Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί η εθελούσια έξοδος της Alpha Bank

του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί η εθελούσια έξοδος της Alpha Bank, καθώς η τράπεζα εμφανίζεται διατεθειμένη να αναλάβει το κόστος. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, τις προσεχείς ημέρες θα υπάρξει συνάντηση μεταξύ υψηλόβαθμων στελεχών της τράπεζας και εκπροσώπων των εργαζομένων για να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες του προγράμματος.

Σε κάθε περίπτωση, συνδικαλιστικές πηγές αναφέρουν ότι η εθελούσια της Alpha Bank θα εφαρμοστεί μέσα στο Σεπτέμβριο. Η Alpha Bank θέλει να μειώσει το μισθολογικό κόστος και σε αυτό το πλαίσιο έχει θέσει στόχο, μετά και την απορρόφηση της Εμπορικής, την αποχώρηση σχεδόν 800 εργαζόμενων. Στην παρούσα φάση ο στόχος αυτός επαναξιολογείται. Όπως, άλλωστε, αναφέρθηκε κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου, το μεγαλύτερο μέρος των δυνητικών συνεργειών από την εξαγορά της Εμπορικής θα κεφαλαιοποιηθούν μέσω του προγράμματος οικειοθελούς αποχώρησης.


Αρχικά το σχέδιο «πάγωσε» λόγω του κόστους που έπρεπε να αποδώσει η τράπεζα στο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων, το οποίο κρίθηκε μεγάλο λόγω του γεγονότος ότι στην πλειοψηφία τους οι εργαζόμενοι της τράπεζας προέρχονται από την Πίστεως και την Εμπορική και άρα υπάγονται στο ΕΤΑΤ.

Το ΕΤΑΤ συστάθηκε με τον Ν. 3371/14.7.2005 (άρθρα 60-69), με βάση τις ισχύουσες διατάξεις του πρώην ΤΕΑΠΕΤΕ (Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Εμπορικής Τράπεζας της Ελλάδος). Σύμφωνα με το άρθρο 69 του νόμου, προβλέπεται ότι σε περίπτωση προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου και πρόωρης συνταξιοδότησης τα πιστωτικά ιδρύματα βαρύνονται εξολοκλήρου με το κόστος της δαπάνης αυτής. Ο εργοδότης πληρώνει το κόστος, όπως αυτό υπολογίζεται σε μελέτη που εκπονεί το υπουργείο Οικονομικών.

Πληροφορίες θέλουν τη διοίκηση της Alpha Bank να έχει εξετάσει ενδελεχώς τη μελέτη του υπουργείου και με δεδομένη τη μεγάλη ανάγκη μείωσης του λειτουργικού κόστους και ΣΤΟ πλαίσιο της πιστής εφαρμογής του σχεδίου αναδιάρθρωσης που έχει εγκριθεί από την DGComp, να αναλαμβάνει την επιβάρυνση που θα προκύψει, καταβάλλοντας μάλιστα προκαταβολικά τα χρήματα στο Ταμείο.

Σημειώνεται ότι η Alpha Bank είναι η μοναδική τράπεζα που δεν προχώρησε σε εθελούσια από τότε που ξεκίνησε η συγκέντρωση του τραπεζικού κλάδου, ενώ με το ισχύον νομικό πλαίσιο η τράπεζα πρέπει να απευθυνθεί στο σύνολο των εργαζομένων.

Σύμφωνα με στοιχεία της τράπεζας, έναντι του Ιουνίου του 2013, το προσωπικό της Alpha Bank έχει μειωθεί σε 16.855 άτομα, από 17.687 άτομα, περιορισμένο κατά 4,7%. Οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα μειώθηκαν σε 11.111 από 11.328 και στο εξωτερικό σε 5.744 από 6.359. Ο αριθμός των καταστημάτων υποχώρησε σε 1.042 τον Ιούνιο του 2014, έναντι 1.213 τον Ιούνιο του 2013. Στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν σε 625 από 733 και στο εξωτερικό περιορίστηκαν σε 417 από 480. Στα στοιχεία συμπεριλαμβάνονται 356 εργαζόμενοι της θυγατρικής της τράπεζας στην Ουκρανία καθώς και 23 καταστήματα.



Πηγή:www.capital.gr

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο