Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Τα Θηβαϊκά τραγούδια παρουσιάζει ο Σύνδεσμος “οι Φίλοι της Θηβαϊκής Μουσικής”

Σε μία προσπάθεια ανάδειξης της πολιτιστικής ταυτότητας και κληρονομιάς της Θήβας και της ευρύτερης περιοχής ο ιστορικός Σύνδεσμος «Οι Φίλοι της Θηβαϊκής Μουσικής» παρουσιάζει μέρος των τραγουδιών του ΧΘΕΣ και του ΣΗΜΕΡΑ,  μέσα από την ιστοσελίδα http://filoitisthivaikismousikis.blogspot.gr/ που δημιουργήθηκε γι’ αυτό το σκοπό.


Πρόκειται για τραγούδια έντεχνα και σύγχρονα δημοτικά που μιλούν για τη Θήβα και τα χωριά της, τα ήθη και τα έθιμα, για τη ζωή των ανθρώπων, τα συναισθήματα και τη νοοτροπία τους.
Τραγούδια γραμμένα με πολύ αγάπη και μεράκι, από συμπολίτες μας, που αν και έχουν ξεπεράσει τα 90 χρόνια ζωής, συνεχίζουν να έχουν αστείρευτη έμπνευση και μια σημαντική πολιτιστική προσφορά για την πόλη της Θήβας και το λαό της.

Ο λόγος για τους κυρίους Βάσο Αθαν. Βασιλείου, Νίκο Λ. Μαργώνη και τον αείμνηστο Ανδρέα Σταμελάκη, που ίδρυσαν το Σύνδεσμο το 1987 και ασχολήθηκαν αρχικά, με τη συγκέντρωση, αξιοποίηση και ερμηνεία του μουσικού υλικού των Θηβαϊκών Επιθεωρήσεων που ανέβηκαν με επιτυχία, από ερασιτέχνες Θηβαίους, από το 1935 έως το 1946 και στη συνέχεια με τη σύνθεση (στίχοι και μουσική) έντεχνων αλλά και σύγχρονων Θηβαϊκών δημοτικών τραγουδιών. Κι όμως, όσο και αν μας κάνει εντύπωση, δημοτικά τραγούδια, γράφονται μέχρι και σήμερα και οι κύριοι Βασιλείου και Μαργώνης  το επιβεβαιώνουν!

Η Θήβα πλουτίζεται με μια μοναδική ιδιαιτερότητα στον τομέα της δημιουργίας έντεχνων και σύγχρονων Δημοτικών Θηβαϊκών Τραγουδιών. Τα τραγούδια αυτά ευτύχισαν να ερμηνεύονται ακόμα και στην μουσική Ιταλία, από την περίφημη ιταλική χορωδία Coro Polifonico Laudamus. Για την ιδιαιτέρως αυτή τιμητική για τη Θήβα περίπτωση στην ιστοσελίδα παρατίθεται  σχετική επιστολή του Χοράρχου Don Giorgio Constantino.

Στην ιστοσελίδα -blog των Φίλων της Θηβαϊκής Μουσικής , οι πολίτες μπορούν να βρουν  παρτιτούρες των στίχων των τραγουδιών και οπτικοακουστικό υλικό από συναυλίες του Συνδέσμου. Οι παρτιτούρες αυτές δημιουργήθηκαν με  ιδιαίτερη επιμέλεια και φροντίδα από τα μέλη του συνδέσμου και περιλαμβάνουν επίσης σπάνιο φωτογραφικό υλικό  από τη Θήβα του χθες ενώ συμπληρώνονται από ιστορικά στοιχεία.

Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στους δημιουργούς τους και για την προστασία τους επιλέχθηκε να δημοσιοποιηθούν μόνο οι στίχοι και όχι οι μουσικές παρτιτούρες. Ωστόσο ολόκληρες οι παρτιτούρες έχουν παραχωρηθεί από τον Σύνδεσμο για το αρχείο της Βιβλιοθήκης Θηβών του Δημοτικού Οργανισμού Θήβας. 

Ακόμη γνωρίζουμε προς τους αναγνώστες και ερμηνευτές οργανικώς ή φωνητικώς της Θηβαϊκής Μουσικής, πως μπορούν να προμηθευτούν τις παρτιτούρες των Θηβαϊκών Τραγουδιών γενικώς από τους κ.κ. Β. Α. Βασιλείου ( τηλ 2262027900) και Ν.Λ. Μαργώνη ( τηλ 2262025176), προσφορά του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ.












Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο