Τρίτη 14 Απριλίου 2015

ΣΦΙΓΓΑ 2015: Κάλεσμα συμμετοχής σε καλλιτεχνικές δράσεις στη Θήβα

Το SPHINX2015- THE HIDDEN THEBES FESTIVAL είναι ένα καλλιτεχνικό project το οποίο διοργανώνει και επιμελείται η οργάνωση ΣΦΙΓΓΑ. Την οργάνωση ΣΦΙΓΓΑ απαρτίζουν καλλιτέχνες, επιστήμονες από διάφορα μέρη και Θηβαίοι πολίτες. Η ΣΦΙΓΓΑ συστάθηκε με σκοπό να δημιουργήσει τις απαραίτητες συνθήκες μιας πολιτιστικής αναγέννησης του τόπου μας, μέσα από την παρότρυνση του διεθνούς ενδιαφέροντος, στην αναζήτηση των αθέατων πλευρών αυτής της πόλης, πλευρές που είναι όμως ικανές να προκαλούν έντονα ερωτήματα στον τοπικό και παγκόσμιο πολιτισμό.

Θέμα του festival αποτελεί η επιστροφή στην απάντηση που έδωσε ο Οιδίποδας στο αίνιγμα που έθετε η Σφίγγα των Θηβών στους ανθρώπους που ήθελαν να εισέλθουν στην πόλη.
Οι εκδοχές του μύθου της ΣΦΙΓΓΑΣ είναι πάμπολλες ήδη από την αρχαιότητα. Το θέμα της Σφίγγας ταξιδεύει τον ονειροπόλο σε μια άλλη διάσταση μέσα από τις πολλές εκδοχές της που αφορούν στο νόημα, δηλαδή την ταυτότητα του ανθρώπου.
Στη βασική εκδοχή, η Σφίγγα στεκόταν πάνω σε έναν βράχο στην είσοδο της πόλης (σαν να ήταν ο φύλακάς της) και υπέβαλλε το αίνιγμα σε κάθε περαστικό. Όποιος δεν μπορούσε να το λύσει, γινόταν τροφή αυτού του τέρατος. Έτσι χάθηκαν πολλοί.
Ο Κρέοντας ανήγγειλε ότι θα δώσει το θρόνο και το χέρι της βασίλισσας Ιοκάστης σε εκείνον που θα απαλλάξει τη Θήβα από τη Σφίγγα. Καθώς ο Οιδίποδας περιπλανιόταν, αποφεύγοντας να γυρίσει στην Κόρινθο για να μην σκοτώσει τον, όπως νόμιζε σύμφωνα με τον χρησμό, πατέρα του Πόλυβο και να μην παντρευτεί την, όπως νόμιζε, μητέρα του Μερόπη, βρέθηκε στα μέρη της Θήβας και κατά τραγική σύμπτωση βρέθηκε σε συμπλοκή όπου σκότωσε τον πραγματικό του πατέρα Λάϊο.
Η Σφίγγα ορθώθηκε απειλητική μπροστά του και του ζήτησε να λύσει το αίνιγμα:
«Ποιό είναι αυτό που μία έχει φωνή και μεταβάλλεται από τετράποδο σε δίποδο και τρίποδο;»
Ο Οιδίποδας απάντησε: «Ο άνθρωπος» και η Σφίγγα αυτοκτόνησε αλλά αυτό είχε ως συνέπεια να παντρευτεί τη βασίλισσα της Θήβας που ήταν η μητέρα του.

Η Σφίγγα της Θήβας, του παγκοσμίως γνωστού ελληνικού μύθου αποτελεί μέσα από τα βάθη της ανθρώπινης ιστορίας το αρχέτυπο που σηματοδοτεί το διαρκές και εμβληματικό ερώτημα για τη φύση και τα αδιέξοδα του ανθρώπου: «Τί είναι ο άνθρωπος;» είναι το ερώτημα που θέτει και σήμερα το διεθνές συλλογικό έργο «ΣΦΙΓΓΑ 2015», έργο στο μεταίχμιο μιας εποχής που αντιμετωπίζει την πλεονεξία, τη βία, την οικολογική καταστροφή, την απώλεια της ιστορίας και της γνώσης ως παγκόσμια και τοπικά προβλήματα.

Η ΣΦΙΓΓΑ 2015 είναι ένα καλλιτεχνικό project στον αστικό και κοινωνικό χώρο της πόλης της Θήβας, όπου καλλιτέχνες διαφορετικών ειδικοτήτων απ’ όλο τον κόσμο, συγγραφείς, επιστήμονες και κοινό, δημιουργούν αλληλεπιδρώντας με τα στοιχεία της πολιτιστικής παρακαταθήκης της πόλης, προτείνοντας λύσεις για την «ίδρυση της πόλης του μέλλοντος», δηλαδή του χώρου που θέλουμε να υπάρχουμε και να ζούμε ως άνθρωποι.

Στο Αίνιγμα της Σφίγγας επανεξετάζεται το νόημα του ανθρώπου μέσα από τη θέση του στο χώρο και στο χρόνο, δηλαδή η ταυτότητά του μέσα από:
το απώτερο παρελθόν με τις αξίες και τον πολιτισμό που δημιούργησε
την τωρινή κοινωνία, τις σημερινές προκλήσεις και κοινωνικοοικονομικές συγκρούσεις, τις σύγχρονες πολιτισμικές ροές και συγχωνεύσεις (πολιτιστική επέκταση, μετανάστευση), το ρόλο της τεχνολογίας, της επικοινωνίας και του internet, τη δύναμη της σημερινής εξουσίας, την γονιδιακή επιστήμη, την αστροφυσική και τις διαστημικές εξερευνήσεις, την τεχνητή νοημοσύνη, την τεχνητή συνείδηση, κ. α.
τις προτάσεις για το παρόν/μέλλον/παρελθόν του ανθρώπου.



Παρεμβάσεις graffiti


Παρεμβάσεις graffiti σε 5 επιλεγμένους τοίχους μέσα στην πόλη με σκοπό την αισθητική ανάδειξη του χώρου μεσά από την σύνδεση και την συνομιλία με τα ιστορικά – πολιτιστικά χαρακτηριστικά του κάθε χωρικού σημείου. Οι παρεμβάσεις θα γίνουν από τοπικές ομάδες γραφιστών και καλλιτέχνες graffiti.



ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:
Στον διαγωνισμό θα επιλεγούν 5 έργα graffiti. Ο κάθε καλλιτέχνης μπορεί να στείλει  το ανώτερο 2 έργα  επιλέγοντας κάποιο συγκεκριμένο και διαθέσιμο χώρο για την υλοποίηση του. Η προεπιλογή θα πρέπει να τηρεί τις παρακάτω προδιαγραφές.

- Περιγραφή - περίληψη του έργου έως 120 λέξεις
- Διάσταση εκτύπωσης φωτογραφίας  Α2 ή Α3
-   Ψηφιακό μέγεθος συμμετοχής (προς επιλογή) το λιγότερο 1200Χ1200 px. (αρχείο  
             επέκταση JPG). Ηλεκτρονική διεύθυνση αποστολής thebes.sphinx@gmail.com.
- Στοιχεία επικοινωνίας συμμετεχόντων (Ονοματεπώνυμο,  διεύθυνση κατοικίας)
- Προσωπική φωτογραφία  (300 x 300 px)
- Βιογραφικό έως 120 λέξεις


ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ:
- Χρόνος που ισχύει το κάλεσμα: έως 30 Μαίου
- Χρόνος επιλογής συμμετοχής: έως 15 IOYNIOY 2015.
- Χρόνος και διάρκεια διεξαγωγής: 15 ΙΟΥΝΙΟΥ - 15 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015

Οφέλη για τους δημιουργούς:
Παρουσίαση των έργων-παρεμβάσεων και των δημιουργών τους στο site.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 6986503746 για περαιτέρω πληροφορίες.



Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο