστικές επιτροπές και στα δικαστήρια δόθηκαν ψευδείς μαρτυρίες...». Και συνεχίζουν οι Γερμανοί: «Στην Ελλάδα ξεσπούν οι ορδές της "Χρυσής Αυγής" με βία και φόνους επάνω σε πρόσφυγες, μετανάστες και άτομα με αριστερή συνείδηση. Το κίνημα αυτό βρίσκει μαζική υποστήριξη από κομμάτια του κρατικού μηχανισμού και είναι αποδεκτό ως νόμιμη κοινοβουλευτική δύναμη. Η άνοδός του είναι ένα πολύ ανησυχητικό σημάδι σε μια κοινωνία στην οποία ο φασισμός γίνεται πάλι κοινωνικά αποδεκτός.

Χωρίς αναμέτρηση με τα εγκλήματα του παρελθόντος, χωρίς ριζική επιβολή των αξιώσεων για αποζημίωση και αποκατάσταση, το μήνυμα τόσο στην Γερμανία, όσο και στην Ελλάδα θα είναι: Η καταπίεση, η εκμετάλλευση, ακόμη και η εξόντωση ανθρώπων άλλων εθνικοτήτων και άλλων πεποιθήσεων οδηγεί σταθερά σε οφέλη. Αυτό δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συμβεί». Και κλείνουν ψέγοντας τον εκάστοτε Έλληνα υπουργό Δικαιοσούνης, από τον πρώτο «επιεικώς άτολμο» Σταθόπουλο[3] και πέρα, υποδεικνύοντάς του το αυτονόητο, το δίκαιο πάνω απ' όλα, το συνταγματικό και το δημοκρατικό: «Σαν πρώτο βήμα, ο Έλλην υπουργός Δικαιοσύνης πρέπει να δώσει επί τέλους την συναίνεσή του στην άμεση εκτέλεση της οριστικής αποφάσεως του Αρείου Πάγου για τα θύματα του Διστόμου. Αυτό το μήνυμα περιμένουμε ως μια ξεκάθαρη στάση ενάντια στα εγκλήματα του ναζισμού και στην νέα αυγή του φασιστικού κινδύνου. Γι' αυτόν τον σκοπό θέλουμε να διαδηλώσουμε, για το πώς θα τον επιτύχουμε θέλουμε να συζητήσουμε μαζί σας», λένε οι Γερμανοί... Οι Έλληνες τι λένε; Σιωπή... Ύπουλη, ύποπτη, ενοχική, βουβή...

Σήμερα, στο χαρτοπωλείο της γειτονιάς μου είδα την Ιστορία να ψωνίζει και νέο τεφτέρι, γιατί γέμισαν οι σελίδες στις οποίες καταγράφει τους Έλληνες πολιτικούς-προδότες, και θέλει κι άλλες... για να παραδώσει τα γραπτά της στις μελλοντικές ελληνικές γενιές... Κλείνω με το ερώτημα που απηύθυνα απ' αυτήν εδώ την στήλη, στις 22.1.2014, στους «κουφούς» και «τυφλούς» πολιτικάντηδές μας: «Θα ανακηρύξουμε ποτέ, επί τέλους, έστω, Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Θυμάτων στα απανταχού Ολοκαυτώματα στην Ελλάδα και τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκεντρώσεως;»... Ούτε αυτό δεν τολμάτε να κάνετε, δουλοδέσμιοι στ' αφεντικά σας;

ΥΓ: Για την δράση της ομάδος «AK Δίστομο» η παρούσα στήλη είχε ξαναγράψει στο φύλλο του «Χρόνου» της 5.10.2013. Περισσότερα στο βιβλίο μου «Κατεστραμμένες πόλεις και χωριά στην Ελλάδα επί Κατοχής», εκδ. Κάδμος, 2014, σελ. 91. Βλ. επίσης: «Ο γερμανικός και ο ελληνικός... πολιτισμός, βάσει αυτών που γράφει ο επί κεφαλής του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού στην Ελλάδα, Σουηδός Στούρε Λιννέρ, στο βιβλίο του «Η Οδύσσειά μου» για το Δίστομο Βοιωτίας», στην στήλη «Χρονοτοπία» στον «Χρόνο», 5.3.2013.

Για περισσότερα:  Γ. Λεκάκης «Αρχαιοκαπηλίες των Γερμανών στην Ελλάδα επί Κατοχής», εκδ. «Κάδμος», 2012. Του ιδίου: «Ναζί: Οι βάρβαροι του 20ού αιώνα», εκδ. Κάδμος, 2013. Του ιδίου «Κατεστραμμένες πόλεις και χωριά στην Ελλάδα επί Κατοχής», εκδ. Κάδμος, 2014. Και του ιδίου «Οι ελληνικές απαιτήσεις ισχύουν. Ντοκουμέντο: Η απόρρητη έκθεση του γερμανικού Κοινοβουλίου για τις οφειλές προς την Ελλάδα», ένθετο στο περ. «Επίκαιρα», εκδ. «Επίκαιρα-Α. Α. Λιβάνης», 27.3.2014.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ: [1] Στο σημείο αυτό, σας παραπέμπω στο άρθρο μου, που δημοσιεύθηκε πρώτα σε αυτήν την στήλη («Χρονοτοπία» στον «Χρόνο» Κομοτηνής, 11.12.2013), με τίτλο: «Πόσα τελικά χρωστά η Γερμανία; Το σημερινό Δημόσιο Χρέος μπορεί να καλυφθεί κατά 97% από τα οφειλόμενα της Γερμανίας προς την Ελλάδα μόνο από τα κατοχικά δάνεια! Από μια ανέκδοτη ακόμη μελέτη του οικονομολόγου Τζ. Γκούσκου». Σε αυτό δίδεται σαφέστατη απάντηση στο ερώτημα: Η Γερμανία μας χρωστά 301 δισεκ. ευρώ μόνο από το κατοχικό αναγκαστικό δάνειο. Δείτε το και στο: http://www.xronos.gr/detail.php?ID=91066 Η έρευνα του κ. Γκούσκου υπάρχει πληρέστερη στο βιβλίο μου «Κατεστραμέννες πόλεις και χωριά στην Ελλάδα επί Κατοχής», εκδ. Κάδμος, 2014, σελ. 9-45. [2] βλ. περισσότερα στο βιβλίο μου «Ναζί, οι βάρβαροι του 20ού αι.», εκδ. Κάδμος, 2013, σελ. 286-287. [3] βλ. «Οι γερμανικές οφειλές προς την Ελλάδα-Μέρος Β: Η δήλωση Ρουπακιώτη δημιουργεί νέα δεδομένα στο μέγιστο εθνικό ζήτημα. Η γερμανική κυβέρνηση αρνείται να συμμορφωθεί με απόφαση δικαστηρίου! Ο Ρουπακιώτης θα τολμήσει αυτό που αρνήθηκε ο Σταθόπουλος;» στην στήλη «Χρονοτοπία» στον «Χρόνο», 5.3.13. Βλ. περισσότερα στο βιβλίο μου «Ναζί, οι βάρβαροι του 20ού αι.», εκδ. Κάδμος, 2013, σελ. 257-263.

xronos

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο