Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Απάντηση Αν. Υπ Αποστόλου σε Μπασιάκο για εκκρεμείς πληρωμές σε αγρότες

ΘΕΜΑ:             
«Πληρωμές σε δικαιούχους αγρότες»

ΣΧΕΤ:       Η Ερώτηση   527/5-3-2015

Απαντώντας στην παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Ε. Μπασιάκος, για τα θέματα της αρμοδιότητάς μας, σας πληροφορούμε τα εξής:

1. Πληρωμές ΕΛ.Γ.Α.
Όσον αφορά στις ζημιές που προξενήθηκαν από διάφορα ζημιογόνα αίτια (βροχοπτώσεις, πλημμύρες, χαλαζοπτώσεις κ.λπ.) που σημειώθηκαν κατά την καλλιεργητική περίοδο του 2014, σε διάφορες καλλιέργειες (δενδρώδεις, βαμβακοκαλλιέργειες, κηπευτικών , κ.λπ.) σε όλη τη χώρα, ο ΕΛ.Γ.Α. έχει αρχίσει από το Δεκέμβριο του 2014 την καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους παραγωγούς.

Ειδικότερα, στους τρείς πρώτους μήνες του 2015, ο ΕΛ.Γ.Α. έχει καταβάλει αποζημιώσεις ύψους περίπου 59.000.000 ευρώ.
Στη συνέχεια, από τον ΕΛ.Γ.Α. έχουν προγραμματιστεί πληρωμές τον Απρίλιο, το Μάιο και τον Ιούνιο του 2015, που θα περικλείουν όλες τις ζημιές που σημειώθηκαν στις καλλιέργειες, μετά την άνοιξη του 2014, σε διάφορες περιοχές της χώρας ( Θεσσαλία, Στερεά, Ήπειρο κ.λπ.).
Ομοίως, για ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο, ο ΕΛ.Γ.Α. έχει καταβάλει το μεγαλύτερο μέρος των αποζημιώσεων στους δικαιούχους κτηνοτρόφους, (πάνω από το 60%) και αναμένεται η ολοκλήρωση των καταβολών εντός του Μαΐου του 2015.
Όσον αφορά στα προγράμματα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων αρμοδιότητας ΠΣΕΑ, σημειώνεται ότι από τον ΕΛ.Γ.Α. έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές ενισχύσεις μέχρι τέλη του 2010, για ζημιές από δυσμενείς καιρικές συνθήκες σε γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις (φυτικό, πάγιο κεφάλαιο κ.λπ.) σε όλη τη χώρα.
Τα εγκεκριμένα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προγράμματα, που βρίσκονται σε εξέλιξη, είναι το ετήσιο του 2011, οι πυρκαγιές του 2011, καθώς και οι πυρκαγιές του 2012, ενώ τα επόμενα προγράμματα (δηλαδή ετήσιο του 2012 κ.λπ.) βρίσκονται σε αναμονή των εγκρίσεων και των εκδόσεων ΚΥΑ σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
Για τα προγράμματα που τρέχουν, ο ΕΛ.Γ.Α. έχει ήδη ξεκινήσει την καταβολή των ενισχύσεων στους επιλέξιμους παραγωγούς, σύμφωνα με τον Κανονισμό Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων και των Κατευθυντήριων Γραμμών για τη γεωργία και δασοκομία.
Σημειώνεται ότι οι ενισχύσεις των προγραμμάτων ΠΣΕΑ αποτελούν κρατικές ενισχύσεις που προέρχονται από τον Κρατικό προϋπολογισμό και καταβάλλονται με σκοπό τη διατήρηση της αγροτικής δραστηριότητας.
Για το λόγο αυτό αφορούν βεβαιωμένες δαπάνες. Δηλαδή, πρώτα γίνεται η αποκατάσταση-αντικατάσταση των ζημιών φυτικού και πάγιου κεφαλαίου από τους παραγωγούς ή η αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου, στη συνέχεια βεβαιώνεται από τους αρμόδιους γεωτεχνικούς η πραγματοποίηση των εργασιών και ακολούθως καταβάλλονται οι αντίστοιχες ενισχύσεις.
Συνεπώς δεν μπορεί να δοθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα καταβολής των ενισχύσεων, καθώς αυτό θα εξαρτηθεί από το χρόνο αποκατάστασης των ζημιών από τους παραγωγούς (όπως προαναφέρθηκε) και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η ολοκλήρωση των ενισχύσεων σύμφωνα με τα παραπάνω.

2. Πληρωμές Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα πληρωμών, έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες πληρωμής για την ειδική ενίσχυση βάμβακος (συνδεδεμένη) 2014 και της ενιαίας ενίσχυσης 2014. Για την ειδική ενίσχυση βάμβακος έχει πιστωθεί το ποσό των 177.361.223 ευρώ σε 46.857 δικαιούχους και το ποσό των 16.797.023 ευρώ σε 23.582 δικαιούχους για την ενιαία ενίσχυση.
Επιπλέον, θα ακολουθήσουν, μέχρι το τέλος Μαρτίου, πληρωμές εκκρεμοτήτων άμεσων ενισχύσεων ετών 2010 και 2011 καθώς και οι πληρωμές για τα προγράμματα της σηροτροφίας και μελισσοκομίας.
Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου θα πραγματοποιηθούν: η επόμενη πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης έτους 2014, οι πληρωμές της συνδεδεμένης ενίσχυσης ελαιολάδου, σκληρού σίτου και βόειου κρέατος για τις ορεινές-μειονεκτικές περιοχές (άρθρο 68) και η πληρωμή των εκκρεμοτήτων της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος 2014. Την ίδια χρονική περίοδο θα καταβληθούν στους δικαιούχους τα ποσά για τα καθεστώτα ενίσχυσης στα Μικρά Νησιά Αιγαίου, δηλαδή για παραδοσιακούς ελαιώνες, δαμάσκηνα Σκοπέλου, φασόλια και βρώσιμο λαθούρι, γεώμηλα, τοματάκι Σαντορίνης, αγκινάρα Τήνου και εσπεριδοειδή. Για την πληρωμή των καθεστώτων ενίσχυσης στα Μικρά Νησιά Αιγαίου αναμένεται η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης, καθώς έχουν τροποποιηθεί τα ποσά ανά καθεστώς σύμφωνα με το εθνικό πρόγραμμα, όπως εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επίσης, μέχρι τέλος Μαΐου, θα πληρωθούν οι εκκρεμότητες των άμεσων ενισχύσεων 2012. 
Αναφορικά με το μέτρο της εξισωτικής αποζημίωσης επισημαίνεται ότι, για το έτος αιτήσεων 2014, η πληρωμή της εκκαθάρισης εκτιμάται να πραγματοποιηθεί στα τέλη Μαΐου, ενώ οι συμπληρωματικές πληρωμές προηγούμενων ετών θα πραγματοποιηθούν στις αρχές Μαΐου, υπό την προϋπόθεση διάθεσης των απαιτούμενων πιστώσεων.
Όσον αφορά στο μέτρο των αγροπεριβαλλοντικών ενισχύσεων, βρίσκεται σε εξέλιξη η ολοκλήρωση της ανάπτυξης του πληροφοριακού συστήματος, για τον υπολογισμό πληρωμής για το σύνολο των δράσεων, το οποίο στη συνέχεια θα ελεγχθεί από τις υπηρεσίες του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. ως προς την ορθότητα υλοποίησης. Μετά την επιβεβαίωση της ορθότητας του υπολογισμού πληρωμής θα είναι δυνατή η διαδικασία δημιουργίας και αποστολής φακέλων πληρωμής από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (συμπληρωματικές πληρωμές για τη δράση μείωσης νιτρορύπανσης και τη δράση της βιολογικής γεωργίας έτους 2012, πληρωμές για τις λοιπές δράσεις του πρώτου έτους εφαρμογής). Οι προαναφερόμενες πληρωμές αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του Απριλίου τρέχοντος έτους και θα ακολουθήσουν οι πληρωμές για τα επόμενα έτη εφαρμογής.
Στο πρόγραμμα για τους νέους Αγρότες οι πληρωμές συνεχίζονται κανονικά και δεν υπάρχουν φάκελοι πληρωμής σε εκκρεμότητα.
Τέλος, σημειώνεται ότι στα Σχέδια Βελτίωσης οι πληρωμές συνεχίζονται απρόσκοπτα.



Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ



ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ






ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
1. Υπουργείο Οικονομικών-Γραφ. κ. Υπουργού

2. Βουλευτή κ. Ε. Μπασιάκο


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο