Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Σοκ: Ελλάδα και Ιταλία δεν ξέρουν πόσες ψυχές είχε το Norman Atlantic

Δεν έχει τέλος το αλαλούμ που επικρατεί ανάμεσα σε Ελλάδα και Ιταλία για τον συνολικό αριθμό των επιβαινόντων στο Norman Atlantic με τoν εισαγγελέα του Μπάρι να επιμένει ότι συνολικά ήταν 499, αφού στο μοιραίο πλοίο φαίνεται πως υπήρχαν λαθρεπιβάτες, αλλά και υπεράριθμοι που δεν έχουν συμπεριληφθεί στην επίσημη λίστα, η οποία ανέφερε 478.

Ετσι το ρεσιτάλ ασυνεννοησίας με τις λίστες επιβίβασης και τους πραγματικά επιβιβασθέντες συνεχίζεται με αποτέλεσμα να επικρατεί σύγχυση όχι μόνο για τον αριθμό των αγνοουμένων και των νεκρών, αλλά και για τον αριθμό των διασωθέντων και τον ακριβή αριθμό αυτών που είχαν τελικά επιβιβαστεί στο πλοίο. Σημειωνένται ότι χθες η εταιρεία με ανακοίνωσή της προέβη σε διόρθωση του αριθμού των επιβαινόντων, από 478 σε 475.
Εισαγγελέας Μπάρι: 499 επιβαίνοντες είχε το πλοίο
Από την πλευρά του σήμερα, ο εισαγγελέας Τζιουζέπε Βόλπε δήλωσε πως στο μοιραίο πλοίο επέβαιναν τρεις λαθρεπιβάτες, δύο Αφγανοί και ένας Σύρος, ένας εκ των οποίων έχει ήδη ζητήσει πολιτικό άσυλο, αλλά και 18 υπεράριθμοι (overbooking), προφανώς άτομα που για άγνωστο γιατί τα ονόματα τους δεν ήταν στην λίστα. Ετσι ο ιταλός εισαγγελέας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να εντοπιστούν εντός του πλοίου και άλλοι νεκροί, πέραν των 11 επιβεβαιωμένων θυμάτων.
Ο Ιταλός εισαγγελέας είπε πως από τους 499 επιβαίνοντες αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν στοιχεία για 179, .Συγκεκριμένα υποστήριξε ότι αφαιρώντας τον αριθμό των νεκρών οι διασωθέντες από τον πολεμικό ναυτικό της Ιταλίας είναι μέχρι στιγμής 214 «με τους 96 να έχουν αποβιβαστεί στην Απουλία και 39 να κατευθύνονται στον Τάραντα. Παραμένουν 179, για τους οποίους δε γνωρίζουμε την τύχη, εκ των οποίων πολλοί, ελπίζουμε όλοι, ότι θα βρίσκονται σε πλοία τα οποία έσπευσαν να προσφέρουν βοήθεια και κατευθύνονται προς την Ελλάδα».
Την ίδια ώρα η ιταλική εφημερίδα Ιl Fatto Quatidiano ανέφερε πως ανάμεσα στους επιβαίνοντες που διασώθηκαν από το φλεγόμενο πλοίο υπάρχουν και 80 τα ονόματα των οποίων δεν περιλαμβάνονταν στις λίστες των επιβατών ή των μελών του πληρώματος, ενώ οι ιταλικές αρχές ανέφεραν ότι αγνοούνται 40 άτόμα, εκ των οποίων οι 32 είναι Ελληνες.
Δύο από τα 12 θύματα δεν έχουν ακόμα ανασυρθεί από το νερό
Aπό τους 12 νεκρούς, μόνο δυο ακόμη δεν έχουν ανασυρθεί από τη θάλασσα, ενώ οι σοροί τεσσάρων βρίσκονται στο πλοίο San Giorgio (εκεί βρίσκεται και η σορός του ατόμου που τελευταία ανασύρθηκε από τη θάλασσα) και ακόμη τεσσάρων έχουν μεταφερθεί με σκάφη της ακτοφυλακής σε λιμάνια της Απουλίας.
Νωρίτερα οι ιταλικές αρχές -ενώ ακόμη οι επιβεβαιωμένοι νεκροί ανέρχονταν σε 10- είχαν επιβεβαιώσει ότι οι Ελληνες είναι δυο: Ο Γιώργος Δούλης (η ιστορία του οποίου, επίσης, εξελίσσεται σε θρίλερ καθώς δεν αναγνωρίστηκε από το γιο του) και ο οδηγός νταλίκας από τη Βέροια Κωνσταντίνος Κουφόπουλος. Επίσης τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι ανάμεσα στους νεκρούς υπάρχουν και τρεις Ιταλοί οδηγοί οι 34χρονος Τζιοβάνι Ρινάλντι, ο 32χρονος Λικάρντο Μικέλς και ο 57χρονος Καρμίνε Μπαλζάνο.
Ωστόσο, όπως σημειώνει η Il Fatto Quatidiano υπάρχει ο φόβος ότι στα γκαράζ του πλοίου μπορεί να βρεθούν και άλλοι νεκροί, άνθρωποι που αιφνιδιάστηκαν από την πυρκαγιά και δεν κατάφεραν να βγουν στο κατάστρωμα. Αλλωστε, όπως προκύπτει και από τις μαρτυρίες διασωθέντων στα γκαράζ του πλοίου κοιμούνταν αρκετοί οδηγοί νταλικών.
Βέβαια στον μακρύ κατάλογο των νεκρών προστέθηκαν σήμερα ακόμη δυο αυτά των Αλβανών εργαζομένων σε ρυμουλκά που επιχειρούσαν να ρυμουλκήσουν το Norman Atlantiac προς το λιμάνι της Αυλώνας, οι οποίοι βρήκαν τραγικό θάνατο όταν έσπασε ο κάβος και τους παρέσυρε.
Υπουργείο Ναυτιλίας: 201 είναι οι Ελληνες που έχουν διασωθεί
Νωρίτερα σήμερα το υπουργείο Ναυτιλίας, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου δίνοντας τα νέα στοιχεία για τη ναυτική τραγωδία του Norman Atlantic και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης έκανε λόγο για 201 Ελληνες που έχουν διασωθεί από το φλεγόμενο πλοίο. «Συνολικά 201 άτομα βρίσκονται με ασφάλεια είτε σε πλοία είτα σε ελληνικό έδαφος», δήλωσε ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, προσθέτοντας ότι συνεχίζεται η διασταύρωση των ονομάτων όχι μόνο με τις ιταλικές αρχές αλλά και με τους πλοιάρχους των πλοίων που συμμετείχαν στην επιχείρηση. Ωστόσο για τον πραγματικό αριθμό των επιβαινόντων, αλλά και των αγνοουμένων δεν έγινε καμία αναφορά.
iefimerida


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο