Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Ο Κώστας Μπακογιάννης στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΝΠΕ στη Λέσβο

Στη Λέσβο και την πρωτεύουσά της τη Μυτιλήνη, βρέθηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης για τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΠΕ, στην οποία και συζητήθηκε το μείζον ζήτημα του μεταναστευτικού και τα σοβαρά προβλήματα που προκαλούνται από την αυξημένη ροή προσφύγων και παρανόμως εισερχομένων μεταναστών.


Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μπακογιάννης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Σήμερα, εδώ στη Μυτιλήνη, διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι πως ο βασιλιάς εν τέλει είναι γυμνός. Η Λέσβος έχει δεχθεί περίπου 100.000 πρόσφυγες τους τελευταίους μήνες. Αριθμό μεγαλύτερο από τον πληθυσμό της. Μπροστά μας ξεδιπλώθηκε η απόλυτη ανυπαρξία του κεντρικού κράτους, που δεν μπορεί να κάνει ούτε τα στοιχειώδη. Και αυτή η αδιαφορία αντιβαίνει στην ιστορία και τον πολιτισμό των Ελλήνων. Οι πατεράδες μας ήταν μετανάστες και οι παππούδες μας πρόσφυγες. Ας μην το ξεχνάμε.
Προφανώς και το πρόβλημα δεν έχει να κάνει με τη χώρα μας μόνο. Είναι Ευρωπαϊκό και απαιτεί ευρωπαϊκή λύση. Και πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους οι εταίροι μας. Ωστόσο, αυτό δεν πρέπει να αποτελεί ούτε δικαιολογία, ούτε άλλοθι για την απόλυτη ανυπαρξία μιας εθνικής πολιτικής. Μίας πολιτικής που οφείλει να ανακουφίσει από τη μία τους χιλιάδες ταλαιπωρημένους συνανθρώπους μας και ταυτόχρονα να εγγυηθεί την ασφάλεια και την κανονικότητα στη ζωή των κατοίκων των νησιών μας.
Είναι αδιανόητο να χρειάζονται τέσσερις μήνες για να ψηφιστεί μια τροπολογία η οποία νομιμοποιεί την εμπλοκή των Περιφερειών στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Ζητήσαμε δηλαδή να μας αφήσουν εξαρχής να κάνουμε τη δουλειά μας ή για να είμαι ακριβής τη δική τους δουλειά και αυτοί δεν πήγαν ούτε μπρος ούτε πίσω. Παρέμειναν αδρανείς.
Επιπλέον, αντί να εμπιστευτούν 13 έτοιμες και αποφασισμένες Περιφέρειες, καταλήγουμε, μετά από πολύμηνη κωλυσιεργία στη δημιουργία μίας νέας διαχειριστικής αρχής. Και όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια ώρα που ενώ υπάρχει χρηματοδότηση και οι ευρωπαϊκοί πόροι για το μεταναστευτικό ξεπερνούν τα 500 εκατομμύρια ευρώ, το Μαξίμου ζητά χρήματα από μια Περιφέρεια για το πλοίο που θα μεταφέρει τους μετανάστες. Ο παραλογισμός σε όλο του το μεγαλείο, αν συνυπολογίσει κανείς και τις περικοπές που έχουμε υποστεί.
Ως αυτοδιοίκηση στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους συναδέρφους μας, που κλήθηκαν εκ των συνθηκών να δώσουν μαζί με τις τοπικές τους κοινωνίες μόνοι τους αυτή τη μάχη. Που υποκαθιστώντας σε πολλές περιπτώσεις το κράτος, υπερβαίνουν τους εαυτούς τους και παλεύοντας με τα θηρία προσπαθούν να διαχειριστούν το τεράστιο αυτό ζήτημα.
Και η αλληλεγγύη αυτή γίνεται πράξη, με την πρότασή μας για τη δημιουργία «Ταμείου Αλληλεγγύης των Περιφερειών», το οποίο θα μπορεί να επέμβει σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως είναι σήμερα το προσφυγικό, ή στο πρόσφατο παρελθόν οι φυσικές καταστροφές».



Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο