Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Λύνοντας το αίνιγμα της Σφίγγας

Eνα ακόμη Διεθνές Φεστιβάλ σχεδιάζεται σε μια πόλη ιστορική, πολύ κοντινή της Αθήνας. Στη Θήβα, λοιπόν, ξεκινά ένα διεθνές θεματικό καλλιτεχνικό project, τόσο στην πόλη όσο και στην κοινωνία της Θήβας. Τίτλος του Φεστιβάλ «Σφίγγα 2015», το Φεστιβάλ ονομάζεται «Διεθνές Φεστιβάλ των κρυμμένων Θηβών» και έχει για υπότιτλο εκείνο το φοβερό αίνιγμα της μυθολογικής Σφίγγας: «Τι έστιν ο μίαν έχον φωνήν τετράπουν και δίπουν και τρίπουν γίνεται;». Στη σύγχρονη εποχή, δημιουργοί που θα πάρουν μέρος στο Φεστιβάλ θα επιχειρήσουν μέσα από μια κάθετη βουτιά στον τόπο και στον χρόνο να επαναπροσδιορίσουν το νόημα του Ανθρώπου σήμερα.

Δεν πρόκειται για ένα ακόμη καλοκαιρινό Φεστιβάλ. Οι δράσεις έχουν ήδη ξεκινήσει και θα ολοκληρωθούν τον Δεκέμβριο του 2015. Στη διάρκειά του περιλαμβάνει πολλαπλές δράσεις εικαστικών, θεάτρου, μουσικής, αρχιτεκτονικής και χορού, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σε διάσπαρτους χώρους σ’ όλη την πόλη.

Καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο, επιστήμονες, φοιτητές, μαθητές και οι πολίτες της Θήβας θα συνδιαλλαγούν μέσα από τη «Σφίγγα 2015», με τα μνημειακά και μνημονικά στοιχεία της πόλης, και το ζητούμενο είναι να αναζητήσουν, μέσα από τις δημιουργίες των καλλιτεχνών και τις δράσεις τους, την αθέατη Θήβα, «ως λύση πολιτισμού, η οποία θα οδηγήσει σε μια νέα ταυτότητα του χώρου και των ανθρώπων που κατοικούν σ’ αυτήν».
Το Φεστιβάλ διοργανώνεται υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων, υπό την αιγίδα και τη συνεργασία της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών και με τη συνεργασία της Θ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Βοιωτίας και του Δήμου Θηβαίων. Θέμα του πειράματος της Θήβας είναι η αναζήτηση τρόπων μέσα από τους οποίους μια ολόκληρη πόλη μπορεί να γίνει τόπος πειραματισμού, να διατυπώσει ουσιαστικές θέσεις, να απαντήσει σε αληθινά προβλήματα σε καιρούς οικονομικής, πολιτικής, κοινωνικής, ηθικής και γνωστικής κρίσης.
Οι διοργανωτές αυτού του νέου διαφορετικού Φεστιβάλ πιστεύουν ότι η Θήβα είναι ο ιδανικός χώρος για ένα πείραμα που θα οδηγήσει σε επαναπροσδιορισμό της σύγχρονης πόλης.
kathimerini

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο