Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Έρχεται ιστορικός συμβιβασμός - Επεξεργάζονται νέα συμφωνία με την Ελλάδα χωρίς Τρόικα – Η ΕΚΤ στηρίζει τις τράπεζες

Η Ευρώπη κατανοεί ότι το μνημόνιο είναι παγίδα θανάτου για την Ελλάδα και πρέπει ριζικά να αλλάξει.
Ιστορικός συμβιβασμός βρίσκεται προ των πυλών μεταξύ της ΕΕ και της Ελλάδος. 
Η πολιτική εξωστρέφειας που υιοθετεί η Ελλάδα, προτείνοντας ριζικές αλλαγές στα μνημόνια και κατάργηση της Τρόικα βρίσκει μεγαλύτερη απήχηση πλέον στην Ευρώπη. 
Οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής πλευράς ειδικά από τον έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με κορυφαίους ευρωπαίους παράγοντες (χθες με την γαλλική κυβέρνηση) αποδεικνύει ότι η Ευρώπη κατανοεί ότι το μνημόνιο είναι παγίδα θανάτου και πρέπει ριζικά να αλλάξει. 
Όταν φθάνει ο Junker o πρόεδρος της Commission να θεωρεί ότι….η Τρόικα θα μπορούσε να καταργηθεί στην Ελλάδα και γενικώς υπάρχει διάθεση….να συνομιλήσουν οι ευρωπαίοι με την νέα ελληνική κυβέρνηση αποδεικνύεται ότι δεν θα υπάρξει σύγκρουση αλλά συμφωνία. 
Με βάση έγκυρες πληροφορίες έρχεται ιστορικός συμβιβασμός μεταξύ της ΕΕ και της Ελλάδος που θα περιλαμβάνει τις εξής παραμέτρους 
1)Το μνημόνιο με την μορφή που το γνωρίζουμε καταργείται. 
Ίσως παραμείνει ως ένα μεταβατικό κέλυφος αλλά δεν θα έχει την μορφή του μνημονίου η νέα συμφωνία. 
Θα υπάρξει μια νέα συμφωνία αναπτυξιακή συμφωνία που θα επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και θα περιλαμβάνει αναπτυξιακές ρήτρες 
2)Δεν αποκλείεται για λόγους καθαρά τεχνικούς να υπάρξει και δεύτερη δίμηνη παράταση του υφιστάμενου μνημονίου έως τα τέλη Απριλίου του 2015 ώστε να υπάρξει χρόνος να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και να συμφωνηθεί το νέο πλάνο συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Ελλάδος. 
3)Στην νέα αναπτυξιακή συμφωνία θα συμμετέχουν και οι 3 θεσμοί της Τρόικα η ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ με διαφορετικό όμως ρόλο και με διαφορετική στόχευση. 
Δεν θα πρόκειται για ένα άλλο μνημόνιο αλλά ένα νέο πρόγραμμα όπου η Ελλάδα θα δεσμεύεται για μεταρρυθμίσεις αλλά η Ευρώπη θα στηρίξει την ανάπτυξη. 
4)Δεν υπάρχει σχεδιασμός για νέα χρηματοδότηση – ωστόσο δεν έχει αποκλειστεί. 
Αν υπάρξει νέα χρηματοδότηση δεν θα ξεπεράσει τα 10 δισεκ. ευρώ. 
5)Η ΕΚΤ που συνεδριάζει την Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου θα ανανεώσει το πρόγραμμα παροχής ρευστότητας μέσω ELA. 
Το πρόγραμμα ανανεώνεται κάθε 14 ημέρες και είναι ύψους 10 δισεκ. με προοπτική αύξησης τους αν και εφόσον χρειαστεί. 
Η ΕΚΤ δεν θα αδειάσει τις ελληνικές τράπεζες. 
Ωστόσο θα επαναλάβει την πάγια θέση της ότι όσο υπάρχει συμφωνία η ΕΚΤ θα στηρίζει τις τράπεζες.
Σε αυτή την περίπτωση ή η νέα συμφωνία Ελλάδος με ΕΕ θα έχει υπογραφεί πριν τις 28 Φεβρουαρίου ή αν δεν έχουν προλάβει τα εμπλεκόμενα μέρα να ολοκληρώσουν την νέα συμφωνία θα υπάρξει δίμηνη παράταση του μνημονίου έως τα τέλη Απριλίου του 2015. 
6)Οι εκροές καταθέσεων έχουν πλήξει την ρευστότητα.
Τον Δεκέμβριο οι καταθέσεις μειώθηκαν στα 160,2 δισεκ ευρώ και με βάση ενδείξεις τον Ιανουάριο μειώθηκαν μεταξύ 12 με 14 δισεκ. δηλαδή στα 148 με 146 δισεκ. ευρώ. 
Οι καταθέσεις πλέον κινούνται κάτω από τα επίπεδα του Ιουνίου του 2012 στα 150,5 δισεκ. ευρώ. 
Η μεγάλη μείωση των καταθέσεων στα 146 με 148 δισεκ. ευρώ δημιουργεί χάσμα ρευστότητας με τα δάνεια περίπου 67 με 68 δισεκ. ευρώ που σημαίνει ότι αυξάνεται κατακόρυφα η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ. 
Ήδη οι ελληνικές τράπεζες έχουν δανειστεί 65 δισεκ. από την ΕΚΤ και 2,5 δισεκ. από το ELA. 
7)Μια από τις βασικές ρήτρες που έχει ζητήσει η ΕΕ είναι σε διάστημα 6 μηνών η Ελλάδα να παρουσιάσει έργο στο θέμα της διαφάνειας. 
Με βάση ασφαλείς πληροφορίες ο Νικολούδης ο νέος υπουργός κατά της διαφθοράς εντός των επόμενων 15ημερών θα ξεκινήσει να φέρνει στο φως υποθέσεις….οι οποίες θα καταλήξουν στην δικαιοσύνη. 
Με βάση πολύ έγκυρες πληροφορίες θα ανοίξουν πλειάδα υποθέσεων στο πλαίσιο της κάθαρσης που έχει απαιτήσει η ΕΕ. 
Η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να συνδράμει στο σκέλος αυτό, η κυβέρνηση θα στείλει επιχειρηματίες, τραπεζίτες και μιντιάρχες στην δικαιοσύνη ώστε να περάσει το μήνυμα ότι η Ελλάδα….αλλάζει. 


bankingnews

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο