Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

ΑΠΟ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΕΙΣΒΟΛΗ ΠΟΥ ΘΑ «ΑΝΑΨΕΙ» ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

«Η φωτιά που θα ανάψει θα κάψει πάρα πολλούς»! Με αυτά τα χαρακτηριστικά λόγια ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, ανακοινώσε ουσιαστικά την επικείμενη εισβολή τουρκικών στρατευμάτων στην Συρία, ανάβοντας κυριολεκτικά «φωτιές», αλλά το ποιους θα κάψουν αυτές οι φωτιές, αυτό είναι ένα μεγάλο ερώτημα που θα πρέπει να τον απασχολήσει έντονα.

Σύμφωνα με δημοσιογραφίες πληροφορίες ήδη 10.700 Τούρκοι στρατιώτες έχουν τεθεί σε επιφυλακή και είναι έτοιμοι περιμένοντας την διαταγή για χερσαία εισβολή στην Συρία. Την Τέταρτη, 11 Νοεμβρίου, είχαν παρατηρηθεί μεγάλα κονβόι από τεθωρακισμένα οχήματα και άρματα μάχης που κατευθύνονταν από το Γκαζίαντέπ προς το Viranşehir στα σύνορα με την Συρία.


Η εισβολή θα γίνει από δυο σημεία στα σύνορα με την Συρία, στην περιοχή του Cerablus που ελέγχεται από το ISIS. ¨Όπως φαίνεται οι Τζιχαντιστές δεν αναμένεται να προβάλουν ισχυρή αντίσταση ανοίγοντας τις «πόρτες» στους Τούρκους να βάλουν πόδι μέσα στην Συρία

Η επέμβαση, όπως αναφέρεται επίσημα από πηγές της τουρκικής κυβέρνησης, θα αιτιολογηθεί για την δημιουργία ζώνης ασφαλείας για πέντε εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες. Ο πραγματικός στόχος όμως θα είναι σε πρώτη φάση να χτυπηθεί το κουρδικό PYD, το οποίο έχει ανακηρυχτεί σαν ο πρώτος κίνδυνος για την Τουρκία και σε επόμενη φάση να ενισχυθεί η συριακή αντιπολίτευση που μάχεται κατά του καθεστώτος Άσαντ.

Το πρόβλημα είναι ότι το Σαββάτο 14 Νοεμβρίου φτάνουν στην Αττάλεια της Τουρκίας οι ηγέτες της G-20, μεταξύ των οποίων ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαδιμήρ Πούτιν, ο οποίος θα παρουσιάσει και το ρωσικό σχέδιο από οχτώ σημεία για την επίλυση του συριακού προβλήματος. Έτσι κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξει κάποια αναβολή εκτός και αν υπολογίζουν σε αιφνιδιαστική κίνηση.

Όπως δείχνουν τα πράγματα αν δεν υπάρξουν σημαντικές διαβουλεύσεις στην Αττάλεια, σύντομα θα έχουμε πολύ «καυτές» εξελίξεις.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο