Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ

Μετά την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δημοσιεύθηκε η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ2259/Β/20-8-2014) για το πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων «Μέτρα υπέρ των παραγωγών της χώρας που οι γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις ζημιώθηκαν από θεομηνίες (πλημμύρες) δυσμενείς καιρικές συνθήκες (ανεμοθύελλες, υπερβολικές βροχοπτώσεις, παγετό, χιόνι, χαλάζι) και ασθένειες (περονόσπορο στα αμπέλια) ως αποτέλεσμα δυσμενών καιρικών συνθηκών κατά τη χρονική περίοδο Ιανουάριος - Δεκέμβριος 2011.» Ο ΕΛ.Γ.Α. με την παρούσα Ανακοίνωση
καλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν αιτήσεις, από Δευτέρα 1-9-2014 έως και Τρίτη 30-9-2014, για το σύνολο των γεωργοκτηνοτροφικών τους εκμεταλλεύσεων που ζημιώθηκαν το έτος 2011 από τα προαναφερόμενα αίτια, σύμφωνα με τις επιλέξιμες αναγγελίες των επισυναπτόμενων παραρτημάτων ( Παράρτημα Α-πίνακας αναγγελιών που τεκμηριώνονται μετεωρολογικά για το έτος 2011, Παράρτημα Β-πίνακας επιλέξιμων Π. Ενοτήτων για ζημιές από περονόσπορο στα αμπέλια, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Χώρας από τις αρμόδιες Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ), τα οποία διαβιβάσθηκαν στον ΕΛ.Γ.Α με το αριθμ. πρωτ.3533/105548/21-8-2014 σχετικό έγγραφο του ΥπΑΑΤ)

ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ

Κάθε κάτοχος (ιδιοκτήτης ή μισθωτής) γεωργοκτηνοτροφικής εκμετάλλευσης υποβάλει, ο ίδιος ή με τρίτο πρόσωπο, μία αίτηση (φάκελος με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, που υποχρεούται να προσκομίσει και τα οποία καθορίζονται, κατά περίπτωση, αναλυτικότερα παρακάτω), στο Δήμο που βρίσκεται η ζημιωθείσα γεωργοκτηνοτροφική του εκμετάλλευση, έστω και αν έχει εκμεταλλεύσεις σε περισσότερες της μίας Δημοτικές ή Τοπικές Κοινότητες του ίδιου Δήμου. Αν υπάρχουν ζημιωθείσες εκμεταλλεύσεις, του ιδίου παραγωγού, και σε άλλο Δήμο της χώρας, τότε πρέπει να υποβληθεί και άλλη (νέα) αίτηση (στο Δήμο που ανήκουν), χωρίς την υποβολή πλήρους φακέλου, με την
προϋπόθεση ότι θα επισημαίνεται ο Δήμος στην οποία υποβλήθηκε ο πλήρης φάκελος και ότι τα δικαιολογητικά θα καλύπτουν το σύνολο των εκμεταλλεύσεών του σε όλους τους Δήμους.
Η αίτηση συντάσσεται σε ειδικό έντυπο αναλόγως του είδους της ζημιάς:
> Έντυπο Α για Φυτική Παραγωγή και Φυτικό Κεφάλαιο
> Έντυπο Γ για Πάγιο Κεφάλαιο
> Έντυπο Δ για Αποθηκευμένα προϊόντα και ζωοτροφές.
Στην αίτηση χορήγησης ενίσχυσης υποχρεωτικά πρέπει να αναγράφεται:
s το ονοματεπώνυμο του ενδιαφερομένου
s οι αριθμοί: φορολογικού μητρώου (Α.Φ.Μ.), Δελτίου Ταυτότητας (Α.Δ.Τ.),
s ο αριθμός λογαριασμού τραπέζης
s η διεύθυνση κατοικίας
s το τηλέφωνο (σταθερό και κινητό)
s τα στοιχεία της εκμετάλλευσης (σύμφωνα με το έντυπο)
Η αίτηση χορήγησης ενίσχυσης και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά θα παραλαμβάνονται από τον Ανταποκριτή του ΕΛ.Γ.Α. ατελώς. Η αίτηση θα πρωτοκολλείται και θα δίνεται στον αιτούντα πρωτοκολλημένο αντίγραφό της.
Οι Ανταποκριτές του ΕΛ.Γ.Α δεν θα παραλαμβάνουν Αιτήσεις με ελλιπή δικαιολογητικά. Εκπρόθεσμες αιτήσεις χορήγησης ενίσχυσης δεν γίνονται δεκτές.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η αίτηση χορήγησης ενίσχυσης υποβάλλεται σε κάθε περίπτωση στο όνομα του παραγωγού που ήταν κάτοχος της εκμετάλλευσης όταν συνέβη το ζημιογόνο αίτιο. Για τις εκμεταλλεύσεις που υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΕΛ.Γ.Α, η Δήλωση Καλλιέργειας/Εκτροφής αποτελεί αποδεικτικό κατοχής και επομένως η αίτηση χορήγησης ενίσχυσης υποβάλλεται από το ίδιο άτομο που υπέβαλε και τη Δήλωση Καλλιέργειας/Εκτροφής έτους 2011.
Η Κοινή Υπουργική Απόφαση του προγράμματος (ΦΕΚ 2259/Β/2014), τα έντυπα, το υπόδειγμα της Υπεύθυνης Δήλωσης καθώς και η παρούσα Ανακοίνωση έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΕΛ.Γ.Α www.elga.gr 
Β. ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΥ ΣΤΙΣ ΑΜΠΕΛΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
Ι. ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ
Με την υποβολή της αίτησης χορήγησης και προκειμένου για φυσικά πρόσωπα θα
επισυνάπτονται και τα εξής δικαιολογητικά:
1. Φωτοαντίγραφο των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας.
2. Φωτοαντίγραφο της πρώτης σελίδας του τραπεζικού βιβλιαρίου, όπου θα φαίνεται ευκρινώς ο αριθμός λογαριασμού.
3. Φωτοαντίγραφο βιβλιαρίου Ο.Γ.Α (εφόσον υπάρχει), όπου θα διακρίνονται τα στοιχεία του αιτούντα και η σχετική θεώρηση για το έτος ζημιάς (2011). Σε περίπτωση που δεν έχει ακόμα εκδοθεί βιβλιάριο θα προσκομίζεται σχετική βεβαίωση του Ο.Γ.Α.
4. Φωτοαντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1) του οικονομικού έτους 2011 (εισοδήματα που αποκτήθηκαν το έτος 2010) καθώς και του αντίστοιχου εκκαθαριστικού σημειώματος. Εάν η δήλωση φορολογίας εισοδήματος υποβλήθηκε χειρόγραφα, θα προσκομίζεται ευκρινές φωτοαντίγραφο αυτής από το αντίγραφο που έχει θεωρηθεί από τη Δ.Ο.Υ. Εάν η δήλωση φορολογίας εισοδήματος υποβλήθηκε ηλεκτρονικά, θα προσκομίζεται η εκτύπωση αυτής από το σύστημα TAXISNET, καθώς και η βεβαίωση καταχώρησης.
Σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος δεν ήταν υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για το έτος 2011, πρέπει να προσκομίσει σχετική υπεύθυνη δήλωση, όπου θα αναγράφεται και το Α.Φ.Μ του.
5. Φωτοαντίγραφο της απόφασης ένταξης, για τους νέους αγρότες.
6. Πιστοποιητικό προϊόντος βιολογικής προέλευσης, από τους διαπιστευμένους Οργανισμούς Ελέγχου και Πιστοποίησης.
ΙΙ. ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ
Με την υποβολή της αίτησης χορήγησης ενίσχυσης και προκειμένου για Νομικά πρόσωπα
θα επισυνάπτονται τα παρακάτω δικαιολογητικά:
1. Φωτοαντίγραφο του Καταστατικού της εταιρείας και τυχόν τροποποιήσεων του.
2. Φωτοαντίγραφο του Μετοχολογίου και των φορολογικών δηλώσεων οικονομικού έτους 2011 με τα αντίστοιχα εκκαθαριστικά σημειώματα των μετόχων.
3. Φωτοαντίγραφο της πρώτης σελίδας του τραπεζικού βιβλιαρίου, όπου θα φαίνεται ευκρινώς ο αριθμός λογαριασμού.
4. Φωτοαντίγραφο της Δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και του Μηχανογραφικού Δελτίου οικονομικών στοιχείων επιχειρήσεων και επιτηδευματιών (έντυπο Ε3) ή Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος ΟΕ, ΕΕ, Αστικών, Αφανών ή Συμμετοχικών Εταιριών, Κοινωνιών Αστικού Δικαίου και Κοινοπραξιών (έντυπο Ε5) -κατά περίπτωση - για το οικονομικό έτος 2011.
5. Φωτοαντίγραφο Φορολογικής και Ασφαλιστικής ενημερότητας.
6. Πιστοποιητικό προϊόντος βιολογικής προέλευσης, από τους διαπιστευμένους Οργανισμούς Ελέγχου και Πιστοποίησης.
ΙΙΙ. ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ
Όλα τα προαναφερόμενα δικαιολογητικά φυσικών και νομικών προσώπων υποβάλλονται συνοδευόμενα από Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/86, όπου θα βεβαιώνεται η ακρίβεια των προσκομισθέντων εγγράφων καθώς επίσης ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις ενίσχυσης. (υπόδειγμα με το περιεχόμενο της Υπεύθυνης Δήλωσης, έχει αποσταλεί στους Δήμους)
Τα στοιχεία της Δήλωσης συγκομιδής ή παραγωγής καθώς και τα στοιχεία του αμπελουργικού μητρώου θα αναζητηθούν από τον ΕΛ.Γ.Α και δεν απαιτείται η προσκόμιση τους.
IV. ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ - ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ
Οι χορηγούμενες ενισχύσεις αφορούν ενίσχυση για απώλεια φυτικής παραγωγής από προσβολή περονόσπορου στις καλλιέργειες αμπέλου (οινοποιίας, επιτραπέζια, σταφίδες) και βασική προϋπόθεση για την καταβολή της είναι το επίπεδο των ζημιών, να φθάνει ένα κατώτατο όριο, το οποίο καθορίζεται στο 30% των ομοειδών ειδών σε επίπεδο παραγωγού.
1. Δικαιούχοι ενίσχυσης απώλειας παραγωγής μπορεί να κριθούν φυσικά πρόσωπα που:
> Είναι Έλληνες υπήκοοι ή υπήκοοι άλλου κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ε.Ε).
> Έχουν δηλώσει τα αμπελοτεμάχια τους στη Δήλωση Καλλιέργειας /Εκτροφής του έτους 2011 και να έχουν ξοφλήσει τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις
> Είναι γεωργοί, δηλαδή ανήκουν σε μία από τις παρακάτω περιπτώσεις:
■ Γεωργοί κατά κύρια απασχόληση, που είναι δηλαδή ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ και το ατομικό γεωργικό τους εισόδημα είναι μεγαλύτερο από το ατομικό εξωγεωργικό τους εισόδημα ή
Νέοι αγρότες, εφόσον η ένταξη έγινε πριν την επέλευση του ζημιογόνου αιτίου, τούτου αποδεικνυόμενου με την υποβολή της σχετικής απόφασης ένταξης ή
Γεωργοί μη κατά κύρια απασχόληση, καθώς επίσης μικροεπαγγελματίες και μικροεισοδηματίες, που είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ και το ατομικό εξωγεωργικό τους εισόδημα είναι μικρότερο από το Εισόδημα Αναφοράς (15.000€) ή
Συνταξιούχοι οποιουδήποτε ταμείου, που το ατομικό εξωγεωργικό τους εισόδημά είναι μικρότερο από το Εισόδημα Αναφοράς (15.000 €) ή
Μικροεπαγγελματίες, Μικροεισοδηματίες, Περιστασιακοί εργάτες, μερικής απασχόλησης μισθωτοί, άνεργοι κλπ, που το ατομικό εξωγεωργικό τους εισόδημά δεν ξεπερνά το 1/3 του εισοδήματος αναφοράς (δηλ. 5.000 €).
> Δεν έχουν καμία υποχρέωση επιστροφής χρημάτων από άλλη ενίσχυση, η οποία έχει κριθεί ασυμβίβαστη
> Δηλώνουν στη Δήλωση φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2011, γεωργικό εισόδημα από την εκμετάλλευση που ζημιώθηκε, δηλαδή εισόδημα από αμπελοκαλλιέργεια
> Είναι μόνιμοι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της εκμετάλλευσης (έως 150 χλμ.)
> Έχουν συνολικό οικογενειακό εισόδημα (γεωργικό και εξωγεωργικό) μικρότερο από 45.000€, εκτός αν το γεωργικό οικογενειακό εισόδημα είναι μεγαλύτερο από το εξωγεωργικό οικογενειακό εισόδημα.
> Είναι καταχωρημένα τα αμπελοτεμάχια τους στο αμπελουργικό μητρώο
> Έχουν υποβάλει δήλωση συγκομιδής ή δήλωση παραγωγής (ισχύει για τις οινοποιήσιμες ποικιλίες) το έτος 2011.
2. Δικαιούχοι ενίσχυσης απώλειας παραγωγής μπορεί να κριθούν νομικά πρόσωπα που:
> Έχουν νομική προσωπικότητα και λειτουργούν τουλάχιστον ένα έτος με οικονομικά αποτελέσματα.
> Οι εταίροι ή τα μέλη που κατέχουν την πλειοψηφία των μετοχών είναι Έλληνες υπήκοοι ή υπήκοοι άλλου κράτους -μέλους της Ε.Ε.
> Δεν έχουν καμία υποχρέωση επιστροφής χρημάτων από άλλη ενίσχυση, η οποία έχει κριθεί ασυμβίβαστη.
> Έχουν δηλώσει τα αμπελοτεμάχια τους στη Δήλωση Καλλιέργειας /Εκτροφής του έτους 2011 και να έχουν ξοφλήσει τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις στον ΕΛ.Γ.Α
> Η κύρια δραστηριότητά τους είναι η άσκηση της γεωργίας και παρουσιάζουν γεωργικό εισόδημα από την εκμετάλλευση που ζημιώθηκε.
> Οι εταίροι ή τα μέλη που κατέχουν την πλειοψηφία των μετοχών είναι γεωργοί (το καταστατικό απαγορεύει τη μεταβίβαση μετοχών σε πρόσωπα που δεν ασκούν γεωργία, στο βαθμό που ανατρέπεται ο περιοριστικός όρος της πλειοψηφίας).
> Είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερα.
> Έχουν έδρα στην ευρύτερη περιοχή της εκμετάλλευσης με εξαίρεση τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις εντατικής μορφής .
> Είναι καταχωρημένα τα αμπελοτεμάχια τους στο αμπελουργικό μητρώο.
> Έχουν υποβάλει δήλωση συγκομιδής ή δήλωση παραγωγής (ισχύει για τις οινοποιήσιμες ποικιλίες) το έτος 2011.
Δεν δύνανται να κριθούν δικαιούχοι έστω και αν πληρούν τις προαναφερόμενες προϋποθέσεις οι εξής:
1. Τα πρόσωπα που έχουν ενταχθεί στο παρελθόν σε πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και δήλωσαν ψευδή στοιχεία ή αθέτησαν, με υπαιτιότητα τους, τους όρους και τις προϋποθέσεις που ανέλαβαν
2. Τα πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί την τελευταία πριν τη ζημιά τριετία ή το έτος ζημιάς ή που εκτίουν φυλάκιση δυνάμει δικαστικής αποφάσεως και η καταδίκη αφορά σε μια από τις παρακάτω περιπτώσεις: α) εξαπάτηση Δημοσίου, β) υποθέσεις εμπορίας και καλλιέργειας ναρκωτικών ουσιών, γ) ζωοκλοπή, δ) καταστροφή του περιβάλλοντος για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα και στο συγκεκριμένο χώρο, για τον οποίο υποβάλλεται το αίτημα χορήγησης ενίσχυσης και ε) παράνομη διακίνηση, εμπορία και χρήση μη εγκεκριμένων γεωργικών φαρμάκων
3. Τα πρόσωπα που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης αγροτών πριν την επέλευση του ζημιογόνου γεγονότος με εξαίρεση τη διατηρούμενη για ιδία κατανάλωση εκμετάλλευση
4. Τα νομικά πρόσωπα που τελούν υπό πτώχευση ή αποτελούν αντικείμενο συλλογικής πτωχευτικής διαδικασίας καθώς και οι επιχειρήσεις που παρουσιάζουν ζημιά στο προηγούμενο του έτους ζημιάς, έτος.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ
Οι αρχικές αιτήσεις που είχαν υποβληθεί προκειμένου να επισημανθεί η ζημιά, θα καθίστανται έγκυρες εφόσον στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα υποβολής των αιτήσεων επανυποβάλλονται με τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Η αίτηση χορήγησης ενίσχυσης υποβάλλεται σε κάθε περίπτωση στο όνομα του παραγωγού που ήταν κάτοχος όταν συνέβη το ζημιογόνο αίτιο. Σε περίπτωση θανάτου του κατόχου μετά την έλευση του ζημιογόνου αιτίου, με συνέπεια την αλλαγή κατόχου κατά το χρονικό διάστημα υποβολής των αιτήσεων χορήγησης ενίσχυσης, η αίτηση υποβάλλεται από τον νόμιμο κληρονόμο του, αλλά θα πρέπει να αναφέρεται υποχρεωτικά σε αυτή το όνομα του παραγωγού που ήταν κάτοχος της εκμετάλλευσης όταν συνέβη η ζημιά. Στις περιπτώσεις αυτές υποβάλλονται όλα τα δικαιολογητικά του αρχικού κατόχου (προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ήταν ή όχι δικαιούχος) και στη συνέχεια προσκομίζονται τα νομιμοποιητικά έγγραφα που απαιτούνται για τις περιπτώσεις κληρονομικής διαδοχής.
Σε περίπτωση που οι ζημιωθείσες εκμεταλλεύσεις είχαν ενταχθεί σε προηγούμενα προγράμματα κρατικών ενισχύσεων θα δηλωθούν με τα ίδια ακριβώς στοιχεία που είχαν δηλωθεί (ίδιο ΑΦΜ, Ονοματεπώνυμο, ΑΔΤ, κλπ.).
Οι δικαιούχοι κρατικής ενίσχυσης για ανασύσταση Φυτικού Κεφαλαίου και αποκατάσταση ζημιών παγίου κεφαλαίου, προκειμένου να τους καταβληθούν οι αντίστοιχες οικονομικές ενισχύσεις οφείλουν να προβούν στην ανασύσταση /αποκατάσταση των ζημιών τους έως τρεις (3) μήνες πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος, δηλαδή μέχρι 30-9-2016.
Σε περίπτωση θανάτου του δικαιούχου, οι κληρονόμοι προκειμένου να τύχουν των εγκριθεισών ενισχύσεων, υποχρεούνται να ενημερώσουν το αρμόδιο Υποκ/μα ΕΛ.Γ.Α έως και έξι μήνες από την ημερομηνία θανάτου ή την κοινοποίηση του πίνακα, προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Οι ενισχυθέντες παραγωγοί υποχρεούνται να διατηρήσουν το σύνολο της ενισχυθείσας εκμετάλλευσης για χρονικό διάστημα ανάλογο του είδους ζημιάς και ειδικότερα τα καρποφόρα δένδρα, αμπέλια και ακτινίδια για μια συνεχή πενταετία, τις πολυετείς καλλιέργειες για μία τουλάχιστον τριετία και τα επισκευασθέντα ή ανακατασκευασθέντα γεωργοκτηνοτροφικά κτίσματα για μία συνεχή δεκαετία.
Ως αφετηρία έναρξης των χρονικών υποχρεώσεων θα θεωρείται η ημερομηνία υποβολής της αίτησης αποκατάστασης από το δικαιούχο παραγωγό.
Τροποποιήσεις φορολογικών στοιχείων δεν θα γίνονται δεκτές μετά την υποβολή των αιτήσεων χορήγησης ενίσχυσης.




Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο