Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Καταργούνται τα τεκμήρια διαβίωσης από την 1η Ιανουαρίου 2015

Καταργούνται τα τεκμήρια διαβίωσης από την πρώτη του Ιανουαρίου του 2015, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Δημόσιων Εσόδων, καθώς το νέο Ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο είναι σχεδόν έτοιμο για να εφαρμοστεί.

Από τον επόμενο χρόνο, η εφορία θα διατηρεί ατομικό προφίλ για κάθε φορολογούμενο, κοινώς φακέλωμα, όπου θα υπάρχει καταγεγραμμένη η περιουσία του, κινητή και ακίνητη και θα παρακολουθούνται ηλεκτρονικά οι οικονομικές συναλλαγές και τα εισοδήματά του.


Τώρα και με βάση το σημερινό σύστημα των τεκμηρίων η εφορία υπολογίζει μια αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης για στοιχεία διαβίωσης του φορολογούμενου, όπως είναι το ΙΧ του, η επιφάνεια της κατοικίας του, το αν διαθέτει πισίνα κ.α. Επίσης, στο τεκμαρτό εισόδημα προστίθενται και πραγματικές δαπάνες όπως είναι αυτές για ιδιωτικά σχολεία.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα φορολογούμενοι να πληρώσουν υπέρογκους και εξοντωτικούς φόρου γιατί διαθέτουν απλώς ένα ΙΧ και μια κατοικία. Αυτή τη στιγμή όλα τα οικονομικά δεδομένα των φορολογουμένων είναι καταχωρημένα ηλεκτρονικά και είναι εύκολη η επεξεργασία και η διασταύρωση στοιχείων.
Τράπεζες ασφαλιστικές εταιρείες, κλινικές, γυμναστήρια, εταιρείες κοινής ωφέλειας, στέλνουν πλήρη αναφορά ανά τακτά χρονικά διαστήματα στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για κάθε πελάτη τους.

Με βάση το σύστημα του περιουσιολογίου που πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2015 τα τεκμήρια θα καταργηθούν ως μέτρο υπολογισμού του πραγματικού εισοδήματος, αλλά θα διατηρηθούν εμμέσως και «μεταρρυθμισμένα» για την επιλογή των φορολογούμενων που θα υπόκεινται σε φορολογικό έλεγχο.

Για παράδειγμα, αν ένας ελεύθερος επαγγελματίας δηλώνει εισόδημα χαμηλότερο από αυτό που προκύπτει με βάση το τεκμήριο δεν θα φορολογείται με βάση το τελευταίο. Θα εκδίδεται εντολή φορολογικού ελέγχου και θα υπόκεινται σε έλεγχο με βάση τις έμμεσες τεχνικές προσδιορισμού του εισοδήματος στις οποίες βασικά συστατικά αποτελούν οι τραπεζικές καταθέσεις, οι πραγματικές δαπάνες του φορολογούμενου, τα περιουσιακά του στοιχεία κ.α.

kontranews



Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο