Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Νεκρός ο Μουλά Ομάρ σύμφωνα με την προεδρία του Αφγανιστάν

Νεκρός εδώ και δύο χρόνια είναι ο ηγέτης των Ταλιμπάν Μουλά Ομάρ, σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας του Αφγανιστάν.
Η προεδρία τόνισε ότι ο ηγέτης των Ταλιμπάν πέθανε τον Απρίλιο 2013 στο Πακιστάν.

Η αφγανική κυβέρνηση διερευνούσε ήδη τις φήμες για το θάνατο του.

Οι ίδιοι οι Ταλιμπάν ούτε έχουν επιβεβαιώσει ούτε έχουν διαψεύσει τις φήμες.

Η αφγανική κυβέρνηση ενημερώθηκε σχετικά, μετά τις πρόσφατες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ εκπροσώπων των Ταλιμπάν και της κυβέρνησης της Καμπούλ, στην πρωτεύουσα του Πακιστάν.


Οι διαπραγματεύσεις έχουν προκαλέσει ρήγμα στους κόλπους των Ταλιμπάν, με τους σκληροπυρηνικούς να είναι αποφασισμένοι για μια άνευ όρων στρατιωτική επικράτηση έναντι της αφγανικής κυβέρνησης.

Μετά τη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών, στις αρχές Ιουλίου, διάφορες φατρίες, μεταξύ των οποίων και το πολιτικό γραφείο του κινήματος στο Κατάρ, διέψευσε ότι η εν λόγω ομάδα των Ταλιμπάν εκπροσωπούσε το κίνημα.

Οι δημόσιες διαφωνίες καταλάγιασαν μια βδομάδα αργότερα, όταν στην ιστοσελίδα των Ταλιμπάν δημοσιεύτηκε μια δήλωση, με την υποτιθέμενη υπογραφή του Ομάρ, με την οποία συμφωνούσε με τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Το ρήγμα στους κόλπους των Ταλιμπάν έχει οδηγήσει αρκετές ομάδες να ταχθούν με το Ισλαμικό Κράτος, γεγονός που προκαλεί ευρύτερη ανησυχία.

Οι συνομιλίες, όμως, έχουν διχάσει και την αφγανική κυβέρνηση δεδομένου ότι δεν υπάρχει ομοφωνία σχετικά με το αν θα δοθεί ή όχι πολιτικός ρόλος στους αντάρτες.

Ωστόσο σύμφωνα με την προεδρία μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Μουλά Ομάρ «η κυβέρνηση του Αφγανιστάν θεωρεί ότι το έδαφος είναι γόνιμο για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και καλεί όλες τις ένοπλες ομάδες ανταρτών να επωφεληθούν της ευκαιρίας».

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Τζον Κίρμπυ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δε μπορούν να επιβεβαιώσουν το θάνατο του Ομάρ.

ert.gr

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο