Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

Απλά υπενθυμίζω, την Κυριακή ψηφίσαμε όχι

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: Η κυβέρνηση καταθέτει μια πρόταση  χείροτερη από εκείνη, την ήδη προβληματική, των 47 σελίδων, μια πρόταση που είναι πλέον παραπλήσια με αυτή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την οποία ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είχε απορρίψει ως απαράδεκτη, όταν ο πρόεδρος της Κομισιόν του την είχε παρουσιάσει κατά το Eurogroup 25ης Ιουνίου. Καλό θα ήταν βέβαια να μη γίνουμε ισοπεδωτικοί, καθώς η πρόταση διαθέτει κάποια καλά στοιχεία, που δεν πρέπει να παραγνωριστούν.


Επιχειρεί πράγματι μια ανακατανομή των βαρών της κρίσης, αυξάνοντας τη φορολογία στα υψηλότερα εισοδήματα, σε πολύ θετική κατεύθυνση κινείται η κατάργηση των προνομίων των εφοπλιστών, καθώς κι η φορολόγηση  των τηλεοπτικών αδειών, ενώ προχωράει κι η εφαρμογή του περιουσιολογίου, κάτι που αποτελούσε μια από τις βασικές πτυχές του προγράμματος της Θεσσαλονίκης. Ειρήσθω εν παρόδω, καλό θα ήταν  να εξέταζαν τα κυβερνητικά στελέχη επιτέλους τη φορολόγηση της εκκλησιατικής περιουσίας, η οποία δυστυχώς δείχνει πάλι να αντιμετωπίζεται με τη  λογική της «ιερής αγελάδας», όπως δηλαδή συνέβαινε όλες τις προηγούμενες δεκαετίες.

Από την άλλη, δεν μπορεί να μη δει κανείς πως τα προτεινόμενα μέτρα είναι και βαριά και υφεσιακά και οριζόντια, αλλά και προφανώς άδικα. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι εκεί που η κοινωνία δέχτηκε με αρκετή δυσφορία τη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ για το 2015, τώρα θα πρέπει να «καταπιεί» της διατήρηση του και για το 2016, τη στιγμή μάλιστα που ένα μεγάλο κομμάτι της ουσιαστικά αδυνατούσε να αντποκριθεί στην εκπλήρωση της εν λόγω υποχρέωσης για το 2014.

Την ίδια στιγμή, έρχονται νέες, έμμεσες αυτη τη φορά, μειώσεις στις ήδη πετσοκομμένες συντάξεις αλλά και στους μισθούς μέσω της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ παράλληλα προβλέπεται νέα οδυνηρή «προσαρμογή» με το νέο Ασφαλιστικό, που δεσμεύεται να φέρει η κυβέρνηση το φθινόπωρο. Παράλληλα, βαρύ τίμημα καλείται να πληρώσει ο αγροτικός κόσμος, καθώς καταργούνται άμεσα βασικές φοροαπαλλαγές, οι οποίες ήταν και είναι απαραίτητες για την επιβίωσή του. Αν σε όλα τα παραπάνω προσθέσουμε την αύξηση των τιμών σε βασικά είδη διατροφής, την εστίαση, αλλά και σε αυτές των εισιτηρίων, θα αντιληφθούμε πως δεν πρόκειται και για τον ορισμό ενός «δίκαιου πακέτου».

Επιπλέον, πρέπει να θεωρήσουμε δεδομένο, βάση και της προηγούμενης εμπειρίας, πως η συμφωνία, εφόσον προκύψει, θα είναι χειρότερη από αυτήν που περιγράφεται, καθώς μάλλον θα βάλουν το χεράκι τους τόσο ο Βόλφγκαγκ Σόιμπλε όσο κι ο Γερούν Ντάισεμπλουμ για το σκοπό αυτό. Την ίδια ώρα, όλο και πιο χλωμό μοιάζει το ενδεχόμενο κουρέματος του ελληνικού χρέους, παρά τις όλο εντεινόμενες ευρωπαϊκές φωνές για την επιτακτική ανάγκη να συμβεί κάτι τέτοιο, καθώς η γερμανική πλευρά δείχνει να εμμένει στο «forget it», ανεξάρτητα από το ποιον έχει απέναντί της.

Σε κάθε περίπτωση, το βαθύτερο πρόβλημα έγκειται στο ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων. Δεν μπόρεσε να αφουγκραστεί ουσιαστικά τη φωνή εκείνης της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού που αψηφώντας τις κλειστές τράπεζες, καθώς και την ακραία επιχείρηση τρομοκράτησης από δανειστές, μνημονιακά πολιτικά και συστημικά ΜΜΕ, αποφάσισε να απορρίψει τα εκβιαστικά τελεσίγραφα, απαιτώντας μια λύση που θα δίνει πραγματικό τέλος στη λιτότητα. Αντίθετα, βλέπει να του επιβάλλεται μια πρόταση παρόμοια με εκείνη που είχε απορρίψει με ηχηρό τρόπο προ ελάχιστων ημερών.

Δυστυχώς, είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες βδομάδες που η κυβέρνηση κινείται εκτός ορίων της λαϊκής εντολής, αυτή τη φορά μάλιστα διπλής, τόσο εκείνης των εκλογών της 25ης Γενάρη όσο κι αυτής του πρόσφατου δημοψηφίσματος. Πολλοί λένε πως δεν ήταν έτοιμη να πάει σε οριστική ρήξη με τους δανειστές, καθώς η χώρα θα οδηγείτο εν τέλει σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία. Αυτό δεν αποτελεί βέβαια ούτε κατά διάνοια σοβαρή δικαιολογία, καθώς όταν προσέρχεσαι σε μια διαπραγμάτευση τόσης σκληρότητας και με τέτοια διακυβεύματα, επιβάλλεται ναα έχεις «plan b».

Τώρα θα αναγκαστεί να αναμετρηθεί, εκτός των άλλων, και με τα σχέδια των ηττημένων της περασμένης Κυριακής(πολιτικά  κόμματα, συστημικά ΜΜΕ, εκπροσώπους ευρωπαϊκών θεσμών), οι οποίοι θεωρώντας εαυτόν δικαιωμένο από την εξέλιξη των πραγμάτων, θα προσπαθήσουν να οδηγήσουν στη συγκρότηση μιας πιο «βολικής» κυβέρνησης, μήπως κι ησυχάσει οριστικά το κεφάλι των δανειστών από το βραχνά του ΣΥΡΙΖΑ...


Αλέξανδρος Ζέρβας
tvxs.gr

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο