Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Νέος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας ο Γ. Στουρνάρας

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του γενικού συμβουλίου της Τράπεζας της Ελλάδος, και όπως ήταν αναμενόμενο, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, είναι ο νέος διοικητής της ΤτΕ.

Συγκεκριμένα, και όπως αναφέρεται και σε σχετική ανακοίνωση, "το Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Ελλάδος, ενόψει της αποχώρησης, μετά τη λήξη της θητείας του στις 19 Ιουνίου 2014, του Διοικητή Γεωργίου Προβόπουλου, αποφάσισε ομόφωνα κατά τη σημερινή συνεδρίασή του να προτείνει προς το Υπουργικό Συμβούλιο, βάσει του άρθρου 29 του Καταστατικού της Τράπεζας, τον διορισμό του κ. Γιάννη Στουρνάρα στη θέση του Διοικητή".


Α. Σαμαράς: Ευχαριστώ τον Γ. Προβόπουλο για τις υπηρεσίες που προσέφερε

Λίγο μετά την επισημοποίηση της διαδοχής ηγεσίας στην Τράπεζα της Ελλάδας, ο πρωθυπουργός προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Μετά την πρόταση του Γενικού Συμβουλίου της Τράπεζας της Ελλάδος προς το υπουργικό Συμβούλιο για την ανάληψη της θέσης του Διοικητή από τον κ. Γιάννη Στουρνάρα, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Διοικητή κ. Γιώργο Προβόπουλο για τις υπηρεσίες που προσέφερε τα προηγούμενα χρόνια από τη θέση αυτή. Συνέβαλε με τρόπο καθοριστικό τόσο στην ευστάθεια του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος, όσο και στην ανακεφαλαιοποίηση των Ελληνικών Τραπεζών, στην πιο δύσκολη μεταπολεμική περίοδο που διένυσε η Χώρα μας».

Ευ. Βενιζέλος: Ο Γ. Προβόπουλος συνέβαλλε καθοριστικά

Σε θερμή δήλωση για την ολοκλήρωση της θητείας του κ. Προβόπουλου προέβη και ο Ευ. Βενιζέλος. Ειδικότερα, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε:  "Ο Γ. Προβόπουλος άσκησε με μεγάλη επιτυχία τα καθήκοντα του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας κατά την πιο δύσκολη περίοδο των τελευταίων σαράντα ετών. Έχοντας πλήρη αίσθηση της θεσμικής ανεξαρτησίας της ΤτΕ, της θέσης του σε σχέση με την ΕΚΤ, αλλά και της κρισιμότητας του ρόλου του ως προς τη διαχείριση και υπέρβαση της κρίσης, συνέβαλε καθοριστικά στην διαφύλαξη, ανακεφαλαιοποίηση και ανασυγκρότηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, δηλαδή στην προστασία των καταθέσεων και των προοπτικών χρηματοδότησης της ελληνικής πραγματικής οικονομίας.

Συνέβαλε, επίσης, καθοριστικά στους χειρισμούς που οδήγησαν στη μεγαλύτερη στα διεθνή χρονικά μείωση δημοσίου χρέους που έχει πετύχει η Ελλάδα, θεμελιώνοντας την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του που είναι πλέον εφικτή με απλές και προφανείς παραμετρικές αλλαγές.

Ως Υπουργός Οικονομικών έζησα μαζί με τον Γ. Προβόπουλο πρωτοφανείς προκλήσεις υψηλής πίεσης και επικινδυνότητας και μπορώ έτσι να έχω προσωπική γνώμη για τον επαγγελματισμό, την ψυχραιμία και την αποφασιστικότητά του.

Του εύχομαι καλή επιτυχία στη νέα φάση της πορείας του".

ΣΥΡΙΖΑ: Προκλητική ενέργεια η τοποθέτηση του Στουρνάρα

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση, ότι η δρομολογούμενη τοποθέτηση του κ. Στουρνάρα στη θέση του διοικητή της ΤτΕ είναι μια προκλητική ενέργεια που δεν λαμβάνει υπόψη της τους πολιτικούς συσχετισμούς.

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, «η κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να λαμβάνει τόσο κρίσιμες αποφάσεις χωρίς τη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ούτε να θεωρεί, ότι δεσμεύει την επόμενη κυβέρνηση με μια τέτοια απόφαση».

Η διαδρομή της Τράπεζας της Ελλάδος

Εξάλλου, ο απερχόμενος διοικητής, Γ. Προβόπουλος, αναφέρθηκε στον χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την παρουσίαση των δύο βιβλίων που εξέδωσε η Τράπεζα, στην ιστορική διαδρομή της Τράπεζας της Ελλάδας και στον σημαντικό της ρόλο για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας σε όλη τη διάρκεια των 85 χρόνων της ιστορίας της.

Σε ό,τι αφορά το βιβλίο «Ιστορία της Τράπεζας της Ελλάδος 1928-2008», ο Γ. Προβόπουλος έκανε τέσσερις επισημάνσεις: πρώτον αναφέρθηκε στις ομοιότητες και διαφορές ανάμεσα στο 1928 και το σήμερα, και στον τρόπο αντιμετώπισης των κρίσεων, σημειώνοντας ότι οι πολιτικές μπορεί να διαφέρουν αλλά πάντα είχαν έναν κοινό σκοπό, τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Δεύτερον, υπογράμμισε την τεράστια σημασία της ανεξαρτησίας της Τράπεζας της Ελλάδος, τονίζοντας ότι παρά το γεγονός ότι αυτή είναι κατοχυρωμένη μόνο την τελευταία δεκαετία, η αυτονομία της ίσχυε από την αρχή της ύπαρξής της.

Τρίτον, σημείωσε ότι στη διαδρομή της τράπεζας φαίνεται από τη στάση που τηρούσε, η οποία είχε τα ίδια χαρακτηριστικά και βασιζόταν πάντα στην ισχυρή προσωπικότητα των διοικητών της, και τέταρτον η συνέχεια της πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος σε όλη τη διάρκεια της μακρόχρονης πορείας της, επιβεβαιώνει τον μακροπρόθεσμο ορίζοντα βάσει του οποίου πάντα λειτουργούσε.

Αναφορικά με το δεύτερο βιβλίο «Το χρονικό της μεγάλης κρίσης 2008-2013», ο Γ. Προβόπουλος το χαρακτήρισε σημείο αναφοράς για αναλυτές και μελετητές, πρόσθεσε ότι σε αυτό περιγράφεται το πώς έδρασε η Τράπεζα της Ελλάδος με γνώμονα τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, και τέλος ευχαρίστησε τα στελέχη της ΤτΕ που με υψηλό αίσθημα ευθύνης έγραψαν την πραγματική ιστορία της Τράπεζας.

Αποχωρεί «χωρίς πικρία αλλά με υπερηφάνεια» ο Γ. Προβόπουλος

Αποχωρώντας από την εκδήλωση ο κ. Προβόπουλος δήλωσε «ελευθερωμένος» σημειώνοντας ότι τα τελευταία χρόνια ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος με πολλά βράδια χωρίς ύπνο και αβεβαιότητα για το σε ποιο νομισματικό καθεστώς θα ξημερώσει η χώρα.

Για τις ενέργειας της Τράπεζας της Ελλάδος ο απερχόμενος διοικητής είπε «Πάντα φοβάσαι το χειρότερο και δουλεύεις για να το αποτρέψεις προετοιμαζόμενος για κάθε εξέλιξη». Επίσης, ο κ. Προβόπουλος δήλωσε ότι δεν έχει καμία πικρία αλλά υπερηφάνεια για τις ενέργειες που ανέλαβε η τράπεζα και οι οποίες όπως χαρακτηριστικά τόνισε «μας οδήγησε πήγαν σε ασφαλές καταφύγιο».

Αναφέρθηκε επίσης στις συνομιλίες που είχε σήμερα και χθες τόσο με τον πρωθυπουργό όσο και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Βενιζέλο κάνοντας λόγο για πολύ θερμά λόγια και ειδικά για τον κ. Βενιζέλο είπε ότι οι δυο τους έζησαν στιγμές δύσκολες όπως αυτές που περιγράφονται στο βιβλίο που εξέδωσε η Τράπεζα σήμερα.

Έκανε ιδιαίτερη μνεία στο τιτάνιο έργο των ανθρώπων της τράπεζας οι οποίοι όπως είπε «αδικούνται πολλές φορές γιατί φαίνεται ο διοικητής».

Σε ό,τι αφορά την επιλογή του Γ. Στουρνάρα για την θέση του διοικητή ο κ. Προβόπουλος είπε πως είναι ό,τι καλύτερο μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση γιατί ξέρει και τα τραπεζικά θέματα εκτός από τα μακροοικονομικά. Έτσι "εξασφαλίζεται μια καλή συνέχεια" κατέληξε.


Πηγή:www.capital.gr


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο