Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

ΓΙΟΡΤΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ, 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ΓΙΟΡΤΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015
 ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ

Η 23η Απριλίου καθιερώθηκε από την UNESCO ως  η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων το 1995 στο Παρίσι, ως ημέρα αφιερωμένη σε τρεις μεγάλους δημιουργούς της παγκόσμιας λογοτεχνίας που «έφυγαν»  από τη ζωή την ίδια ημέρα (!), στις 23 Απριλίου 1616 : του Miguel de Cervantes, του William Shakespeare και του  Inca Garcilaso de la Vega, αλλά και άλλων επιφανών συγγραφέων  που «ήρθαν» ή «έφυγαν»  την ίδια ημέρα από τη ζωή, όπως των Maurice Druon (γ. 1918), Haldor Κ. Laxness (γ. 1902), Manual Mejia Vallejo (θ. 1923), Vladimir Nabokov (γ. 1899) και Josep Pla (θ. 1981).
Σκοπός της καθιέρωσης της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου ήταν η ενθάρρυνση όλων, και ιδιαίτερα των νέων, να ανακαλύψουν τη χαρά της ανάγνωσης και να εκτιμήσουν τις αναντικατάστατες συνεισφορές εκείνων που προήγαγαν στην κοινωνική και πολιτιστική πρόοδο της ανθρωπότητας. 
Οι ρίζες του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου βρίσκονται στην Καταλανία της Ισπανίας, όπου στις 23 Απριλίου 1923 - ημέρα του Αγίου Γεωργίου – όπου οι ντόπιοι τίμησαν τη μνήμη του μεγάλου εθνικού Ισπανού λογοτέχνη Miguel de Cervantes. Σύμφωνα μάλιστα με την παράδοση, φέρεται ότι κάθε τέτοια ημέρα μαζί με κάθε βιβλίο που αγοράζεται, προσφέρεται και ένα τριαντάφυλλο.
 Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ δε θα μπορούσε να παραλείψει την ενεργό συμμετοχή της στον μεγάλο εορτασμό. Δράσεις και εκδηλώσεις για το βιβλίο αλλά και …happenings J  έχουν προγραμματιστεί στη διάρκεια της ημέρας, για μικρούς και μεγάλους.
      10.00 Ο ΤΑΞΙΔΙΩΤΗΣ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ, εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Δημοτικών Σχολείων (σε συνεργασία με το Ευγενίδιο Ίδρυμα) – με τις  εκπαιδευτικούς Βασιλική Νιαβή και Χρύσα Σταμάτη. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί καθημερινά μέχρι τις 8 Μαΐου.
      12:30 ΠΟΙΗΤΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΜΑΤΑ, για μαθητές Γυμνασίου – με την εκπαιδευτικό Κατερίνα Δημόκα
      16:00 ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ, για παιδιά – Εισήγηση-Παρουσίαση από την εκπαιδευτικό Βασιλική Νιαβή - Προβολή της ομώνυμης ταινίας (animation - διασκευή για παιδιά)
      19:00 ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ με τον συγγραφέα ΣΩΤΗΡΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ – με πρωτοβουλία των μελών της Ομάδας Ανάγνωσης-Λογοτεχνίας της Βιβλιοθήκης. Συζήτηση για την ανάγνωση, τη λογοτεχνία, το βιβλίο, τη δυναμική της συγγραφής.
      20:30 ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ με τους ΒΑΣΙΛΗ ΜΙΤΣΙΑΚΟ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΡΚΑΝΑ
Φυσικά, αρωγοί όπως πάντα ο Σύλλογος ΦΙΛΟΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ και οι εθελοντές της Βιβλιοθήκης!

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο