Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Η αντιπρόταση “50 – 50” της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό

Στα χέρια του πρωθυπουργού το τελικό σχέδιο Κατρούγκαλου - Συνταγή με 50% μείωση συντάξεων και 50% αύξηση εισφορών – Μάχη μέχρις εσχάτων για να μην πειράξουν οι εταίροι κι άλλο τις συντάξεις φέρεται αποφασισμένο να "κηρύξει" το Μαξίμου – Μεγάλος προβληματισμός στην κυβέρνηση για τη στάση του ΔΝΤ

Στα χέρια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα βρίσκεται πλέον το τελικό σχέδιο για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος, καθώς το κατέθεσε το μεσημέρι στο Μαξίμου ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες στο σχέδιο δεν προβλέπεται καμία μείωση στις κύριες συντάξεις, και μείωση στις επικουρικές μόνο από 170 ευρώ και κάτω.



Ως αντιστάθμισμα για να μη μειωθούν οι κύριες συντάξεις, η κυβέρνηση περιλαμβάνει αύξηση κατά 1% των εργοδοτικών εισφορών, αλλά και 0,5% των εισφορών των εργαζομένων. Εξετάζεται επίσης το θέμα της αύξησης εσόδων αλλά και οι περικοπές σε εφάπαξ και μερίσματα.

Οι δανειστές περιμένουν το οριστικό κείμενο έως τις 5 Ιανουαρίου για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, όμως με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, το κουαρτέτο δηλώνει επιφυλακτικό σε οποιαδήποτε αύξηση εισφορών.

Η κυβέρνηση δεν αποκλείει τη μετωπική σύγκρουση και τη σκληρή αντιπαράθεση με τους δανειστές. Για την ακρίβεια το κυβερνητικό επιτελείο περίπου προαναγγέλλει ότι θα υπάρχει μία σφοδρή κόντρα με την τρόικα, καθώς έχει τη βεβαιότητα ότι οι δανειστές θα πιέσουν ασφυκτικά για μειώσεις στις συντάξεις, υποσχόμενο όμως και το ίδιο από την πλευρά του ότι δεν θα υποχωρήσει.

Η ελληνική πρόταση που άρχισε να συζητείται χθες το απόγευμα σε επίπεδο συλλογικών κυβερνητικών οργάνων θα παρουσιαστεί την ερχόμενη εβδομάδα στην τρόικα και βασίζεται στη συνταγή «η μισή υποχρέωση με μειώσεις και η άλλη μισή με αύξηση των πόρων».

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για μία λογική και κοινωνικά δίκαιη λύση προέρχεται από τη στάση του ΔΝΤ, που επιμένει σε καθολικές και μεγάλες μειώσεις συντάξεων, φυσικά και των κύριων, όχι μόνο των επικουρικών.

Το κυβερνητικό συμβούλιο κοινωνικής πολιτικής που συνεδρίασε χθες έθεσε ορισμένες κόκκινες γραμμές και συζήτησε τις βασικές αντιπροτάσεις της Αθήνας. Μεταξύ αυτών είναι η πρόταση για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών ή για επιβολή φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές, η απόρριψη μειώσεων σε κύριες συντάξεις, αλλά και καμία μείωση σε επικουρικές κάτω των 170 ευρώ.

Το βασικό κυβερνητικό επιχείρημα είναι ότι η προστασία των συντάξεων δεν αποτελεί μόνο επιλογή στοιχειώδους κοινωνικής συνοχής, αλλά είναι και ζήτημα περιεχομένου πολιτικής και βασικών επιλογών. Η κυβέρνηση διαμηνύει στους δανειστές ότι μικρότερες συντάξεις, ειδικά σε μια χώρα ανέργων που υποστηρίζονται από τους συνταξιούχους, σημαίνει ευθέως λιγότερα χρήματα στην εσωτερική κυκλοφορία του χρήματος, στην αγορά, άρα ανακύκλωση της ύφεσης.

Θα υποστηρίξει δε απέναντι στους δανειστές ότι «η πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης που ακολουθείται τα πέντε τελευταία χρόνια έχει φανεί ότι καταστρέφει την οικονομία και την κοινωνία» και ότι η συνέχισή της μέσω του περιορισμού της συνταξιοδοτικής δαπάνης μόνο κακό θα κάνει.


newmoney


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο