Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

ΔΗΜΟΣIA ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ: Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Από την αρχαιοελληνική εμπειρία στη σύγχρονη επιστήμη
Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς σας προσκαλεί στην εκδήλωση-διάλεξη της Διδάκτορα Μουσικολογίας Γαρυφαλλιάς Ε. Ντζιούνη με θέμα «Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Από την αρχαιοελληνική εμπειρία στη σύγχρονη επιστήμη».

Η μουσική αποτελεί την τέχνη που απευθύνεται στον άνθρωπο ως όλον, εφόσον οι ιδιότητές της επενεργούν στον ψυχοσωματικό-πνευματικό κόσμο του και μπορούν, συνεπώς, να παίξουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση, στη βελτίωση ή ακόμη –σε αρκετές περιπτώσεις– στην αποκατάσταση της διαταραγμένης υγείας του. Απ’ όλες τις τέχνες, η μουσική είναι η μόνη που χρησιμοποιήθηκε τόσο πολύ και διαχρονικά και ως θεραπευτικό μέσο. Όμως με ποιο τρόπο ωφελεί η μουσική όταν –δίχως να εγκαταλείπει τον χώρο της τέχνης– εισέρχεται στην περιοχή της επιστήμης; Και σε ποιες ιδιότητές οφείλει τις θεραπευτικές δυνατότητές της, τόσο θαυμαστές ώστε να διατυπωθεί η άποψη πως η κάθε ασθένεια είναι ένα μουσικό πρόβλημα και η θεραπεία του μια μουσική λύση;
Η προσφορά των αρχαίων Ελλήνων στον χώρο της μουσικής θεραπείας υπήρξε μοναδική. Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστος ο όγκος των γνώσεων που φαίνεται να κατείχαν στον τομέα αυτό. Υπήρξαν πραγματικοί πρόδρομοι της σύγχρονης Μουσικοθεραπείας γιατί μόνον αυτοί, απ’ όλους τους αρχαίους λαούς, αναγνώρισαν την αξία της ελεγχόμενης χρήσης της μουσικής και είδαν σ’ αυτήν το μέσον θεραπείας νοσημάτων του σώματος και της ψυχής. Βασίστηκαν δε αποκλειστικά και μόνον στην παρατήρηση και σε ορθολογικές μεθόδους, απελευθερωμένοι συν τω χρόνω από κάθε είδους δοξασίες, μαγικές ή θρησκευτικές, ανάγοντας την παρατήρηση και την εμπειρική γνώση σε επιστημονική προοπτική. Ακόμα και αφηγήσεις περιστατικών που συγχέονται με μύθους, κρύβουν μέσα τους αλήθειες για την θεραπευτική δύναμη της μουσικής, αλήθειες που, βέβαια, την εποχή εκείνη δεν υπήρχε η δυνατότητα να ερμηνευθούν, να επαληθευτούν με πειράματα, δυνατότητα που αποτελεί νεότερη κατάκτηση· “προέβλεψαν”, όμως, όλο το εύρος αυτής της μελλοντικής επιστήμης και το φάσμα των ποικίλων εφαρμογών της.
Από την αρχαιοελληνική εμπειρία (γνώση και πρακτική εφαρμογή) μιας προεπιστημονικής εποχής, ο άνθρωπος, ασφαλώς, δεν έκανε ένα άλμα. Πρόκειται για μακρά εξέλιξη αιώνων, στην διάρκεια της οποίας οι εμπειρικοί θεραπευτές κατ' αρχάς, οι επιστήμονες στη συνέχεια οδηγήθηκαν σε μουσικοθεραπευτικές πρακτικές, οι οποίες με τον καιρό συγκρότησαν –και συνεχώς εμπλουτίζονται– μια μουσικοθεραπευτική αγωγή που τείνει να εξελιχθεί σε κλάδο καθολικής αποδοχής και ένταξής της στις επιστήμες της υγείας. Φυσικά, επωφελήθηκαν από την παράδοση που έχει βαθιές ρίζες στο παρελθόν, αλλά και από την δική τους παρατήρηση, εμπειρία, μελέτη, έρευνα, γνώση. Και βάσιμα μπορεί να υποθέσει κανείς ότι τόσο στις προεπιστημονικές φάσεις της εξέλιξης όσο και στην επιστήμη των νεότερων χρόνων, οι ασχοληθέντες με το θέμα οδηγήθηκαν και στα αρχαιοελληνικά κείμενα, προϊδεάστηκαν από ό,τι εκεί βρίσκεται εν σπέρματι και προχώρησαν στην αξιοποίηση του “κρυμμένου” αυτού θησαυρού.
Η εκδήλωση θα γίνει την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 7 μμ.
Στο Media Lab της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς (Κάδμου 7 & Δαιδάλου, Λιβαδειά).
Είσοδος ελεύθερη.


Λίγα λόγια για την εισηγήτρια


Η Γαρυφαλλιά Ε. Ντζιούνη γεννήθηκε στη Λιβαδειά Βοιωτίας. Σπούδασε Μουσικολογία στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου στη συνέχεια εκπόνησε διδακτορική διατριβή με θέμα: “Η μουσικοθεραπευτική πράξη μέσα από τα αρχαιοελληνικά κείμενα”, αποκτώντας τον τίτλο του διδάκτορος της Μουσικολογίας. Παράλληλα, ολοκλήρωσε τις μουσικές της σπουδές: Ανώτερα Θεωρητικά (πτυχία Αρμονίας και Αντίστιξης) και πτυχίο πιάνου. Διορίστηκε στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ως καθηγήτρια μουσικής. Έχει στο ενεργητικό της πολλές συμμετοχές σε σεμινάρια, συνέδρια και ημερίδες, δημοσιεύσεις άρθρων και δοκιμίων σχετικά με τις πολλές εκφάνσεις της μουσικής (μουσικοθεραπευτική θεωρία και πράξη, σχέση μουσικής και ιατρικής, η μουσική στην παιδεία, μουσική μυθολογία κ.ά.), καθώς και συγγραφικό έργο. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το πρώτο προσωπικό της βιβλίο με τίτλο: “Εν αρχή ην ο αρχαιοελληνικός λόγος – Μουσικοθεραπευτική Θεωρία και Πράξη – από τον Όμηρο έως τους ελληνιστικούς χρόνους.” Πέραν των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων και των κειμένων τους σχετικά με τη συμμετοχή της μουσικής σε πολλούς τομείς του ανθρώπινου βίου, κέντρο του ερευνητικού της ενδιαφέροντος αποτελεί η σύγχρονη Μουσικοθεραπεία, η Μουσική Ιατρική και η Μουσική Ψυχολογία. Επικεντρώνεται δε σε εφαρμογές που δύνανται να υπάρξουν στον τομέα της εκπαίδευσης, όπως σχέδια μουσικών μαθημάτων, τα οποία απευθύνονται σε μαθητές Δημοτικών-Γυμνασίων, σε παιδιά με ειδικές ανάγκες αλλά και σε παιδιά που πάσχουν από χρόνια νοσήματα.


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο