Σάββατο 9 Απριλίου 2016

Το εθνικό απωθημένο των Ελλήνων με τη διαπλοκή

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Αξία”, το Σάββατο 9 Απριλίου 2016
Η κρίση την οποία διέρχεται η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, δεν έβγαλε στην επιφάνεια τον καλύτερο εαυτό μας. Δεν ανέδειξε πλεονεκτήματα που πιθανότατα ούτε οι ίδιοι γνωρίζαμε ότι διαθέτουμε. Δεν έφερε σε πρώτο πλάνο, τα συστατικά εκείνα στοιχεία του dna μας, που θα επέτρεπαν στην αισιοδοξία για ένα καλύτερο μέλλον, να αποκτήσει ρεαλιστικές διαστάσεις, αντί να σεργιανίζει στο ευκταίο, αν όχι στο…
φαντασιακό.
Αντιθέτως, η κρίση ανέδειξε τα χειρότερα γνωρίσματά μας. Τις ιστορικές παθογένειές μας. Τις στρεβλώσεις που κουβαλάμε ως έθνος και ως ατομικές οντότητες, και δυσκολεύουν την ομαλή περπατησιά μας στην εκάστοτε συγκυριακή καθημερινότητα.
Ας πάρουμε για παράδειγμα τη συζήτηση που επανέκαμψε πρόσφατα στον δημόσιο βίο για τη διαπλοκή. Με εκατέρωθεν πολιτικές καταγγελίες, και μιντιακές (παρ)εκτροπές. Η Ελλάδα που έμαθε να ζει με τους μύθους της, είναι… παρούσα και έμπλεη αυτοκαταστροφικής αυτοπεποίθησης.
Η διαπλοκή είναι ένα από τα ιστορικά, εθνικά απωθημένα των Ελλήνων. Σαν κοινωνία άλλωστε, διακρινόμαστε μεταξύ άλλων από δυο βασικά χαρακτηριστικά: Μας αρέσουν οι συνωμοσίες, και σχεδόν ποτέ δεν έχουμε οι ίδιοι μερίδιο ευθύνης στα κακώς κείμενα.
Στο κεφάλαιο «διαπλοκή», η… χορογραφία των δυο παραπάνω εθνικών παθογενειών είναι προχωρημένα χαριτωμένη. Και συνεχίζει με προσθετικές βελτιώσεις από εποχή σε εποχή, από γενιά σε γενιά.
Η διαπλοκή δεν προέκυψε… από μόνη της. Δεν αφορά μονάχα το πολιτικό σύστημα ή μόνο το μιντιακό. Αφορά πρωτίστως εμάς, τουλάχιστον υπό την αίρεση ότι θα διεκδικούσαμε τον αυτοπροσδιορισμό του ενεργού και συγκροτημένου πολίτη.
Η υπαρκτή και ανθεκτική στην πάροδο των ετών και τις πλείστες κρίσεις διαπλοκή, έχει διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση του εθνικού σεναρίου, σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.
Έκανε αυτό που περιγράφεται στην επιστήμη της πολιτικής επικοινωνίας ως «agenda setting”. Σε περισσότερο κατανοητά ελληνικά, καλλιέργησε και μοίρασε τον… σανό με τον οποίο οι κοινωνίες στα χρόνια της Μεταπολίτευσης ανέχτηκαν την εθνική διαδρομή που οδήγησε τελικά στον γκρεμό. Και στην… πτώση από αυτόν.
Η διάγνωση έχει γίνει. Περί θεραπείας, πολύ περισσότερο αποτελεσματικής, ας κάνουμε υπόμονή. Ίσως και… καμία προσευχή.

ysterografa.gr

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο